Annons

Svenske stjärnekonomen: Här kommer jobben försvinna

Carl Benedikt Frey forskar om automatiserings inverkan på arbetsmarknaden vid Oxford University.
Carl Benedikt Frey forskar om automatiserings inverkan på arbetsmarknaden vid Oxford University.
Upp till 80 procent av jobben kan försvinna inom sektorer som detaljhandeln, transport och logistik. Det spår svenske ekonomen Carl Benedikt Frey – som också menar att Sverige har möjlighet att stå emot trenden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är butikshandeln och transport- och logistikbranscherna som kommer att drabbas hårdast på kort sikt, spår svensken. E-handeln sänker efterfrågan på butikspersonal, robotar ersätter lagerarbetare och självkörande fordon behöver inga förare, lyder resonemanget.

80 procent av jobben i dessa tre sektorer kan robotiseras, enligt en färsk rapport från en grupp Oxford-forskare som återges av Business Insider. Gruppen leds av svensken Carl Benedikt Frey.

I USA skulle förändringen till exempel slå mot cirka två miljoner lagerarbetare, skriver sajten.

Läs mer: Köpfest på nätet – då blir 2017 ett ödesår för butikerna

Samtidigt menar ekonomen och hans forskargrupp att det inte nödvändigtvis kommer att råda en brist på arbetstillfällen. Däremot kan vissa som har mer kvalificerade jobb i dag behöva nöja sig med mindre avancerade uppgifter.

Vi behöver inte oroa oss för antalet jobb i framtiden

”Vi behöver inte oroa oss för antalet jobb i framtiden. Men det vi har sett på vår radar är att kvaliteten på arbetstillfällena som skapas innebär att många som har jobb med medelinkomster kan behöva ta jobb med lägre lön”, säger Carl Benedikt Frey till Business Insider.

Sveriges högutbildade befolkning kan dock ge landet viss motståndskraft, menar han.

”Det har bidragit till högre inkomstklyftor. Det faktum att vi är relativt högutbildade skapar en miljö där nya företag bildas.”

Läs mer: Svensk Handels vd: ”Vissa köpcentrum kan mycket väl rivas”

Hans tips till den som inte vill bli av med jobbet är att utveckla färdigheter som robotar än så länge har svårt att bemästra.

”En bra kompetens att försöka uppnå är en som kombinerar tekniska, kreativa och sociala färdigheter.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer