Annons
Googles vd Sundar Pichai inledde Googles utvecklarkonferens I/O.

VR och meddelandeappar när Google tjusar utvecklare

Lagerflöde – från komplexitet till enkelhet SPONSRAT AV Visma

Jordan Belfort, tidigare aktiemäklare, känd från filmen Wolf of Wallstreet

”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin”

Gigstrs vd Rasmus Solholm

Ställde om till bemanningsapp – omsatte 21 miljoner första året

Bofink vill optimera bolån – tar in namnkunnigt kapital

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

VR och meddelandeappar när Google tjusar utvecklare

Googles vd Sundar Pichai inledde Googles utvecklarkonferens I/O.
Googles vd Sundar Pichai inledde Googles utvecklarkonferens I/O. Foto: Miriam Olsson Jeffery
Det blev inget nytt VR-headset à la Google. Istället en referensdesign och uppmaningen till Android-tillverkare att bygga hårdvara för nya plattformen Daydream. Di Digital rapporterar från Googles utvecklarkonferens I/O.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) I veckan har 7 000 utvecklare vallfärdat till Silicon Valley för att delta i årets Google I/O. Den inledande presentationen hölls utomhus, på Shoreline Amphitheater i Mountain View. En arena som vanligtvis används för konserter och har fantastisk akustik.

Solen gassade och svetten lackade i takt med lanseringarna avlöste varandra på scenen under inledningspresentationen. Förväntningarna var stora. Skulle Google komma med ett eget virtual reality-hedset? En smart högtalare likt Amazons Echo? Och var ska Google husera chattbotar?

Läs också: Solkräm, vatten och mössa - så överlever du Googles jättekonferens

De flesta av förhandsryktena berördes under presentationen, men det blev inget nytt VR-headset med Googles namn på. Istället lanserade man den Android-baserade VR-plattformen Daydream, som ska fungera för mobiler, VR-headsets och appar. 

Mario Querioz

Mario Querioz, produktchef på Google, föklarar hur VR-plattformen Daydream funkar.

Google visade också upp en referensdesign för ett headset, som har lämnats till olika partners. Tanken är att tillverkare som producerar mobiler med Googles operativsystem Android även ska ta fram VR-headsets.

Bolag som Facebook och Samsung har redan sina headsets ute i handeln, Rift och Gear VR. Det var mer eller mindre väntat att Google skulle ge sig in i leken på något sätt, mer än med Cardboard - pappkartongsversionen av ett VR-headset som kom ut i samband med Google I/O för två år sedan. Nu gör man det på liknande sätt som med operativsystemet Android för mobiler.

Google hoppas säkerligen på att Daydream-plattformen ska bli standard för mobil VR. Med sig på tåget har man Samsung, HTC, LG, Huawei, Alcatel, ZTE, Xiaomi och Asu, som redan har sagt ja till att utveckla Daydream-anpassade mobiler.

Clay Bavor, som leder Googles VR-division, säger till CNET News att ett Daydream-kit kommer att kosta runt 800 dollar i USA, vilket är ungefär samma pris som för ett kit med Samsung Gear VR.

Daydream-skiss

Skiss av Googles referensdesign för ett VR-headset och kontroll. Bild: Google

Det har också spekulerats friskt i om Google skulle lansera en ny meddelandeapp på I/O. I veckan släppte sökjätten en gruppchattapp, Spaces, och under presentationen visade man upp ytterligare en app - Allo. Google har inte lyckats något vidare med sina tidigare kommunikationsappar - Talk och Hangouts - och är sent på bollen jämfört med bland andra Apples Imessage och Facebook Messenger. Blir det tredje gången gillt?

Allo har funktioner som sökresultat direkt i chatten, fotoigenkänning och automatsvar. Den kommer också bli den första hemvisten för Googles nya digitala assistent, som kort och gott går under namnet Assistent. Den kommer att hoppa in i en chatt och lösa olika problem för användaren. Google har partnerskap med flera olika företag för assistenten, som Pandora, Spotify, Uber, Instacart och Grubhub.

Det är också i Allo som Google kommer att erbjuda chattbotsutveckling för tredjepartsaktörer, men så mycket mer än så sas inte på scenen.

Läs också: Därför pratar alla plötsligt om botar

Man passade även på att lansera ”en kompis” till Allo - Duo. En videochattapp som kan användas mellan två personer, likt Facetime. Duo och Allo kommer ut i sommar.

Google Home

Google Home-högtalaren är tänkt att fungera som en assistent i hemmet.

Google Assistent kommer också att finnas i Home - Googles nya smarta AI-högtalare och ett svar på Amazons Echo. Med Home ska man till exempel kunna spela musik och styra högtalare hemma samt ställa olika frågor och få svar från Googles sökmotor. 

Home kan lära sig vilka preferenser användaren har genom att samla in data över tid. En delvis kontroversiell funktion i förhållande till hur mycket man vill dela med sig av sig själv. 

"Med din tillåtelse, så klart", sa Googles produktchef Mario Querioz.

Läs också: "Googles framtid ligger i AI och molnet"

Högtalaren ska också fungera som ett kontrollcenter för hemmet, till exempel för att tända och släcka lampor och sätta på larm. Och i framtiden ska den även kunna ta upp beställningar på saker som blommor och matleveranser. Google har partnerskap med flera olika företag för den nya digitala assistenten, som Pandora, Spotify, Uber, Instacart och Grubhub.

En del var dock inte så imponerade av Homes design och på Twitter liknades den vid doftbehållare för hemmet.

Förutom de mer publikfriande ämnena som VR och en smart högtalare, avhandlades bland annat nästa version av operativsystemet Android ”N” och en ny version av Android Wear för smarta klockor under inledningspresentationen. Google I/O pågår under tre dagar då utvecklare ska korvstoppas med nyheter från sökjätten. 


Di Digital livetwittrade från inledningspresentationen på Google I/O. Läs rapporteringen här!


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post