Hoppa till innehållet

Lifesum-doldisar storsäljer och vill starta nytt

Hälsoappen Lifesum värderas till nära 400 Mkr vid sin senaste nyemission. Nu kan Di Digital avslöja att de två grundarna, Martin Wählby och Tove Westlund, har storsålt aktier och lämnat sina operativa roller.

Lifesums grundare Martin Wählby och Tove Westlund under tiden då företaget hette Shapeup Club.
Lifesums grundare Martin Wählby och Tove Westlund under tiden då företaget hette Shapeup Club.Foto: Ann Jonasson

Ingenjörsstudenterna Tove Westlund och Martin Wählby gick 2009 samman och skapade hälsoappen Shapeup Club. För tre år sedan köpte de tidigare Stardoll-kollegerna Henrik Torstensson (NTL) och Marcus Gners (NTL) in sig i bolaget. I samma veva bytte appen namn till Lifesum (NTL) och det rejäla lyftet lät inte vänta på sig.

I dag har appen samlat ihop drygt 15 miljoner användare i Europa och USA. Förra året omsatte bolaget 60 miljoner kronor och det värderades i somras till 390 Mkr.

Läs även: Nyårslöften gav rusning till Lifesum

Trots succén har Tove Westlund och Martin Wählby nu valt att säga tack och adjö till det bolag de grundade.

 

Vi har fått loss rejält med pengar.

 

”Vi har sålt av stora delar av vårt innehav, även om vi fortfarande finns kvar som ägare då vi tror starkt på bolaget. När vi valde att kliva av operativt kändes det bra att sälja av en del”, säger Martin Wählby.

Exakt hur stor andel det handlar om vill grundarna inte uppge. Men i somras ägde Tove Westlund och Martin Wählby vardera cirka 17 procent av bolaget, med sammanlagt värde på 136 miljoner kronor.

”Vi har gjort en bra affär och är jättenöjda. Vi har fått loss rejält med pengar”, säger Tove Westlund.

”För oss är det i alla fall mycket pengar, så kan man säga. Det känns faktiskt skitkul”, instämmer Martin Wählby.

I augusti lämnade de båda den dagliga verksamheten i bolaget, där de den sista tiden arbetade med produktutveckling. Tove Westlund avgick också som styrelseledamot. 

Lifesum-grundarna försäkrar att de fullt ut litar på att medgrundarna Henrik Torstensson och Marcus Gners framgångsrikt kommer driva Lifesum vidare. Därför var det rätt tidpunkt att dra sig ur, menar de.

”Vi kände oss sugna på att gå tillbaka till den tidiga fasen i ett bolag”, säger Tove Westlund.

Läs även: Lifesum: ”Vi växer snabbare än planerat” 

En del av pengarna från försäljningen ska därför investeras i ett gemensamt bolag där kompanjonerna vill utveckla nya affärsidéer framöver.

”Först har vi tagit lite välförtjänt ledighet efter de här åren. Nu har vi börjat fundera på vad nästa steg är. Det vi vet är att vi vill göra någonting tillsammans igen”, säger Martin Wählby.

Trots att de samlat på sig en oerhörd rutin från e-hälsobranschen under åren i Lifesum verkar kollegerna nu brett se över sina möjligheter. Martin Wählby menar som exempel att nästa projekt ”inte måste vara något digitalt”.

”Man kan nog säga att vi är sugna på att testa något helt nytt”, säger Tove Westlund.

Läs även: Lifesum värderas till nära 400 miljoner

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera