Hoppa till innehållet

Vill göra det coolt att vara snäll – backas av stjärninvesterare

Austin Kevitch vill stärka ungdomars självförtroende med hjälp av appen Brighten. Nu tar hans bolag in kapital från King-grundarna och affärsängeln Sophia Bendz. 

Brightens team med grundaren Austin Kevitch i mitten.
Brightens team med grundaren Austin Kevitch i mitten.Foto: Jonas Eng.

Brighten är en app där man anonymt kan skicka komplimanger och positiva tillrop till sina vänner och familjemedlemmar. Användare kan när de får en komplimang ladda upp ett foto på hur man reagerade när man fick den. 

Idén bakom den Kalifornien-baserade appen föddes när grundaren Austin Kevitch förlorade en vän i en tragisk klättringsolycka. 

”Alla hans vänner skrev så snällt om honom på sociala medier och då tänkte jag att det hade varit så fint om han hade sett det när han var i livet”.

Med Brighten hoppas vi att barn kan lära sig att se det bästa i andra och uppskatta sig själva som de är.

Den första versionen av Brighten var en simpel papplåda på det universitet i Cape Town i Sydafrika där Austin Kevitch då studerade. Han och hans vänner uppmuntrade sina medstudenter att lägga en lapp i lådan med en komplimang riktad till någon de kände. Papplådan blev väldigt populär och när Austin Kevitch senare återvände till USA ville han göra en digital lösning för att sprida samma positiva känsla till fler. 

”För första gången i historien får även yngre en egen mobiltelefon och många av apparna de använder handlar om att marknadsföra sig själv och att jämföra sig själv med andra. Det finns också ett växande problem med internetmobbning. Med Brighten hoppas vi att barn kan lära sig att se det bästa i andra och uppskatta sig själva som de är”, säger Austin Kevitch. 

Läs även: Spotify-veteran investerar i Karma 

För att motverka elaka kommentarer har Brighten byggt in ett filter för att stoppa delningen av dessa. Genom att enbart låta de positiva kommentarerna och komplimangerna visas hoppas bolaget att återkopplingen även kommer att stärka det beteendet. 

Kan Brighten bidra till att fler ungdomar både får och ger mer positivitet i sina liv så är det fantastiskt och något jag vill stötta.

Appen som lanserades i oktober 2015 växte snabbt till att ha ett par hundra tusen användare. Nyheten om Brighten spreds och flera riskkapitalbolag fick upp ögonen för bolaget. För cirka ett år sedan stängde man in sin första kapitalrunda på drygt 11 miljoner kronor från tre riskkapitalbolag i Silicon Valley och ett antal ängelinvesterare med koppling till bland annat Facebook och Uber.  

Di Digital träffar Austin Kevitch och hans fem medarbetare på Norrskens hus i Stockholm, som de besöker. Teamet har just suttit i ett möte med Norrskens investeringsansvariga Susanna Campbell. 

”De kanske också kommer att investera. Vi hade ett väldigt bra möte med Susanna”, säger Austin Kevitch. 

Foto: Jonas Eng.Austin Kevitch är grundare och vd för appen Brighten. Foto: Jonas Eng.

Läs även: Norrskens investerare: ”Nästa steg kan bli en ännu större fond”

Även King-grundarnas riskkapitalbolag Sweet Capital har charmats av Brighten och leder bolagets andra runda där man planerar att ta in cirka 11 Mkr, varav 7 miljoner är säkrade. Även Spotify-veteranen och Atomico-rådgivaren Sophia Bendz är med och investerar. 

”Det är ju fantastiskt både att få och ge komplimanger och med Brighten tror jag att det blir naturligare och roligare och därför händer oftare. Kan Brighten bidra till att fler ungdomar både får och ger mer positivitet i sina liv så är det fantastiskt och något jag vill stötta”, säger Sophia Bendz.

Brighten har nu en miljon aktiva användare och planerar en internationell expansion. 

”Det som är bra med att få in Sweet Capital och Sophia Bendz är att det öppnar upp dörrar här i Norden. Man kan redan ladda ner appen på svenska men översättningen kanske inte är så bra, säger Austin Kevitch. 

”Förhoppningsvis kan vi lansera på riktigt senare i år.” 

Brighten kan mycket väl bli nästa miljardvärderade sociala nätverk.

Att internetmobbning och användandet av sociala medier kan göra en deprimerad är något som Austin Kevitch tagit fasta på. Viljan att bidra till en lösning på problemet var en av de bidragande orsakerna till att Sweet Capitals vd Christian Dörffer investerade i bolaget. 

”Brighten passar in i den rådande trenden bland ungdomar av positivitet och civilkurage. Där traditionella sociala medier splittrar människor och hyllar individualism vill Brighten stärka medkänslan och hjälpa till att förena människor. Brighten kan mycket väl bli nästa miljardvärderade sociala nätverk”, säger Christian Dörffer. 

Men för Brightens unga grundarteam som besöker Norden för första gången verkar en miljardvärdering långt borta. 

”Vi vill göra det coolt att vara snäll”, säger Austin Kevitch.

Läs även: Därför investerar King-miljardärerna i psykologi-appen 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera