Annons

Stjärnförvaltarna tar nytt bolag till börsen – kan bli Nordens största technotering

Odd Sverre Østlie är vd på Pexip. Till höger Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder.
Odd Sverre Østlie är vd på Pexip. Till höger Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder.
Erik Sprinchorn och Carl Armfelts bolag TIN Fonder är en av fyra huvudinvesterare när den norska videotjänsten Pexip tar fart mot Oslobörsen. Bolaget siktar på en värdering på 5,7 miljarder kronor – den största noteringen någonsin för ett mjukvarubolag i Norden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pexip har precis som många andra videokonferenstjänster sett en uppgång under coronakrisen. Under det första kvartalet i år ökade omsättningen i årstakt med 50 procent, till totalt 567 miljoner svenska kronor.

Därmed känner de sig redo för en notering på Oslobörsen, med första handelsdag planerad någon gång under andra kvartalet, skriver Pexip i ett uttalande på måndagen.

”Vi vill göra videomöten bättre än verkliga möten”, sa bolagets vd Odd Sverre Østlie i en intervju med Di Digital nyligen, där han också förklarade målsättningen att anställa fler säljare för att kunna växa ännu mer internationellt.

Läs mer: Videobolag rusar 400 procent – experter varnar för bubbla

Bolagets tjänst kan antingen användas som ett fristående videokonferensverktyg eller licensieras och byggas in som teknik i kundernas respektive videotjänster.

En annan fördel Pexip lyfter fram är att deras kunder kan länka samman videomötestjänster från andra stora aktörer. Med andra ord, konferenser kan hållas oavsett om motparten sitter i till exempel Microsoft Teams eller Google Meets.

Bland de största kunderna i dag finns amerikanska ”Veterans affairs”, VA – den enorma sjukvårdsmyndighet som hanterar pensionerad militär personal och där videofunktionen bland annat används för läkarbesök på distans.

Trots att Pexip som videotjänst betraktad inte är lika känd som konkurrenterna Zoom eller Google Meets har bolaget enligt egen utsago 15 procent av alla Fortune 500-bolag i USA på kundlistan, däribland Intel och Paypal.

Under 2019 omsatte bolaget motsvarande 351 miljoner svenska kronor och noterade ett resultat på 72 Mkr, vilket ger Pexip en ebitda-marginal på 21 procent. I Sverige finns kunder som Spotify och Nordea.

Läs mer: Han tar över Swedbank Roburs superfond

Enligt bolagets avsikter ska noteringen genomföras genom att emittera aktier till ett värde av en miljard svenska kronor, samt låta befintliga ägare sälja för motsvarande värde.

Fyra investerare garanterar knappt 1 miljard kronor, där svenska Tin Fonder går in med drygt 70 miljoner.

Därutöver går Capital Group, Wasatch Global och DNB Asset Management in med 330, 283, respektive 260 Mkr.

Tin Fonder leds av Erik Sprinchorn och Carl Armfelt som blev kända som ”stjärnförvaltare” under åren de administrerade den synnerligen framgångsrika Swedbank Robur-fonden Ny Teknik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer