Hoppa till innehållet

Här är H&M-chefens dolda techimperium

Karl-Johan Persson är inte bara vd för Sveriges största börsbolag. På några få år har han även seglat upp som en av Sveriges mest tongivande techinvesterare. Den privata portföljen är värd minst 700 miljoner kronor, enligt Di Digitals beräkningar.

H&M:s vd Karl-Johan Persson har utvecklat en stor techportfölj.
H&M:s vd Karl-Johan Persson har utvecklat en stor techportfölj.Foto: Izabelle Nordfjell

Pricerunner, Mathem, Kivra, Fyndiq, Fidesmo, Design Online. Listan på digitala bolag med H&M-chefen Karl-Johan Persson (NTL) som delägare blir allt längre.

Investeringarna sker vid sidan om hans engagemang i H&M (NTL), som på senare år också har investerat i ungt entreprenörsskap. Detta i form av minoritetsandelar i bolag som Sellpy, som hjälper folk att sälja begagnade prylar på nätet, rabattbolaget Wrapp och klädbolaget Ivyrevel med bloggaren Kenza Zouiten som medgrundare och frontfigur.

Han hör av sig någon gång i månaden för att höra hur det går.

Nyligen kunde Di Digital dessutom rapportera att Karl-Johan Persson är en av finansiärerna bakom den nya riskkapitalfonden Backing Minds, som tar in ”ett tresiffrigt miljonbelopp” för att investera i entreprenörer som det traditionella riskkapitalet missar.

”Jag tror det är viktigt för honom att inte helt fastna i rollen som storbolagsdirektör”, säger Stefan Krook, som driver investeringsbolaget 41:an Invest ihop med Karl-Johan Persson.

Han beskriver hur H&M:s vd lyckas vara en engagerad investerare utan att för den delen blanda sig i det dagliga arbetet.

”Han får närheten till bolagen, löpande information och lärdomar. Men det är aldrig någon som ringer honom när det brinner. Han behöver aldrig släppa något inom H&M för att det dyker upp brådskande saker i bolagen vi har investerat i”, säger Stefan Krook.

Läs även: H&M-backad fond ska hitta startup-succéer bortom Stureplan

Karl-Johan Persson agerar sällan på egen hand. Hans investering i Backing Minds sker exempelvis jämte syskonparet William och Selma Olsson, arvtagare till Stena Line-imperiet, samt Oriflame-familjen Af Jochnick och Collector Bank-grundaren Lena Apler.

Men H&M-chefen är knappast en passiv ägare. Di Digital har talat med flera personer på och kring de startupbolag som H&M-chefen har investerat i och i likhet med Stefan Krook ger de bilden av en engagerad person som ringer upp med jämna mellanrum och ställer initierade frågor.

Karl-Johan Persson beskrivs med ord som påläst, skärpt, lyhörd och ödmjuk.

”Han hör av sig någon gång i månaden för att höra hur det går. Han har många bra idéer och är väldigt fokuserad på konsumentupplevelsen och på tillväxt”, säger Tomas Kull, vd för Mathem.

H&M-chefens största innehav lär dock vara det i prisjämförelsesajten Pricerunner, som förvärvades för 838 miljoner kronor i våras. Köpare var NS Intressenter – med Ax:son Johnsons bolag Nordstjernan, tidigare Avanza-vd:n Nicklas Storåkers och Karl-Johan Persson i ägarkretsen.

Det är aldrig någon som ringer honom när det brinner.

Foto:

Karl-Johan Perssons investeringsbolag Philian Invest äger knappt hälften av NS Intressenter, enligt Philian Invests senaste årsredovisning, vilket ger ett innehav i Pricerunner värt mer än 400 Mkr.

Utöver det äger Karl-Johan Persson omkring en fjärdedel av den digitala brevtjänsten Kivra, som i våras värderades till 450 Mkr, omkring 10 procent av e-handlaren Mathem, som tidigare i år värderades till 1,4 miljarder kronor. Han äger även en femtedel av nätbutiken Design Online, som i fjol omsatte 159 Mkr med rörelseresultat på 12 Mkr.

Totalt överstiger teknikportföljen vid sidan om heltidsengagemanget i H&M 700 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppskattning.

Läs även: Så går det för H&M-chefens budtjänst

Sidoengagemang på vd-nivå ses inte alltid med blida ögon på börsen. I juli fick Ericssons vd Hans Vestberg sparken efter att bland annat ha mottagit kritik för sina uppdrag vid sidan om telekombolaget.

Huruvida ett stort innehav i techbolag kan betraktas som ett problem beror på vem det är man talar om, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

”För en vanlig människa är det enormt mycket pengar. För honom är det inte det. Som en del av den totala portföljen är det inte en särskilt stor del. Jag tror tvärtom att hans engagemang kan gynna H&M”, säger han.

En sak är säker: H&M-arvingen behöver knappast investera sina pengar av privatekonomiska skäl. Trots att modejätten har backat med 13 procent på börsen i år har H&M fortfarande det högsta marknadsvärdet på Stockholmsbörsen. Största ägaren förblir pappa Stefan Persson med familj, vars ägarpost är värd hela 168 miljarder kronor.

Di Digital har utan framgång sökt Karl-Johan Persson för en kommentar till sin bolagsportfölj och dess framtida utveckling.

Än så länge tyder inget på att hans investeringsvilja är på väg att avta.

Marknadsvärdet i flera av bolagen har ökat kraftigt och tillsammans med Karl-Johan Perssons kapitaltillskott innebär det att portföljvärdet mer än fördubblats bara i år.

Läs även: ”Karl-Johan Persson vill göra en Stenbeck”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera