Hoppa till innehållet

AI, välgörenhet och green tech – detta var bäst 2016

Här är några av de nyheter som satt guldkant på 2016, enligt Di Digitals redaktion. 

Di Digitals (något allvarliga) julredaktion, medsols från översta vänstra hörnet: Johan Wendel, Josefin Jakobsson, Sven Carlsson, Fredrik Norrlid, Jonas Leijonhufvud, Mimi Billing, Miriam Olsson Jeffery och Viktor Ström. Montage: Anna Byström
Di Digitals (något allvarliga) julredaktion, medsols från översta vänstra hörnet: Johan Wendel, Josefin Jakobsson, Sven Carlsson, Fredrik Norrlid, Jonas Leijonhufvud, Mimi Billing, Miriam Olsson Jeffery och Viktor Ström. Montage: Anna Byström

Josefin Jakobsson: Efter deep tech – här kommer green tech

Åren efter finanskrisen störtdök investeringarna i så kallad cleantech. Under 2016 har man dock börjat skymta ett ljus i tunneln. Anledningen? En ny generation gröna bolag som kombinerar IoT med resurseffektivitet och minskade utsläpp och som fångat investerarnas uppmärksamhet. Några av de bolag som tagit in kapital under året är energibesparingsappen Watty, den vattensnåla duschen Orbital Systems och app-uppstickaren Karma, som vill minska matsvinn och backas av bland annat Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Hoppfullt!

Läs mer: Klarna-miljardär med när Karma tar in 7 Mkr

Viktor Ström: Artificiell intelligens 

För de startupbolag som pitchat till investerare under 2016 har det funnits ett magiskt ord: ”AI”. Hajpen runt artificiell intelligens och maskininlärning har sköljt in över Norden från USA:s västkust. Visst, begreppet AI har blivit våldsamt överanvänt och en hel del nya bolag har försökt åka snålskjuts genom att knö in det i sin bolagsbeskrivning. Men få teknikområden är så spännande som AI. Om du känner att du fortfarande inte riktigt hajat grejen kan jag rekommendera att läsa det här inlägget från bloggen Wait but Why. 

Eller kolla in en lista över alla AI-bolag i Norden här.

Läs mer: Här är AI-bolagen som investerarna älskar

Mimi Billing: Lyftet för samhällsförbättrare

När Niklas Adalberth lämnade Klarna för att dra igång sin stiftelse Norrsken var det starten av en ny etisk våg för riskkapitalinvesteringar i Sverige. Helt plötsligt blev det helt okej att lägga miljoner i bolag som sätter samhällsförändring först.

Niklas Adalberth har sedan följts av Avito-grundarna som startat varsin stiftelse för liknande investeringar samt att en av två dagar på Sthlm tech fest fokuserade på hur techbolag kan lösa världens stora problem.

Förhoppningsvis kommer trenden med investeringar i bolag, som Just Arrived, Welcome, Competencer och visselblåsarappen Klarity, att fortsätta även nästa år.

Läs mer: Här ska Klarna-miljardärens samhällsförbättrare sitta

Johan Wendel: One databas to rule them all

Med risk för att göra skamlös reklam: Nordic Tech List. Om du är en regelbunden läsare av Di Digital har du kanske märkt att vi titt som slänger in länkar till databasen så här: (NTL), när vi vill ge mer information om en grundare eller ett bolag.

Det finns en anledning till det då gänget bakom databasen gjort ett fantastiskt jobb. Antalet profiler respektive bolag närmar sig nu 6 000, det finns ett antal nya funktioner och databasen är Nordens största av sitt slag med 100 000 datapunkter om nordiska startupbolag.

Under 2017 kommer det att hända ännu mer, så gå in och registrera dig och ditt bolag om du inte redan gjort det.

Jonas Leijonhufvud: Facebook tar ansvar för fejknyheter

Sämst under 2016 var alla fejknyheter som skrevs under det amerikanska valet och som fick enorm spridning på Facebook. Bäst var dock att Facebooks grundare Mark Zuckerberg mot slutet av året tog till sig av kritiken.

I mitten av december presenterade han olika åtgärder för att stoppa spridningen av fejkartiklar. Facebook ska bland annat samarbeta med Associated Press, ABC News och de granskande sajterna Factcheck, Politifact och Snopes för att avgöra om innehåll som har flaggats av användare som falskt verkligen är det. När fejkinnehållet väl är identifierat kommer Facebook be användare att inte sprida det vidare.

Läs mer: Här är Facebooks plan för att stoppa fejknyheter

Miriam Olsson Jeffery: Ett kliv framåt för självkörande bilar

Under året har utvecklingen av självkörande bilar gjort framsteg. Google jobbar vidare på sin autonoma teknik, Uber har tagit steget mot att kommersialisera självkörande bilar tillsammans med Volvo och Tesla började bygga in självkörande system i alla sina bilar från och med i oktober.

Visst är det en bit kvar tills det att lagstiftningen och upplägget i trafiken hänger med, och vi faktiskt får se helt självkörande bilar på vägarna. Men framstegen under året har banat väg för vår framtida verklighet.

Det är en verklighet med ökad trafiksäkerhet och där rattfylla förhoppningsvis är ett minne blott. Troligtvis kommer vi också att få se en effektivare användning av bilflottan och färre bilar på vägarna, vilket i sin tur leder till sparade pengar och minskade utsläpp. I dag står en bil i snitt parkerad 95 procent av tiden. 

Läs också: Här utspelar sig slaget om tekniken för självkörande bilar

Sven Carlsson: Datadrivna idéer som för oss bortom sifferhetsen

Under året har vi fått flera stora affärer i datadrivna bolag som kräver flera års teknisk utveckling innan man når fram till intäkterna. Neo Technology tog in 320 miljoner kronor. Mapillarys karttjänst – som täcker Google Maps vita fläckar, kolla bara här – övertygade Atomico och Niklas Zennström (och, i fjol, Sequoia) utan att ha nått någon särskild omsättning. Därmed kan vi journalister lyfta blicken från siffrorna och i stället försöka beskriva idéer som kan påverka vår framtid.


Här kan du läsa mer om vad redaktionen tyckte var bäst 2015.

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera