Hoppa till innehållet

Uppgifter: Facebook var nära att ställa in sin börsnotering

Facebooks ledning var på väg att avbryta börsdebuten eftersom försäljningssiffrorna svek, enligt nya vittnesmål.

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg (tv) och vd:n Mark Zuckerberg. Foto: TT
Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg (tv) och vd:n Mark Zuckerberg. Foto: TT

Facebooks toppchefer övervägde att avbryta bolagets börsnotering för fem år sedan, enligt nya handlingar som har framkommit under en rättsprocess i USA.

Flera investerare anklagar Facebook för att ha mörkat vilken den stora påverkan som skiftet från dator till mobila enheter skulle få på bolagets försäljning.

Allt här går riktigt dåligt

Som en del av bevisningen lyfter man fram meddelanden som Mark Zuckerberg ska ha skickat till sin dåvarande fästmö, enligt vittnesmål från investerare.

”Allt här går riktigt dåligt. Vår omsättningsprognos har minskat så mycket att vi tror att vi kanske måste notera oss (med en värdering på, reds anm.) mindre än 50 miljarder dollar om detta fortsätter”, ska Facebook-chefen ha skrivit, rapporterar Financial Times.

Läs mer: Techmiljardärer vill mota bort hemlösa i San Francisco

Bara veckor inför noteringen ska flera toppar inom bolaget, däribland Mark Zuckerburg och den operativa chefen Sheryl Sandberg, ha samlats i ett hotellrum i New York för att diskutera om den skulle avblåsas. Men de bestämde sig för att följa börsplanen. 

Facebook själva uppger att man anser att bolagets handlingar har följt lagar och föreskrifter.

Facebook tog in mer kapital än vid någon tidigare börsnotering och fick till slut ett börsvärde på 100 miljarder dollar. Senare föll dock aktierna med mer än 50 procent under de första tre månaderna.

Samtidigt hade Facebooks mobilreklam börjat ge resultat vid noteringen och skulle så småningom lyfta företaget rejält.

På onsdagen stod Facebooks aktie i drygt 170 dollar, alltså cirka 350 procent högre än noteringskursen 38 dollar.

Det var inte bara Facebook som underskattade skiftet från datorer till smartphones och läsplattor. Daniel Ek uppgav under hösten 2016 att Spotifys sena intåg i mobilen hade kunnat få företaget att gå omkull.

Läs mer: Daniel Ek om misstaget som kunde ha dödat Spotify

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera