Hoppa till innehållet

Trots krisen – techjättar köper bolag på löpande band

Jättar som Amazon, Apple, Microsoft och Facebook har alla köpt upp bolag under andra kvartalet, som trots coronakrisen kan stå för den största uppköpssumman på ett par år.

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, Googles moderbolag Alphabets vd Sundar Pichai och Amazons vd Jeff Bezos är chefer på några av techjättarna som har köpt upp bolag hittills i år.
Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, Googles moderbolag Alphabets vd Sundar Pichai och Amazons vd Jeff Bezos är chefer på några av techjättarna som har köpt upp bolag hittills i år.

Den pågående pandemin har inte stoppat techjättar från att köpa upp bolag. Facebooks köp av Gif-plattformen Giphy för 400 miljoner dollar, enligt källor till Axios, i förra veckan är bara det senaste i raden.

Coronkrisen har slagit hårt mot startupbolag och stämmer köpesumman gick Giphy i så fall för 200 miljoner mindre än det värderades till 2016. Situationen verkar dock inte ha stoppat storbolagens planer, trots att både Facebook och Google har drabbats av annonstapp.

Läs mer: Facebook köper bildplattform för 4 miljarder

I förra veckan meddelade också Apple att man förvärvar VR-bolaget NextVR, och Microsoft kom överens om att köpa molntjänstbolaget Metaswitch Network.

Det kom även uppgifter om att Uber är i uppköpsdiskussioner med den börsnoterade matleveranstjänsten Grubhub, som dock ska ha avvisat det senaste budet.

Den totala uppköpssumman under det andra kvartalet i år går mot att bli den största sedan Microsoft köpte Github under fjärde kvartalet 2018, enligt en uträkning från analystjänsten Pitchbook. Mycket på grund av Facebooks jätteaffär på 5,7 miljarder dollar för indiska Jio Platforms i april. 

Läs också: Facebook miljardsatsar på indisk Ericsson-vän

Hittills under kvartalet hade Amazon, Facebook, Microsoft, Google och Apple gjort åtta uppköp per den 29 april i år, enligt analysföretaget CB Insights. Under maj månad har det tillkommit tre till enligt ovan. 

Sammanställningen från CB Insights visar också att summan av investeringarna för året redan är större än under hela 2019.

Läs mer: Amazon förhandlar om att köpa konkursade JC Penney

Översikt från CB Insights med uppköp som FAMGA – Facebook, Amazon, Microsoft, Google och Apple – har gjort från 2018 och framåt.
Översikt från CB Insights med uppköp som FAMGA – Facebook, Amazon, Microsoft, Google och Apple – har gjort från 2018 och framåt.Grafik: Skärmdump av grafik från CB Insights.
Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera