Hoppa till innehållet

Svenska ”kassadödaren” Kaching värvar Apple-chef och tar in 40 miljoner

Creades är med och fyller på ”kassadödarens” Kachings kassa när bolaget tar in 40 miljoner kronor. ”Produkten är färdig och nu handlar det om att rulla ut den”, säger Kachings vd till Di Digital.

Finansmannen Sven Hagströmers Creades är en av investerarna i Kaching.
Finansmannen Sven Hagströmers Creades är en av investerarna i Kaching.Foto: Maja Suslin

Fintechbolaget Kaching specialiserar sig på att ersätta fysiska kassor och har bland annat stöd för det i Sverige nyligen lanserade Apple Pay.

Nu tar Kaching in 40 miljoner kronor i kapital. 10 miljoner kronor kommer från den befintliga ägaren Creades. 

”Vi är jättestolta att få med en så namkunnig investerare som Creades. De var tidigt inne i Klarna och var med och startade Avanza så de har superbra erfarenhet av att etablera techbolag”, säger Kachings vd Matthias Plank till Digital.

Läs mer: Svenska ”kassadödaren” stöttar Apple Pay: ”Fältet ligger vidöppet”

Dessutom pytsar ett antal affärsänglar in några miljoner kronor.

Resterande omkring 27 miljoner kronor kommer enligt Matthias Plank från en ny ägare. Han vill inte berätta vem ägaren är, men säger att det är en bank.

"Pengarna ska vi använda till att skala upp verksamheten och gå ut internationellt. Det planerar vi att göra nästa år, men vi kan inte berätta i dagsläget vilka länder det handlar om. Vi pratar med internationella kunder och växer där kunderna finns”, säger han.

I dagsläget är Apples största återförsäljare Digital Inn ansluten till Kaching. Fokus för bolaget just nu ligger enligt Matthias Plank på att ansluta fler handlare.

”Produkten är färdig och nu handlar det om att rulla ut den.”

I samma veva som investeringen ansluter Johan Robertson, som i dag är CFO på Apple Nordic, till Kaching. Även där ska han jobba som CFO. Under året har ytterligare två personer från Apple värvats till Kaching.

Vad kan du säga om Apple Pay i Sverige?
”Jag kan inte säga så mycket mer än att det verkar vara ett populärt alternativ. Alla väntar på att fler banker än Nordea ska ansluta sig till Apple Pay.”

Kaching är en avknoppning från apputvecklaren Dynamo och har tillsammans med Apple byggt upp en mobil kassalösning som ska kunna ersätta de fasta apparater som nu används i handeln. Lösningen är tänkt att vara lik den som redan finns i Apple-butiker. Plattformen gör det möjligt att koppla ihop försäljningen online med den fysiska handeln.

Läs mer: Creades investerar i kassadödare

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera