Annons

Tjejer Kodar skalar upp

Hanna Pettersson och Sandra Hindskog har grundat Tjejer Kodar, som hållit kurser i bland annat Barcelona.
Hanna Pettersson och Sandra Hindskog har grundat Tjejer Kodar, som hållit kurser i bland annat Barcelona. Foto: Tjejer Kodar
Förra året lärde organisationen 100 tjejer att koda. Nu tiofaldigar man verksamheten och lanserar ett mentorskapskapsprogram.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kollegorna Hanna Pettersson och Sandra Hindskog ville lära sig att programmera. Under sommaren 2015 drog de därför igång en helgkurs för kvinnor med samma mål och intresset visade sig vara stort.

Förra året deltog 100 personer i Tjejer Kodar, men ännu fler var intresserade. Nu väljer grundarna att skala upp verksamheten och under 2017 kommer man erbjuda 1000 kursplatser. Bland annat utökar man verksamheten och utöver de nuvarande utbildningsresorna kommer man även erbjuda kvällskurser och kurser på distans. 

"Vi ser en jättestor efterfrågan med tusentals personer som står i kö till våra kurser och det vore dumt att inte möta den efterfrågan", säger Hanna Pettersson, medgrundare till Tjejer Kodar.

Konceptet vänder sig till allt från nybörjare till personer som redan arbetar med programmering på olika sätt men som vill vässa sina kunskaper. Många av deltagarna arbetar som it-strateger eller projektledare och vill stärka sin professionella roll genom att öka sina kunskaper om programmering. Andra vill lära sig programmera för att kunna utveckla hobbyprojekt inom spel eller app-byggande eller för att byta karriär.

"Många säger att det är svårt att hitta kvinnor inom it, men vi träffar väldigt många som är intresserade. Dock behövs det nya sätt att lära sig på och vi tror att vi kan hjälpa till att fylla luckorna på arbetsmarknaden", säger Hanna Pettersson.

Läs mer: Är du tjej? Vill du koda? Gör en weekend av det! 

När Hanna Pettersson och Sandra Hindskog har tidigare arbetat på byrån Rebel & Bird samt på Uptrail respektive Doberman. I dag har de båda sagt upp sig och arbetar på heltid med Tjejer Kodar samt med att arrangera internutbildningar inom it och teknik för företag som vill öka sin digitala kompetens.

Precis som förra året deltar svenska techbolag som partners till Tjejer kodar. Bland annat kommer Izettle och Paradox Interactive erbjuda kurser i app- och webbprogrammering respektive spelprogrammering. Med som lärare för året är bland annat techprofilerna Lovis Dahl, Amelie Hellners och Lisa Ring.

Läs mer: Efter succén – kodarläger för tjejer sponsras av flera techbolag 

Tjejer Kodar lockar deltagare från hela landet, men än så länge håller man sina kurser enbart i Stockholm eller i europeiska städer som  Barcelona och Berlin. Grundarna sneglar dock på andra svenska städer. 

"Vi skulle gärna expandera i resten av Sverige också så finns det någon i Göteborg eller Malmö som vill jobba med oss så hör av er!", säger Hanna Pettersson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies