Hoppa till innehållet

Uppstickaren försvarar bakgrundsmusiken på Spotify: ”Högre kvalitet”

Bakgrundsmusiken tar allt större plats på Spotify. Stor leverantör är det miljardvärderade Stockholmsbolaget Epidemic Sound. ”Kvaliteten på våra låtar tenderar att vara högre”, säger vd:n Oscar Höglund.

Epidemic Sounds Oscar Höglund.
Epidemic Sounds Oscar Höglund.Foto: Hampus Andersson

På onsdagen rapporterade Di Digital att bakgrundsmusik ur Stockholmsbolaget Epidemic Sounds katalog ökat kraftigt i popularitet på Spotify. Detta genom stämningsbaserade spellistor som ”Piano in the Background”.

Det ska, enligt Di Digitals uppgifter, röra sig om en ökning från 20 miljoner streams i månaden till över 100 miljoner streams varje månad för Epidemic Sounds artister.

För de etablerade skivbolagen – som därmed går miste om vissa intäkter från Spotify – är frågan känslig. I fjol blossade det upp en debatt om "fejkartister”. Samtidigt är bakgrundsmusiken ett sätt för Spotify att öka sina marginaler, eftersom den är billigare att licensera.

Oscar Höglund, vd på Epidemic Sound, försvarar bolagets musikkatalog.

”Spellistekulturen och streamingplattformar har öppnat dörrar för duktiga artister som skapar stämningsmusik. De har skapat större efterfrågan och möjliggjort att artister har direkt tillgång till sin fankrets. Det uppmanar lyssnarna att leta upp deras musik och spela den om och om igen”‚ skriver han i ett mejl till Di Digital.

“Detta, och det faktum att Epidemic Sound har sin bakgrund inom stämningsmusiken, innebär att kvaliteten på våra låtar tenderar att vara högre än de traditionella spelarna på det här området. Och att musiken presterar bättre, med miljontals spelningar per månad på många olika plattformar.”

Läs mer: Sparekonomerna: Så köper du aktier i Spotify 

Epidemic Sounds musik används i allt från reklam- och tv-produktioner till Youtube-filmer. I fjol köpte riskkapitalbolaget EQT in sig i bolaget, som då värderades till över 1 miljard kronor.

I fjol räknade Epidemic Sound med att omsätta cirka 100 miljoner kronor räkenskapsåret 2017.

Oscar Höglund kommenterar inte Di Digitals specifika uppgifter om att lyssningen ökat minst fem gånger till över 100 miljoner lyssningar i månaden.

Läs mer: Skivbolagen avskyr ”fejkartister” – nu rusar lyssningen på Spotify

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera