Hoppa till innehållet

Svenske stjärnekonomen: Här kommer jobben försvinna

Upp till 80 procent av jobben kan försvinna inom sektorer som detaljhandeln, transport och logistik. Det spår svenske ekonomen Carl Benedikt Frey – som också menar att Sverige har möjlighet att stå emot trenden.

Carl Benedikt Frey forskar om automatiserings inverkan på arbetsmarknaden vid Oxford University.
Carl Benedikt Frey forskar om automatiserings inverkan på arbetsmarknaden vid Oxford University.

Det är butikshandeln och transport- och logistikbranscherna som kommer att drabbas hårdast på kort sikt, spår svensken. E-handeln sänker efterfrågan på butikspersonal, robotar ersätter lagerarbetare och självkörande fordon behöver inga förare, lyder resonemanget.

80 procent av jobben i dessa tre sektorer kan robotiseras, enligt en färsk rapport från en grupp Oxford-forskare som återges av Business Insider. Gruppen leds av svensken Carl Benedikt Frey.

I USA skulle förändringen till exempel slå mot cirka två miljoner lagerarbetare, skriver sajten.

Läs mer: Köpfest på nätet – då blir 2017 ett ödesår för butikerna

Samtidigt menar ekonomen och hans forskargrupp att det inte nödvändigtvis kommer att råda en brist på arbetstillfällen. Däremot kan vissa som har mer kvalificerade jobb i dag behöva nöja sig med mindre avancerade uppgifter.

Vi behöver inte oroa oss för antalet jobb i framtiden

”Vi behöver inte oroa oss för antalet jobb i framtiden. Men det vi har sett på vår radar är att kvaliteten på arbetstillfällena som skapas innebär att många som har jobb med medelinkomster kan behöva ta jobb med lägre lön”, säger Carl Benedikt Frey till Business Insider.

Sveriges högutbildade befolkning kan dock ge landet viss motståndskraft, menar han.

”Det har bidragit till högre inkomstklyftor. Det faktum att vi är relativt högutbildade skapar en miljö där nya företag bildas.”

Läs mer: Svensk Handels vd: ”Vissa köpcentrum kan mycket väl rivas”

Hans tips till den som inte vill bli av med jobbet är att utveckla färdigheter som robotar än så länge har svårt att bemästra.

”En bra kompetens att försöka uppnå är en som kombinerar tekniska, kreativa och sociala färdigheter.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera