Hoppa till innehållet

Svenska Neqst satsar 40 miljoner på norsk HR

Investmentbolaget Neqst som ägs av bland annat familjen Dinkelspiel går in med "minst 40 miljoner kronor" i det norska molnbolaget Catalystone.

Avtar Jasser, vd och medgrundare för Catalystone
Avtar Jasser, vd och medgrundare för CatalystoneFoto: Pressbild

Det Stockholmsbaserade investmentbolaget Neqst har till större delen flugit under radarn sedan det grundades 2008. I ägarledet finns ett antal familjer, däribland familjen Dinkelspiel.

Inriktningen är bland annat teknikbolag som sysslar med mjukvara. I portföljen finns exempelvis det numera börsnoterade SMS-bolaget Clx Communications liksom mäklartjänsten Hemverket.

Nu blir Neqst storägare i det norska bolaget Catalystone vars molnbaserade HR-mjukvara används av kunder som Toyota, Loomis och Evry.

”Vi har investerat minst 40 miljoner kronor i Catalystone”, säger Jonas Fredriksson, som är medgrundare av Neqst, till Di Digital.

Läs även: EQT Ventures investerar i danskt HR-bolag 

”På 10 år har vi investerat i 10 bolag. Vi är ganska noggranna och tar tid på oss att lära känna företagen vi investerar i. Även med Catalystone har vi jobbat länge.”

Jonas Fredriksson är förtegen kring hur ägarförhållandena bakom Neqst ser ut och han vill inte heller berätta hur stor portföljen är.

”Vi investerar någonstans mellan 30 och 100 miljoner kronor i bolagen", säger han.

Jonas Fredriksson har tidigare varit bland annat analytiker på Alfred Berg och fondchef för Manticore på Brummer & Partners, medan Erik Fröberg, som är medgrundare av Neqst, tidigare har jobbat med det amerikanska investmentbolaget General Atlantic som har innehav i bland annat Klarna och Hemnet.

”Vi har försökt kopiera en del av deras arbetssätt. Vi är ett litet General Atlantic skulle man kunna säga”, säger Jonas Fredriksson och syftar bland annat på Neqsts evergreen-struktur, vilket innebär att bolagets fond inte har någon fast tidsram. Istället görs investeringar och exits när det bedöms som lämpligt.

”Vi har ingen tidshorisont på investeringarna. Vi behöver till exempel inte sälja ett bolag för att vi har en fond som ska stänga. Vi jämför oss med bolag som Kinnevik, men vi är mycket mindre så klart.”

Jonas Fredriksson menar att HR-området blir allt viktigare i dagens näringsliv och att det är ett av skälen till investeringen i det norska bolaget.

”De har också en modern mjukvaruplattform, en duktig vd och har en sund lönsamhetskultur", säger han.

Dessutom tror han att företaget kommer att gynnas av EU:s hårdare integritetsregler GDPR som träder i kraft nästa år.

Avtar Jasser, vd och grundare av Catalystone, tror att bolaget nu kan ta nästa steg i sin utveckling.

”Vi har byggt bolaget på kundintäkter. Marknaden och vår position på den är väldigt bra. Nu ser vi stora möjligheter för tillväxt både på befintliga och nya marknader. Investeringen från Neqst kommer hjälpa oss att investera mer i försäljning och marknadsföring”, säger han. 

Som han ser det har Catalystone en kostnadsfördel genom att de har utvecklare på plats i Indien och inte bara har outsorceat sin utveckling dit.

"Vårt utvecklingsteam i Indien är djupt involverade i att bygga produkten och de jobbar i flera år med samma sorts funktioner så att de utvecklar en domänexpertis. De är en integrerad del av vår organisation och kultur och mäts efter hur väl produkten funkar istället för efter deadline eller vissa specifikationer", säger Avtar Jasser.

Läs även: Jan Dinkelspiel startar rekryteringssajt för kodare 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera