Hoppa till innehållet

Amuse ökar efter miljonregnet: "Vår tes är bevisad"

Startupbolaget Amuse är både teknikplattform och skivbolag. Strategin är att växa och med nya investeringar tar bolaget sig an Storbritannien, USA och Puerto Rico. Men det innebär en del växtvärk.

Andreas Ahlenius (tv) och vd Diego Farias är två av musikbolaget Amuses fem grundare.
Andreas Ahlenius (tv) och vd Diego Farias är två av musikbolaget Amuses fem grundare.Foto: Pressbild.

Stockholmsbaserade musikbolaget Amuse växer så det knakar. Startåren 2015 och 2016 innebar en omsättning på blygsamma 158 000 kronor, förra året omsatte bolaget drygt 3,4 miljoner kronor enligt bolagets årsredovisning, som Di Digital tagit del av.

Bolaget hjälper artister med gratis distribution till större musikströmningstjänster som Spotify och Apple Music. 

Genom verktyg som bolaget utvecklar kan artister se statistik för nedladdningar och strömningar för den egna musiken på plattformarna. 

Läs mer: Så ska datan göra Amuse till framtidens skivbolag 

Den datan använder sedan bolaget för att spåra upp vilka artister som strömmas mycket och signa de lovande artisterna. Det är också på skivbolagsverksamheten som bolaget fokuserat sedan lanseringen av plattformen i mars förra året.

Läs mer: Miljonregn över Amuse – spårar nya musikstjärnor via streamingdata 

”Fokus har legat på att finslipa metoden för att hitta nya artister. Det mest framgångsrika caset var Adel som kom direkt ur vår teknik. Han har 20 miljoner strömningar på Spotify. Det bevisar Amuse-tesen”, säger bolagets vd och medgrundare Diego Farias.

Under 2018 har bolaget fortsatt att skriva kontrakt med flera artister i Storbritannien, USA och Puerto Rico. 

I maj fick man in en ny investering på 135 Mkr från Lakestar och Raine Ventures, den senare med partners som tidigare jobbat med bland andra Spotify. Det är pengar som ska användas till att ta sig an de nya marknaderna där man skrivit kontrakt med nya artister under året.

Läs mer: Spotify-ägare går in i mobila skivbolaget Amuse 

”Musikbranschen genomgår en stor förändring och det är tredje året i rad som musikbranschen ökar. Det är många som letar nästa artist och det investeras mycket i musikindustrin”, säger Diego Farias och fortsätter:

”Hela bolagets fokus är att utöka bolagets internationella position. Vi har bland annat öppnat vårt första kontor i Los Angeles i USA. Det är en viktig marknad för oss.”

Bolaget växer så det knakar. När Amuse stängde året 2017 var man 9 personer på företaget, nu är man uppåt 50 anställda enligt Diego Farias. Men i takt med att man växer och ökar omsättningen så ökar också kostnaderna. Förlusten efter finansiella poster landade på drygt 9,8 Mkr.

Läs mer: Black Eyed Peas-profil investerar i svensk musikstartup

Men som för så många andra startups i techbranschen handlar bolagets strategi om att växa för att längre fram tjäna pengar. 

”För oss handlar det inte om att vända något. Vi ska växa och det ska vi fortsätta göra under kommande år. För att nå våra ambitiösa drömmar så behöver vi fortsätta investera i tillväxt. Det genereras mer och mer pengar i musikindustrin och vi kommer göra otroligt fina omsättningar de kommande åren”, avslutar Diego Farias.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera