Hoppa till innehållet

Ikea krokar upp Klarna-utmanare

Mastercards betalningslösning krokar upp Ikea Sverige som första svenska storkund. Därmed tar kortjätten upp kampen med både Swish och Klarna.

Mats Taraldsson är utvecklingschef på Mastercard i Norden och Baltikum.
Mats Taraldsson är utvecklingschef på Mastercard i Norden och Baltikum.Foto: Magnus Sandberg/Mastercard

E-handlande Ikea-kunder ska i Sverige kunna börja betala med Mastercards betalningslösning i juni.

Tanken med Masterpass är att kunden ska kunna betala utan att mata in sina kortuppgifter varje gång. Lösningen påminner om amerikanska Paypal, som grundades av bland andra stjärnentreprenören Elon Musk redan 1998.

Kunderna sparar sina kortuppgifter i Mastercards system och kan sedan välja vilket kort pengarna ska dras från vid ett köp på nätet. Till skillnad från Paypal verifieras dock transaktionen med via Bank-id, bankernas egen identifikationstjänst.

Läs mer: Swish utmanar Klarna – vill ta 30 procent av e-handeln

Mats Taraldsson, utvecklingschef på Mastercard i Sverige, påpekar att det är ”väldigt viktigt” för Mastercard att digitalisera betalkorten i våra plånböcker.

”Vi söker efter varor och shoppar allt mer på våra telefoner. Då måste vi kunna erbjuda enkla och säkra betalningar i den miljön också”, säger Mats Taraldsson.

Masterpass finns i dagsläget 29 länder och hos fler än 270 000 handlare, uppger kortjätten. Bland tjänstens svenska kunder finns sedan tidigare Flygbussarna och Arlanda Express.

På den svenska marknaden har både Swish och Klarna lanserat e-handelslösningar det senaste året. Klarna har dessutom uppgett för Di Digital att man för samtal med Google, Facebook och Apple om att bistå med teknisk infrastruktur när deras betaltjänster utökar till nya marknader.

Läs mer: Klarna i hemliga samtal med Google och Facebook

För Masterpass är ”nästa steg” är att lansera kontaktlös betalning i butik, likt Apple Pay eller Googles Android Pay.

”Masterpass är en global lösning. Dessutom är den kopplad till Bank-id, en lösning som är välkänd och används flitigt av svenska konsumenter”, säger Mats Taraldsson.

Även konkurrensen om betalningar i butik hårdnar. Tidigare i maj presenterade Klarna sina planer på att etablera sig i fysiska butiker. Klarna Checkout når sina första butiker mot slutet av månaden genom ett samarbete med kassasystemsbolaget Sitoo.

First North-noterade Seamless tjänst SEQR, som baseras på inskanning av QR-koder i butik, har nått ett flertal europeiska marknader men samtidigt inte lyckats nå lönsamhet.

Läs mer: Swish petar Klarna från betaltronen

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera