Annons

Wikipedia-grundare ansluter till utmanare startad av svensk 22-åring

Everipedia medgrundare Travis Moore och Theodor Forselius, samt Larry Sanger.
Everipedia medgrundare Travis Moore och Theodor Forselius, samt Larry Sanger.
Everipedia vill utmana Wikipedia genom att decentralisera sin encyklopedi och använda sig av blockkedjan. Nu börjar Wikipedias medgrundare arbeta på projektet – vars medgrundare är en 22-årig svensk.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Encyklopedin Everipedia är en Wikipedia-utmanare som grundades 2015. Under 2017 hade sajten mellan 2 och 3 miljoner unika besökare i månaden uppger de själva. 

Nu ansluter en riktig tungviktare i encyklopedi-världen till projektet, nämligen Wikipedias medgrundare Larry Sanger som blir informationschef. Det uppger The Next Web.

Dessutom siktar Everipedia på att använda sig av blockkedjan, alltså den teknik som underbygger exempelvis kryptovalutan bitcoin och gör att transaktioner kan verifieras utan att någon central nod är inblandad. 

Syftet för Everipedia är bland annat att hindra att vissa länder censurerar innehållet.

”Tekniskt sett blir det omöjligt att censurera de här hemsidorna. Så snart vi har lanserat kommer folk kunna komma åt Everipedia-artiklar - och Wikipedia-artiklar - och det finns inget som de här länderna kan göra åt det”, säger Everipedias svenske medgrundare Theodor Forselius till The Next Web.

Han grundade Everipedia 2015 tillsammans med amerikanerna Christian Deciga, Sam Kazemian, Mahbod Moghadam och Travis Moore.

Bolaget har mottagit såddkapital från bland annat Mucker Capital. I en runda på drygt 1 miljoner kronor under 2016 värderades bolaget till 22 miljoner dollar, eller motsvarande drygt 180 miljoner kronor.

Läs även: Han satsar 8 miljoner på hennes blockchain för småföretag 

Decentraliseringen ser Larry Sanger som en grundbult i projektet.

”Det enda sättet som ett nytt projekt skulle kunna mäta sig mot Wikipedia är om det engagerade hela världen och var decentraliserat. Det finns en möjlighet att det inte bara blir fem miljoner artiklar, utan 100 miljoner, och inte bara sådana som finns på Wikipedia, utan sådana som specialiseras i encyklopedier som man tidigare bara hittat på bibliotek”, säger Larry Sanger till The Next Web.

Everipedia uppger själva att de är världens största engelskspråkiga encyklopedi. Bland annat därför att samtliga av Wikipedias artiklar finns på Everipedia.

En sak som skiljer Everipedia från Wikipedia är att de förra lagrar sin information i ett peer-to-peer-nätverk medan Wikipedia har sin information på fysiska servrar. Genom detta hoppas Everipedia kunna slippa kostnader för lagring, och därmed undvika reklam och donationer.

När Everipedia går över till blockkedjan kommer användare som skapar och skriver artiklar att belönas med såkallade 'tokens', eller digitala polletter. Dessa blir sedan en sorts aktier i plattformen.

”Wikipedia är en enorm missad möjlighet”, skriver Larry Sanger själv på Quartz. Det är förvisso världens femte största hemsida, men har bara några tusen aktiva skribenter, vilket bleknar i jämförelse med Facebook och Twitters användartal, noterar han.

Läs mer: Axel Johnson-gruppen vill ta blockkedjan till fruktdisken 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer