Annons

Trots krisen – techjättar köper bolag på löpande band

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, Googles moderbolag Alphabets vd Sundar Pichai och Amazons vd Jeff Bezos är chefer på några av techjättarna som har köpt upp bolag hittills i år.
Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, Googles moderbolag Alphabets vd Sundar Pichai och Amazons vd Jeff Bezos är chefer på några av techjättarna som har köpt upp bolag hittills i år.
Jättar som Amazon, Apple, Microsoft och Facebook har alla köpt upp bolag under andra kvartalet, som trots coronakrisen kan stå för den största uppköpssumman på ett par år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den pågående pandemin har inte stoppat techjättar från att köpa upp bolag. Facebooks köp av Gif-plattformen Giphy för 400 miljoner dollar, enligt källor till Axios, i förra veckan är bara det senaste i raden.

Coronkrisen har slagit hårt mot startupbolag och stämmer köpesumman gick Giphy i så fall för 200 miljoner mindre än det värderades till 2016. Situationen verkar dock inte ha stoppat storbolagens planer, trots att både Facebook och Google har drabbats av annonstapp.

Läs mer: Facebook köper bildplattform för 4 miljarder

I förra veckan meddelade också Apple att man förvärvar VR-bolaget NextVR, och Microsoft kom överens om att köpa molntjänstbolaget Metaswitch Network.

Det kom även uppgifter om att Uber är i uppköpsdiskussioner med den börsnoterade matleveranstjänsten Grubhub, som dock ska ha avvisat det senaste budet.

Den totala uppköpssumman under det andra kvartalet i år går mot att bli den största sedan Microsoft köpte Github under fjärde kvartalet 2018, enligt en uträkning från analystjänsten Pitchbook. Mycket på grund av Facebooks jätteaffär på 5,7 miljarder dollar för indiska Jio Platforms i april. 

Läs också: Facebook miljardsatsar på indisk Ericsson-vän

Hittills under kvartalet hade Amazon, Facebook, Microsoft, Google och Apple gjort åtta uppköp per den 29 april i år, enligt analysföretaget CB Insights. Under maj månad har det tillkommit tre till enligt ovan. 

Sammanställningen från CB Insights visar också att summan av investeringarna för året redan är större än under hela 2019.

Läs mer: Amazon förhandlar om att köpa konkursade JC Penney

Översikt från CB Insights med uppköp som FAMGA – Facebook, Amazon, Microsoft, Google och Apple – har gjort från 2018 och framåt.
Översikt från CB Insights med uppköp som FAMGA – Facebook, Amazon, Microsoft, Google och Apple – har gjort från 2018 och framåt. Foto: Skärmdump av grafik från CB Insights.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer