Hoppa till innehållet

Så blir de nya optionsreglerna för startups

Regeringen föreslår en ny typ av personaloptioner, särskilt utformade för snabbväxande startupbolag. Förslaget gynnar svenska startupföretag – men inte alla, och först år 2018. 

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.

Frågan om personaloptioner har varit brännhet i den svenska startupsektorn under lång tid.

För bolagen är frågan viktig då erbjudanden om personaloptioner ofta används som rekryteringsverktyg eller för att behålla duktiga medarbetare.

I Sverige beskattas personaloptioner idag med upp till 68 procent skatt. Det gör att Sverige har en av de högsta skattesatserna på området i Europa. Dessutom beskattas förmånerna när de träder ikraft snarare än då optionerna görs om till aktier. 

Under tisdagen presenterade finansdepartementets utredare ett förslag till ett nytt system för personaloptioner. Det är tänkt att dels sänka skattetrycket, dels skjuta upp beskattningen tills dess att optionerna realiseras till aktier.

Men reglerna gäller bara bolag med mindre än 50 anställda, under 80 Mkr i omsättning och som är yngre än sju år.

Utredaren föreslår att det införs bestämmelser om en ny sorts personaloptioner, såkallade kvalificerade personaloptioner. Det handlar alltså om en särskild typ av optioner specialutformade för unga, snabbväxande startupbolag. 

Sådana kvalificerade personaloptioner ska inte förmånsbeskattas när de förvärvas. När andelarna säljs beskattas de som inkomst av kapital.

Läs även: "Förbudslistan är lång": Företagarna kritiserar förslaget om nya optionsregler

"En sådan åtgärd sänker skattenivån samtidigt som beskattningen senareläggs. Först när värdena realiseras beskattas inkomsten", skriver regeringens utredare.

Det nya förslaget kan anses som en förenkling av reglerna jämfört med tidigare.

"Syftet med de föreslagna reglerna är att underlätta för små, nystartade företag att rekrytera och behålla anställda som behövs för att utveckla företaget", skriver utredaren i rapporten. 

Bara vissa företag omfattas av de nya reglerna.

Klart är dock att bara vissa företag kvalificeras. Bolagen får inte vara äldre än sju år, och företag som sysslar med till exempel bank- eller finansiering och försäkringar är uteslutna. Bolag i den sektorn får nöja sig med personaloptioner enligt det gamla regelverket. 

Det återstår att se vad detta kommer innebära för bolagen i den snabbväxande fintech-sektorn.

Bolag får heller inte ha mer än 50 anställda eller omsätta över 80 Mkr för att ta del av de nya reglerna. Det innebär att många av de större bolagen på den svenska startup-scenen, bland dem Klarna, Spotify, iZettle och många andra, inte kommer att omfattas av de nya reglerna.  

De utställda optionerna får inte överstiga sammanlagt 100 Mkr i värde. En enskild anställd får ej heller äga optioner värda mer än sammanlagt 5 Mkr vid tillfället då de utfärdas. 


Här är branscherna som inte omfattas av de nya optionsreglerna: 

  • Bank- och finans
  • Försäkringar
  • Produktion av kol eller stål
  • Handel med mark, fastigheter, råvaror eller finansiella instrument
  • Uthyrning för längre tid av lokaler eller bostäder
  • Juridisk rådgivning, skatterådgivning eller tjänster inom redovisning eller revision

Förslaget är i linje med det Di Digital kunde berätta om i höstas.

De nya reglerna ska träda ikraft den 1 januari 2018, enligt utredaren.

Förändringen som föreslås väntas kosta skattebetalarna ungefär 180 miljoner kronor om året. Förslaget ska finansieras genom en höjning av schablonintäkten på periodiseringsfonder. 

Läs även: Finansministern: Förslaget får inte innebära minskade skatteintäkter

Läs mer: Regeringen vill förenkla optionsregler för startups

Mer om personaloptioner i veckans Digitalpodden. Lyssna här:


http://embed.acast.com/digitalpodden/porr-piraterochpersonaloptioner

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera