Hoppa till innehållet

Aviciis Bambuser rasar i börsdebuten

Bambuser går till börsen med två år av sjunkande försäljning bakom sig. Aktien faller brant för videobolaget, som har Avicii i ägarkretsen.

Bambusers vd Hans Eriksson ringer in börsnoteringen.
Bambusers vd Hans Eriksson ringer in börsnoteringen.Bild: Nasdaq

Bambuser (NTL) fick inför börsnoteringen en värdering på 115 miljoner kronor. Dessutom tog bolaget in ytterligare 24 Mkr i en nyemission.

Teckningskursen för denna var 9,20 kronor. Men marknaden tycks anse att det var dyrt. Vid 9.40 på fredagsmorgonen handlades aktien till 5,65 kronor, 39 procent lägre än teckningskursen. Då hade över 400 000 aktier bytt ägare. (Följ kursen här.)

Läs mer: Avicii investerar i Bambuser 

Bambuser bildades 2007 och var länge en pionjär inom livevideo. På senare år har dock konkurrensen hårdnat i takt med att nätverksjättar som Facebook och Twitter lanserat egna lösningar för direktsänd rörlig bild.

Den tidigare popstjärnan Avicii (NTL) blev delägare i Bambuser i samband med att bolaget tog in 14 Mkr i kapital i slutet av 2016.

Mellan räkenskapsåren 2013/2014 och 2015/2016 föll Bambusers omsättning från 8,3 Mkr till 5,8 Mkr.

”Toppen kom från en större affär med Sony när vi integrerade vår teknologi i deras mobilkameror. Under andra hälften av 2014, och fram till 2016 har vi haft fokus på att ställa om företaget från ett B2C-företag till ett renodlat B2B-företag. Bolaget hade helt enkelt inte resurser att anställa ytterligare säljpersonal och därför har intäktssidan blivit något lidande under den här perioden. Men nu har vi resurser, vi har anställt säljare och ser resultatet av det”, sade Bambusers vd Hans Eriksson till nyhetsbyrån Direkt inför börsnoteringen.

Under det andra halvåret 2016 ökade Bambusers intäkter dock med 65 procent jämfört med samma period 2015. Livevideobolaget har lämnat konsumentsidan (B2C) och är nu helt fokuserade på business-to-business (B2B). Företaget har tagit fram en plattform som stod klar i slutet av förra året bestående av två produkter.

Till stor del kommer Bambuser att använda sitt nya kapital för att öka försäljningen, och då främst på den amerikanska marknaden. Enligt prospektet ska 70 procent av emissionsbeloppet gå till försäljning och marknadsföring medan 30 procent ska gå till fortsatt utveckling av bolagets produkter.

”Efter att ha tagit in 24 miljoner kronor kommer vi att ha ungefär 40 miljoner i nettokassa. Vi ska inte slösa, men vi ska vara rimligt aggressiva i vår anställningstakt och ta tillvara på den möjlighet som finns. Under de senaste 6-9 månaderna har det skett en dramatisk förändring hos beslutsfattare när det gäller mobil livevideo”, sade Hans Eriksson i onsdags.

Läs mer: Stjärnproducenter investerar i svensk musiktjänst 

I memorandumet inför nyemissionen uppgav Bambuser att bolaget ska bli kassaflödes- och resultatpositivt någon gång under 2018 på rullande tolvmånadersbasis.

”Det blir under det andra halvåret 2018. De pengar vi tar in ska ta bolaget till lönsamhet - det känner jag mig trygg med”, säger Hans Eriksson som därmed indikerar att ytterligare kapital inte ska behöva tas in.

Hur mycket av era nuvarande intäkter ligger i er ”nya” affärsmodell och är hållbara för framtiden?

”Vi fick ett bidrag från Google före förra sommaren på 400.000 euro som inte kommer att återkomma, men i övrigt har vi tolvmånadersavtal med i princip alla kunder. I ett par undantagsfall har vi 24-månadersavtal. Vår ambition är att bygga en kundmassa med väldigt låg omsättningshastighet. Det kan vi bara göra genom att leverera en väldigt bra produkt.”

Det finns en del billiga program och gratislösningar som erbjuder videosamtal. Hur står sig ert erbjudande mot dem?

”Gratislösningarna har vissa komplikationer och är videosamtal 1-till-1 medan Irisplattformen är 1-till-många. Varken Apples Facetime eller Microsofts Skype sparar videomaterialet. Med vår lösning sparas allt videomaterial och taggas med relevant metadata i form av tid, plats och vilken enhet man har gjort det ifrån. Man har kontroll i en helt stängd miljö”, säger Bambuser-chefen.

Direkt/Di Digital


Läs mer: Många bränner sig på glödheta tech-noteringarFoto:
Medsols från vänster: Börsnoteringar av Smart Eye, Crunchfish och XMReality.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl er till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera