Annons

Han blir chef när Truecaller öppnar i Nairobi

Zakaria Hersi rekryteras till svenska Truecaller. Hans bas blir Nairobi.
Zakaria Hersi rekryteras till svenska Truecaller. Hans bas blir Nairobi. Foto: Amanda Lindgren
Truecaller öppnar kontor i Nairobi och utser Zakaria Hersi till chef för partnerskap i hela Afrika. ”Vi konkurrerar med Facebook och Google”, säger Kinnevik-veteranen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska kommunikationsappen Truecaller har fler än 100 miljoner aktiva användare med Indien som största marknad.

På senare år har appen vuxit även i flera afrikanska länder, där den främst används för att blockera oönskade samtal och sms. Truecaller har i dag 50 miljoner användare i Afrika som helhet, meddelar bolaget på tisdagen.

”För Truecaller är Afrika vad Indien var för två år sedan. I Kenya är vi till exempel bland de topp tre apparna. Vi konkurrerar med Facebook och Google”, säger Zakaria Hersi på telefon från Nairobi.

Läs mer: Truecaller-grundaren: ”Sverige kan bättre än att stänga gränserna” 

I Kenya har Truecaller sex miljoner användare med en tillväxttakt på 35 procent det senaste året.

För Truecaller är Afrika vad Indien var för två år sedan.

Med bas i huvudstaden ska Zakaria Hersi utveckla Truecallers affär på den afrikanska marknaden. Det handlar om att koppla på annonsörer och att utveckla tjänster som når de miljontals personer som inte äger smarta telefoner.

”Potentialen är stor här. Det finns inte många annonsplattformar för mobilen som Truecaller. Ju mer medelklassen börjar använda smartphones desto mer exponering kan vi erbjuda”‚ säger Zakaria Hersi.

På sikt kommer Truecaller-appen att handla om mer än att filtrera bort samtal och sms i Afrika, säger Zakaria Hersi. I Indien erbjuder Truecaller både videosamtal och pengaöverföringar som liknar svenska Swish.

Truecallers huvudmarknader i Afrika är i dag Kenya, Nigeria och Sydafrika.

”Jag ska lyssna på den lokala marknaden och komma på nya tjänster som talar till användarna här”, säger Zakaria Hersi.

Truecaller ställde om sin affärsmodell i slutet av 2015. Den kraftiga användartillväxten behövde kompletteras av någon form av intäkter.

Följande år drog Truecaller in cirka 50 miljoner kronor i intäkter. I oktober spådde Truecallers vd Alan Mamedi att intäkterna skulle kunna bli tre gånger så höga under 2017.

Bolagets Nairobi-kontor består än så länga bara av Zakaria Hersi men han räknar med att det kan ändras fort.

När han var med och lanserade Blocket-kopian Efritin, som drevs av Kinnevikägda Saltside (NTL), i Nigeria växte hans team till 150 personer inom loppet av fem månader.

På Stockholms startupscen är Zakaria Hersi känd som initiativtagare till Orten.io, med syftet att utbilda unga personer i svenska förorter i programmering och sammanföra dem med arbetsgivare.

Läs mer: Zakaria Hersi ska hitta programmeratalanger i förorten 

”Vi började med tio personer. Fem klarade vårt program och tre har fått jobb. Det är inga större volymer men det är något jag har gjort från scratch. Att hjälpa tre personer till arbete känns förstås bra.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer