Annons

Tungviktare inom e-handeln vill stoppa Bolunds kreditförslag

Na-kd:s grundare Jarno Vanhatapio, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Apoteas grundare Pär Svärdson.
Na-kd:s grundare Jarno Vanhatapio, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Apoteas grundare Pär Svärdson. Foto: Di.
Om Per Bolund (MP) och regeringen får som de vill ska krediter inte längre kunna premieras inom e-handeln. Nu får Klarna stöd i sin kritik mot lagförslaget av branschprofilerna Pär Svärdson och Jarno Vanhatapio.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) vill att betaltjänsteföretag inte längre först ska få presentera kredit som betalsätt inom e-handeln, om det finns andra alternativ. Krediten får inte heller fyllas i på förhand i kassan, enligt lagförslaget. 

Betalaktörer som Klarna och Qliro har varit starkt kritiska mot förslaget. Nu får de stöd av sina kunder, det vill säga e-handelsbutikerna. 

Branschveteranerna Pär Svärdson, som grundat både Adlibris och Apotea, samt Jarno Vanhatapio, som står bakom Nelly och Na-Kd, skriver i en debattartikel på Dagens industri att det riskerar försämra konsumentskyddet. 

”Fakturan är en billig lösning för e-handlare och konsumenter. Regeringens handlingslinje gynnar mest storbankerna”, skriver de. 

Precis som Klarna tidigare gjort lyfter e-handelsprofilerna fram det faktum att en fakturabetalning skapar en trygghet för konsumenterna, då de slipper betala för en vara innan den levererats hem till dörren. 

Kommentar: De stora hoten mot Klarna finns i Sverige

Det hinner heller inte dras några pengar från kundens konto om denne beslutar sig för att returnera produkten.

”Vad som lätt glöms bort är att situationen såg annorlunda ut för bara några år sedan. Att köpa varor på nätet kändes då osäkert för konsumenter. Det fanns en rädsla för att lämna ut sina kortuppgifter, vilket fortfarande lever kvar hos framför allt de äldre.”

E-handelsveteranerna menar att det blir fel när politiken ”försöker detaljstyra” branschen. Särskilt kritiska är de mot att Klarnas avgiftsfria 14-dagarsfaktura, som däremot har räntor vid försenad återbetalning, tagits med i lagförslaget och ”görs till boven i ett drama den inte ens deltar i”.

Även SDHJ Groups vd Stefan von Stein, Bangerheads vd Marc Palmefjord och plattformleverantören Kodmyrans vd Katrin Lundgren har skrivit under debattartikeln.

”Vi e-handlare får högre kostnader och missgynnas gentemot fysisk handel, som inte omfattas av lagförslaget”, skriver de.

Läs mer: Ministern slår tillbaka efter Klarnas attack: ”Märklig inställning” 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer