Hoppa till innehållet

Bankprofilen investerar i deras blockkedja – ska digitalisera bolånen

Med hjälp av blockkedjeteknik kan startupen Enigio digitalisera pappersbaserade originaldokument. Nu har bolaget fyllt på kassan med 19 miljoner kronor och tecknat avtal med bolåneutmanaren Stabelo.

Till vänster: bankprofilen Ann Grevelius. Till höger, övre raden: Anders Ejendal, Lars Hansén och Gunnar Collin. Till höger, nedre raden: grundarna Göran Almgren, Mats Stengård och Hans Almgren.
Till vänster: bankprofilen Ann Grevelius. Till höger, övre raden: Anders Ejendal, Lars Hansén och Gunnar Collin. Till höger, nedre raden: grundarna Göran Almgren, Mats Stengård och Hans Almgren.Foto: Jack Mikrut och press.

Blockkedjebolaget Enigio har flugit under radarn sedan starten 2013. Men nu tar bolaget in 19 miljoner kronor i riskkapital för att växla upp verksamheten.

Ledande investerare i rundan är Gustav Andersson, son till industriprofilen Rune Andersson och arvtagare till Mellby Gård, genom sitt bolag Stockhorn Capital.

”I korthet kan man säga att vi arbetar med digitalisering och långtidsbevaring av information, med hjälp av blockedjeteknik”, säger Göran Almgren, vd och medgrundare på Enigio.

Även Sören Mellstig, tidigare vd på Gambro och ordförande för Trelleborg, och Nobinas vd Magnus Rosén går in i Enigio. Sist men inte minst har Ann Grevelius, tidigare chef på Handelsbanken och SEB och numera partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound, investerat privat i bolaget och sitter i dess styrelse.

Enigio har tidigare bland annat utvecklat en tjänst för e-arkivering baserat på blockkedjan. Men den senaste landvinningen för bolaget är en helt ny teknik som möjliggör för bolåneinstitut att digitalisera löpande skuldebrev.

”Löpande skuldebrev är fortfarande pappersbaserade. Det är en av de sista pusselbitarna för bankerna, sedan är nästan hela deras bolåneprocess digitaliserad”, säger Göran Almgren.

Läs mer: Svenska doldisbolaget vill göra kryptohandeln säkrare med blockchain 

Löpande skuldebrev är ett överlåtelsebart innehavardokument, vilket innebär att det är viktigt att man kan visa upp ett original som skiljer sig från kopian. Eftersom det skapas en halv miljon löpande skuldebrev i Sverige varje år, som vardera kostar flera tusen kronor, är besparingspotentialen stor.

Enigio har hittills skrivit avtal med en större kund på marknaden, nischbanken Avanzas bolåneutmanare Stabelo. Integrationen av deras blockkedjeteknik kommer att ske under första halvåret 2019.

”Det är ett otroligt viktigt avtal för oss. Vi är väldigt nöjda och glada över att ha Stabelo som kund. Nu sneglar vi också på en internationell expansion och för diskussioner med banker utanför Norden”, säger Göran Almgren. 

Han understryker samtidigt att det finns fler potentiella användningsområden för tekniken. Till exempel kan Enigio digitalisera leasingavtal, säger Göran Almgren, och inom frakt- och rederibranschen används fortfarande många fysiska dokument.

Under 2017 gjorde Enigio en förlust på 1,9 Mkr på en omsättning om 2,4 Mkr. I år ökar intäkterna till 4,5 Mkr enligt Göran Almgren, som hoppas på en fördubbling 2019.

”Det här är ett långsiktigt projekt. Både vi och våra investerare är väl medvetna om att det kommer ta tid, men potentialen är gigantisk på en global skala”, säger Göran Almgren.

Läs mer: Skilda världar för bolåneutmarna: ”Tog lång tid att få finansiering”

Pengarna från den nya rundan ska investeras i marknadsföring och produktutveckling. Stockholmsbolaget har just nu elva anställda och grundades av Göran Almgren och hans bror Hans Almgren tillsammans med Mats Stengård, som bland annat har sina yrkesbakgrunder hos börsoperatören OMX Nasdaq. 

Bolaget har ett patent för sin teknik i Sverige och ett i USA, med flera pågående ansökningar. Men oavsett vad som händer med dessa processer räknar Göran Almgren med att snart få konkurrens från andra spelare.

”Just nu ligger vi längst fram på marknaden. Men det finns så klart en risk att konkurrenter dyker upp och då är det skönt att ha ett patent i ryggen. Det går aldrig att vara helt säker när man driver en startup”, säger han.

Före den nya kapitalrundan hade bolaget tagit in 7 Mkr i riskkapital och säkrat 2 Mkr i bidrag från statliga Vinnova.

Läs mer: Ann Grevelius till startupbolagen: ”Gör er inte beroende av etablissemanget” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera