Annons

Svenskar använder Duolingo – för att lära sig svenska

Duolingo, svenskarnas favoritapp för att lära sig svenska. Lukas von Ahn är en av appbolagets grundare.
Duolingo, svenskarnas favoritapp för att lära sig svenska. Lukas von Ahn är en av appbolagets grundare.
Appar för att lära sig nya språk har blivit en global marknad. I nästan alla länder är det engelskan som dominerar. Men i Sverige är det, något oväntat, svenska som flest vill lära sig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska edtech-sektorn har fått luft under vingarna det senaste året. Bolag som tentaverktyget Digiexam värderas till hundratals miljoner kronor. 

Ett av de största områdena för edtech-bolagen är språk. En av ledarna är det amerikanska app-bolaget Duolingo. Sedan starten 2011 har bolaget tagit in över 600 Mkr i riskkapital och har mer än 120 miljoner användare runt om i världen. 

Duolingo har nu tagit fram statistik över vilka språk som är populärast att lära sig. Föga oväntat är engelska det vanligaste språket som användarna vill lära sig. Men en del mer oväntade fakta presenteras i undersökningen. 

I Sverige är till exempel det populäraste språket att lära sig svenska. Mer än var fjärde Duolingo-användare i Sverige använder appen för att lära sig språket. Duolingos slutsats är att det har att göra med det stora antalet flyktingar som kommit till Sverige den senaste tiden. Ett mönster som de ser i flera andra länder.

Läs mer: Så ska Tech-volontärerna hjälpa flyktingar

"Det är flera länder där invandrare använder Duolingo för att lära sig språket i sitt nya land. I Norge är norska det näst populäraste språket att lära sig och Norge har, liksom Sverige, nyligen tagit emot många flyktingar", skriver Duolingo i rapporten.

Flera andra liknande I Tyskland har app-företaget Babbel sett en liknande utveckling och satsar tillsammans med Berlins borgmästare på språkutbildningar för flyktingar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer