Annons

Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa

Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, Marta Sjögren, investerar på Northzone och Henrik Aspén, partner på Verdane Capital.
Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, Marta Sjögren, investerar på Northzone och Henrik Aspén, partner på Verdane Capital.
Sveriges riskkapitalbolag höjer blicken från Norden. Utlandskontoren blir fler, kapitalrundorna större och allt fler investeringar sker i Europa eller i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

2016 blev ett rekordår för de svenska riskkapitalbolag som investerar i techsektorn. Nystartade EQT Ventures (NTL) säkrade hela 5,3 miljarder kronor i maj till sin första, rekordstora fond. Sedan dess har de investerat i minst 14 bolag, varav endast tre är svenska.

”Vårt främsta mål är att investera i europeiska bolag. De flesta investeringarna sker i tidiga skeden. Men de största summorna går till mer mogna bolag som vi vill skala upp och utveckla globalt”, säger Hjalmar Winbladh (NTL), grundare och partner på EQT Ventures.

Läs mer: EQT Ventures blir dörröppnare i Europa

Även de övriga teknikinriktade riskkapitalbolagen slog rekord:

Creandum (NTL) tog i januari in 1,7 miljarder kronor till sin fjärde och största fond. Bolaget är främst känt för sina investeringar i svenska bolag som Spotify (NTL), Linas Matkasse (NTL) och Kry (NTL). Men man har även kontor i San Francisco och det senaste året har man öppnat kontor i Berlin.

Läs mer: Därför öppnar Creandum kontor i Berlin

Även Verdane Capital (NTL) tog i somras in 3 miljarder kronor till en ny fond, bolagets största någonsin. Sedan dess har man bland annat storsatsat på Tyskland.

Läs mer: Verdane köper tyska techbolag för 300 miljoner

Northzone (NTL) slog även de personligt rekord med en fond på drygt 3 miljarder kronor i september. Riskkapitalbolaget har tidigare investerat i Spotify och Klarna (NTL), Tobii (NTL) och Avito (NTL). De senaste åren har man dock satsat stort på bland annat tysk e-handel med investeringar i såväl Outfittery som shoppingsajten Lesara.

Samtliga bolag vittnar om en strategi som höjer sig bortom den tidigare hemmamarknaden Sverige och Norden. Ute i Europa har olika länder olika styrkor. London leder fintech-marknaden, Tyskland har en stark e-handelsmarknad och finska spelbolag firar triumfer.

I samband med sin fjärde fond började svenska Creandum tala allt mer om målet att lansera europeiska startups i USA. Det senaste året har man bland annat investerat i den brittisk-italienska shoppingappen Depop och den tyska transporttjänsten Distribusion Technologies.

Läs mer: ”Det här är en smältpunkt för VC-världen”

Vi känner oss trygga med att gå utanför Norden nu

Även Verdane Capital har börjat våga sig på fler stora investeringar utanför Norden. I oktober i fjol plöjde man exempelvis ner 300 Mkr i tre tyska tech-bolag verksamma inom sökordsmarknadsföring, konsumentlån och it-säkerhet.

”Vi känner oss trygga med att gå utanför Norden nu. Och vi ser stora möjligheter att överföra det kunnande och de erfarenheter vi har byggt upp genom teknikinvesteringar i Norden till den tyska marknaden” sa Henrik Aspén (NTL), partner på Verdane Capital, till Di Digital då.

Kapital följer talang

Även Northzone, som var störst i Norden innan EQT Ventures utmanande dem om den titeln, tar allt mer plats i Europa och USA. Bolaget har kontor i Stockholm, Oslo, London och New York. Därifrån täcker de även Tyskland, Storbritannien, Benelux-länderna och delar av södra Europa.

”Kapital följer talang. Vi vill vara där talangerna finns om det så är en svensk entreprenör som bygger bolag i Stockholm, Berlin eller någon annanstans”, säger Marta Sjögren (NTL) som är investerare på Northzone.

Hon passar samtidigt på att slå ett slag för Barcelona som hon menar har seglat upp som en stad med många nya intressanta bolag.

Foto:
Marta Sjögren, investerare på Northzone.

Sedan man avslutade sin senaste kapitalrunda har Northzone investerat 400 miljoner kronor. Endast 20 procent av kapitalet har gått till svenska bolag.  Norden och Europa har fått omkring 45 procent.

”Vi vill vara ett ledande val för entreprenörer som vill ta in mer än 10 miljoner kronor. Men helst investerar vi mellan 30 och 150 miljoner kronor och då behöver vi leta på marknader utanför Sverige för att få det bästa urvalet av bolag”, säger Marta Sjögren.

Huruvida denna internationaliseringsvåg fortsätter återstår att se. Mycket hänger på om riskkapitalbolagens investeringar faller så pass väl ut att deras kommande fonder fortsätter att slå rekord.

2016 blev ett rekordår för svenska tech-fonder:

31 januari
Svenska Creandum slår personligt rekord då man tar in 1,7 miljarder i sin fjärde fond. Creandum har bland annat investerat i Spotify, Wrapp, Tictail och Resolution Games.

19 mars
Londonbaserade Atomico, med svensken Niklas Zennström i spetsen, rapporteras ha tagit in 6,2 miljarder kronor i en ny rekordfond. Fonden blir klar först i februari i år och ligger då på 6,5 miljarder kronor. Bland bolagets svenska investeringar kan nämnas Klarna, Truecaller, Wrapp och Mapillary.

26 maj
EQT Ventures aviserar att man stängt sin första techfond på den rekordhöga nivån 5,3 miljarder kronor. Sedan dess har bolaget investerat i 14 techbolag, från bland annat Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna, Storbritannien och USA. EQT Ventures har idag kontor i Stockholm, Amsterdam, London och Luxembourg.

3 juli
Riskkapitalbolaget Verdane tar in 3 miljarder kronor till en ny fond, bolagets största någonsin. Bolaget har kontor i Stockholm, Oslo och Helsingborg, men investerar allt oftare utanför Norden.

5 september
Northzone slår personligt rekord genom att stänga en fond på drygt 3 miljarder kronor. Hittills har 38 procent av fondens investeringar gått till bolag i Europa men utanför Norden. Northzone har tidigare investerat i svenska bolag som Spotify, Klarna, Tobii och Avito.

Läs mer: EQT Ventures satsar på goda hackare – blir dörröppnare i Europa
Foto:
Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone. Foto: Oskar Omne

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer