Annons

Uber-utmanaren lämnar Stockholm: ”Lägre intresse”

Hicham Larnhimi, Sverigechef på Heetch.
Hicham Larnhimi, Sverigechef på Heetch. Foto: Press.
Efter flera år av kontroverser väljer taxiappen Heetch att lämna Sverige. Orsaken är ett lågt intresse bland kunderna, uppger bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den franska taxiapptjänsten Heetch lägger ner sin verksamhet i Sverige från och med den 13 januari.

Det framgår av ett mejl som adresserats till Heetchs svenska användare, vilket Di Digital tagit del av.

”Tyvärr har beslutet grundats på ett lägre intresse för den skandinaviska marknaden generellt”, skriver bolaget.

Heetch har funnits i Sverige sedan 2016 och är en direkt konkurrent till marknadsledande Uber. Enligt egen utsago har bolaget cirka 60 000 användare i Stockholm, varav 10 000 är aktiva varje månad.

Sedan inträdet på den svenska marknaden har både Heetch och Uber hamnat i blåsväder och hårdgranskats av myndigheterna. Inledningsvis tillhandahöll nämligen bolagen så kallade samåkningstjänster, med förare som saknade giltig taxilegimation.

Läs mer: Skatteverket slår till mot Uber – drog in 102 miljoner på ett år 

Heetchs app rekommenderade tidigare en viss ersättningsnivå, men krävde formellt ingen betalning från passagerarna. Därför har bolaget drivit linjen att det inte rörde sig om taxitrafik, som enligt svensk lag måste utföras mot betalning med licensierade förare.

Tingsrätten höll däremot inte med och under 2018 dömdes minst nio Heetch-förare för olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen. I februari i fjol, några veckor efter att det första avgörandet föll, lade Heetch ner sin samåkningstjänst och startade i stället en regelrätt taxiapp. 

Läs mer: Nio Heetch-förare har dömts i tingsrätten 

Men nu väljer alltså Heetch att även ge upp denna del av verksamheten i Sverige. Under 2016 och 2017 gjorde det svenska dotterbolaget en samlad förlust på knappt 6,3 miljoner kronor, med redovisade intäkter på runt 1 Mkr för samma period.

Heetch grundades 2013 av Teddy Pellerin och Mathieu Jacob i Paris. Utöver Stockholm finns tjänsten i tolv städer i Belgien, Frankrike, Italien och Marocko.

Di Digital har sökt Hicham Larnhimi, Sverigechef på Heetch.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer