Hoppa till innehållet

Storägare häpnar över porrkopplingarna: ”Olämpligt och oseriöst”

Storägarna i börsens spelbolag riktar hård kritik mot annonserna på porr-, pirat- och streamingsajter. Samtidigt var flera fonder omedvetna om problemet. "Det är en ung bransch och vi lär oss", säger AMF Fonders vd Gunilla Nyström.

Marianne Nilsson, chef för ägarstyrning på Swedbank Robur.
Marianne Nilsson, chef för ägarstyrning på Swedbank Robur.Foto: Joey Abrait

Den som besöker de största streaming- och piratsajterna i Sverige får snart se annonser för en handfull spel- och bettingbolag.

Det rör sig om bland annat om Betsson, med 17 miljarder kronor i börsvärde, och om de mindre operatörerna Leo Vegas och Mr Green. Di Digitals granskning har även visat att Mr Green har annonserat på världens största porrsajt, Pornhub.com.

Läs mer: Börsens spelbolag annonserar på porr- och piratsajter

Handelsbanken Fonder är sjätte största ägare i Betsson, med ett innehav på 446 miljoner kronor. Fondförvaltaren kände inte till att speljätten annonserade på olagliga sajter, enligt Jenny Gustavsson, chef för ansvarsfulla investeringar på Handelsbankens Fonder.

”Vi tycker att det är olämpligt att bolagen förekommer i den här typen av kanaler, som vi uppfattar som oseriösa”, säger hon.

 

Vi tycker att det är olämpligt.

 

”Vi vill att bolagen ser till så att de underleverantörer de anlitar, här i form av affiliates, lever upp till sina respektive interna etiska riktlinjer och upphör med att driva trafik via dessa kanaler”, säger Jenny Gustavsson.

Inte heller AMF Fonder, med innehav om nära en halv miljard kronor i Betsson och Leo Vegas, kände till spelbolagens annonsering på de mer ljusskygga delarna av internet. Det uppger vd:n Gunilla Nyström.

"Det är möjligt att vi borde ha känt till och tänkt på dessa förhållanden men det har inte varit kända fakta för oss. Det är en ung bransch och vi lär oss”, säger Gunilla Nyström.

”Nu har vi varit i kontakt med Leo Vegas ledning. Deras besked är att de nu kommer att vidta ytterligare konkreta åtgärder för att komma tillrätta med problemen”, fortsätter hon.

Swedbank Robur är största ägare i Betsson, med ett innehav på 1,2 miljarder kronor. Efter torsdagens notering kommer bolaget även att äga cirka 8 procent av Leo Vegas.

 

Har varit i kontakt med Leo Vegas ledning.

 

”Vi förväntar oss att bolagen arbetar för att åtgärda detta. Vi kommer även i dessa fall aktivt följa bolagens arbete med detta”, säger Marianne Nilsson, chef för Swedbank Roburs ägarstyrning.

Spelbolagen har skyllt de tveksamma annonserna på underleverantörerna till de annonsnätverk spelbranschen anlitar för att nå kunder på nätet.

Di Digitals granskning har visat att länkar till det nyligen Stockholmsnoterade Catena Media, ett av de större annonsnätverken, förekommer bland porr- och streamingsajter som olovligen tillhandahåller licensskyddat material på nätet.

Läs mer: Porr- och piratlänkar till Catena Media

Swedbank Robur, som äger 5,9 procent i Catena Media, förväntar sig att bolaget ”intensifierar arbetet för att förhindra trafik från dessa sajter”, säger Marianne Nilsson.

”Bolaget bör framöver tydligare adressera och beskriva sin syn på etik och hållbarhet, inte bara med policys utan med konkreta exempel på sina utmaningar och hur de arbetar med dem”, säger hon.

 

Det är tråkigt att det finns kopplingar till det där

 

Mats Qvibergs investmentbolag Öresund är Catena Medias största externa ägare. Innehavet på 130 miljoner kronor motsvarar 6 procent av bolaget.

”Det är tråkigt att det finns kopplingar till det där”, säger Öresunds vd Gustav Lindner, som dock anser att Catena Media snarare är offer för smutskastning på nätet.

Läs mer: Kommentar: Spelbolagen håller liv i internets bakgård

Han menar att affärsriskerna i sökmotorsoptimeringsbranschen – som stundtals har drabbats hårt när Google skruvar åt hur bolaget sorterar sina sökresultat – är inräknade i Catena Medias aktiekurs.

”Med den tillväxt och lönsamhet de har borde bolaget vara värt mer. På de reglerade marknaderna kommer man mest troligt att ha en sämre lönsamhet, men det tycker jag också känns inprisat”, säger Gustav Lindner.

Läs fler delar ur Di Digitals granskning:

Porr- och piratlänkar till Catena Media

Porr- och piratlänkar till Catena Media

Kommentar: Catena Media leker med Google-elden

Kommentar: Catena Media leker med Google-elden

Börsens spelbolag annonserar på porr- och piratsajter

Börsens spelbolag annonserar på porr- och piratsajter

Kommentar: Spelbolagen håller liv i internets bakgård

Kommentar: Spelbolagen håller liv i internets bakgård

Mer om casinobolagens porr- och piratlänkar i veckans Digitalpodden. Lyssna här:


http://embed.acast.com/digitalpodden/porr-piraterochpersonaloptioner

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera