Hoppa till innehållet

Tung teknikprofil återvänder som operativ chef för Klarna

Linda Höglund, en av Sveriges mest meriterade chefer inom tekniksektorn, lämnar riskkapitalvärlden och Luminar Ventures. Nu återvänder hon till sin tidigare arbetsgivare Klarna för att bli operationellt ansvarig över betalbolagets expansion. 

Linda Höglund blir Sebastian Siemiatkowskis högra hand på Klarna.
Linda Höglund blir Sebastian Siemiatkowskis högra hand på Klarna.Foto: Press och Di.

Teknikprofilen Linda Höglund har under se senaste åren varit partner på det svenska riskkapitalbolaget Luminar Ventures. Hon har en diger meritlista som tidigare finanschef på spelutvecklare som Dice och EA i Europa, betalbolaget Klarna och den asiatiska taxitjänsten Grab. 

Nu väljer Linda Höglund att återgå till en befattning som operativ chef på Klarna, kan Di berätta, där hon tidigare arbetade mellan 2011 och 2014.

”Vi är glada att välkomna Linda tillbaka till Klarna. Lindas fokus kommer vara att vidareutveckla operationella och interna modeller när vi skalar globalt. Hennes erfarenhet från företag med hög tillväxt kommer att vara till stor nytta för oss”, säger Aoife Houlihan, kommunikationschef på Klarna.

Linda Höglund kommer att tillträda sin nya tjänst på Klarna i mars 2021. Tidigare har Knut Frängsmyr haft rollen som operativt ansvarig på företaget, men han blir nu renodlad vice vd bakom grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski.

Läs mer: Tung techprofil blir riskkapitalpartner 

Hon kommer dock fortsatt vara engagerad hos Luminar Ventures som medlem av investeringskommitén. Deras tre återstående partners blir nu Jacob Key, Magnus Bergman och Daniel Karsberg.

”Det har varit en fantastisk tid på Luminar, från att vi satte upp fonden 2017 till i dag runt 30 mycket lovande bolag i portföljen. Jag är mycket stolt över vad vi har uppnått och alla fantastiska grundare vi får möjlighet att arbeta med varje dag”, säger Linda Höglund.

Linda Höglund berättar att hon gläds åt sin nya roll på Klarna, där hon ska fokusera på den generella tillväxten samt framtida expansion. Bolaget har under det senaste året vunnit mark i framför allt USA där de nu har över två miljoner appanvändare, men även medgett att de blickar mot en expansion till Asien.

”Min tidigare erfarenhet i flera internationella tillväxtbolag kommer vara en tillgång i detta och jag ser mycket fram emot att vara en del av nästa fas i Klarnas resa”, säger hon.

Klarna har sedan tidigare uppgett att en notering i USA kan vara aktuell under 2021. Nyligen tog riskkapitalprofilen Michael Moritz, från amerikanska Sequoia som är största ägare i Klarna med cirka 20 procent av aktierna, över ordförandeklubban i styrelsen för att leda förberedelserna inför en börsintroduktion.

Läs mer: Brittisk superinvesterare tar över klubban i Klarna 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera