Hoppa till innehållet

Svensk djurapp på export – minskar veterinärkostnader

Djurtech-appen Prevet riktar sig till djurägare som vill hålla koll på sina pälsklingars hälsa. Nu tar bolaget in 15 miljoner kronor för att dra igång sälj- och marknadsföring på allvar.

Karin Nordström (till vänster) är produktägare på Prevet, vd:n Jenny Gagnér har grundat bolaget och veterinären Merike Ronéus är operativ styrelseledamot.
Karin Nordström (till vänster) är produktägare på Prevet, vd:n Jenny Gagnér har grundat bolaget och veterinären Merike Ronéus är operativ styrelseledamot.Foto: Staffan Claesson

”Djurtech”-tjänsten Prevet är en app för att kontinuerligt logga information om sitt husdjur kring skötsel och djurhälsovård. I den kan en djurägare upprätta en digital journal för att hålla koll på till exempel vaccinationer, provtagningar och dokumentera djurets utveckling. Det kan också underlätta för en veterinär om djuret behöver vård. 

”Veterinärkostnaderna har växt med över 40 procent de senaste sju åren, vilket till stor del beror på bristande dokumentation”, säger Prevets grundare och vd Jenny Gagnér.

Det var när Jenny Gagnérs sto fick bukinflammation 2016 som hon kom på idén till Prevet. Hästars historik följer ofta med ägaren snarare än hästen, och bristfällig information om hästens historia gör att det tar längre tid att sätta sig in i djurets hälsa. Det medför också mer ineffektiv vård som gör att det blir dyrare att gå till veterinären.

”2016 hade jag en kvarts miljon i veterinärkostnader för två av mina fem hästar”, säger Jenny Gagnér.

Det finns mycket pengar att hämta hem och därför har Prevet fått med sig försäkringsbolag som partners. Dels Folksam som sänker premien för sina kunder om de använder Prevet och dels veterinärappen Firstvet som finns i Norden, Storbritannien och Tyskland.

”Försäkringsbolagen betalar ut 2,6 miljarder kronor i skadeersättning till djur varje år och utöver det har djurägaren betalat minst 20 procent av räkningen”, säger Jenny Gagnér.

Det finns tid och pengar att spara för alla parter, och man har även samarbete med flera veterinärkliniker som Hästkliniken vid universitetsdjursjukhuset SLU.

Med ett nytt kapitaltillskott på 15 miljoner kronor planerar Prevet att dra igång marknadsföringen av tjänsten på allvar. Bland investerarna finns bland andra Sveriges lantbruksuniversitets investeringsgren SLU Holding, Almi Invest som går in med 3 miljoner kronor, läkaren och storägaren i biotech-bolaget Genovis Mikael Lönn och den Uppsala-fokuserade fonden Linnéa Capital.

Investeringsbolaget Nascent Invest är också med i rundan, som var Prevets första investerare tillsammans med den tidigare Klarna-chefen Helene Adalberth som i dag jobbar med horsetech-appen Ridely.

Läs också: Före detta Klarna-chef blir ny delägare i horsetech-bolag 

”Nu är det dags att satsa järnet på sälj och marknad. Det är alltid aktuellt att göra det, men nu har vi inget att skylla på längre”, säger Jenny Gagnér.

Hon har precis anställt en marknadsansvarig och en digital strateg och Prevets team består totalt av sju personer. De andra fyra jobbar med produktutveckling varav tre är utvecklare och en interaktionsdesigner.

Prevet har sitt kontor i Uppsala och Jenny Gagnér bor på en gård mellan Uppsala och Knivsta, där hon tidigare har tränat hästar och haft elever. Men sedan två år tillbaka jobbar hon med bolaget på heltid.

Bolaget släppte sin app för hästar – Prevet Hästjournal – i en gratisversion redan 2018 för att bygga användarvolym. I dag har den närmare 10 000 registrerade användare och 30 procent är aktiva på månadsbasis.

Appen fungerar främst som ett verktyg för kommunikation mellan hästägare och veterinärer, men även mellan hästskötare, medryttare och hovslagare som på något sätt är inblandade i hästens och hästägarens liv. 

I appen kan alla journalföra hästen tillsammans och i den finns även kvalitetssäkrad information för att ge professionellt stöd som kan bidra till ett friskare djur.

Bolaget är också på väg att lansera Prevet Hundjournal, Prevet Kattjournal och kombinationstjänsten Prevet Family.

En premiumversion av appen, där det går att lägga till flera djur och fler användare, släpptes i december i fjol. Affärsmodellen bygger på en prenumerationsmodell där djurägaren betalar 79 kronor i månaden. 

Läs också: Svenska veterinärappen lanserar e-handel – utan läkemedel: ”Finns synergier”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera