Hoppa till innehållet

Svensken gör lurar av vapen – stal showen i Las Vegas

Svenska Yevo Labs lanserar trådlösa hörlurar tillverkade av återvunnet material från illegala vapen. Produkten fick stor uppmärksamhet på it-mässan CES i Las Vegas.

”Vi tar något väldigt negativt och vänder till något positivt”, säger Yevo Labs grundare Andreas Vural till DI Digital.

Andreas Vural, grundare av Yevo Labs.
Andreas Vural, grundare av Yevo Labs.Foto: Jesper Frisk

CES 2018 är ett gigantiskt spektakel som svämmar över av mer eller mindre fantasifulla prylar. Samtidigt har it-branschen på senare tid fått allt mer kritik för att inte ta tillräckligt stort samhällsansvar.

Andreas Vural, grundare av Yevo Labs och mannen bakom de färgglada hörlurarna Happy Plugs, fick för ett par år sedan upp ögonen för den skrämmande statistiken att 500 000 människor, en varje minut, dödas varje år i skjutningar. Den svenska organisationen IM har tagit fram ett material, Humanium, som tillverkas av beslagtagna och återvunna illegala vapen i Sydamerika. Nu lanserar Yevo en version av sina trådlösa lurar där bland annat förpackningen, som också fungerar som laddare, är gjord av Humanium.

Läs mer: Svenska hörlursbolaget Earin köps av Will.i.am 

”Det är världens mest värdefulla material, eftersom det inte går att sätta ett värde på ett människoliv. Vi är den första produkten som tillverkas med materialet, det kanske gör att fler får upp ögonen för den här frågan”, säger Andreas Vural.

Lurarna kostar nästan 5 000 kronor, dubbelt så mycket som vanliga, men hälften av pengarna går tillbaka till IM.

"Det gör att de kan köpa fler vapen och få bort dem från gatorna. Vi tar något väldigt negativt och skapar något positivt”, säger Andreas Vural.

Vapenfrågan är brännande aktuell just i Las Vegas, där 58 människor dödades i masskjutningen förra hösten.

Andreas Vural säger att Yevo fått positiva reaktioner från de stora varuhus i världen som är Yevos viktigaste kunder. Och initiativet har också uppmärksammats av en lång rad internationella medier.

Den amerikanska it-sajten CNET kallade hörlurarna den mest annorlunda och intressanta produkten som visats på CES på flera år. Fox News utnämnde Yevo Labs till en av de fem hetaste prylarna på årets mässa.

Läs mer från CES: Techjättarna vill sätta mikrofoner i ditt badrum 

Andreas Vural tror att samhällsansvar och hållbarhet kommer att bli allt viktigare även inom konsumentelektronik.

”I vår bransch kommer alla produkter se likadana ut, fungera ungefär likadant och kosta lika mycket. För att skilja ut sig måste man erbjuda mer”, säger Andreas Vural.

Han menar att det inte minst gäller för att nå yngre konsumenter, som har högre krav på miljövänlighet och allt material i en produkt ska kunna spåras. 

”Att ladda produkterna med värderingar och ett större syfte blir nyckeln för att bygga varumärke i framtiden”, tror Andreas Vural

Sedan starten 2011 har Yevo Labs växt snabbt och hörlurarna säljs i dag i över 70 länder. 2016 omsatte bolaget 115 miljoner kronor.

Läs mer från CES: Toyota satsar på självkörande bussar – i samarbete med Pizza Hut och Amazon  

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera