Hoppa till innehållet

Bolåneutmanaren: ”Om ett år lånar vi ut tiotals miljarder”

Bolåneutmanaren Hypoteket växer i raketfart. ”Nästa år lånar vi ut tiotals miljarder på årsbasis”, säger vd Carl Johan Nordquist.

Hypotekets grundare Dag Wardaeus, kundchef och Carl Johan Nordquist, vd.
Hypotekets grundare Dag Wardaeus, kundchef och Carl Johan Nordquist, vd.Foto: Jonas Eng

Bolåneutmanaren Enkla har svårt att komma upp på banan. Men hos konkurrenten Hypoteket tuffar verksamheten på i allt snabbare takt. I alla fall om man ska tro bolagets vd och medgrundare Carl Johan Nordquist.

”Vi har inga problem att hitta kunder eller finansiering just nu”, säger han.

Hypoteket har inga bankkontor, utan erbjuder sina bolån digitalt. Just nu ligger den rörliga räntan på 1,28 procent. Haken är att man inte erbjuder några individuella rabatter, och att man har 65 procent som högsta belåningsgrad. 

”Vi vänder oss till vanliga bolånekunder, inte dem i högrisksegmenent”, säger vd Carl Johan Nordquist.

Istället når man ut till kunderna genom onlinemarknadsföring i samarbete med mediekoncernen Schibsted, som är delägare i Hypoteket. . Schibsted äger som bekant tidningar som Svenska Dagbladet och Aftonbladet. 

Läs mer: Formel 1-stjärnan Nico Rosberg investerar i Enkla
Läs mer:
Nordea hyllar Enkla i hemlig analys 

Enligt Carl Johan Nordquist finansieras Hypoteket genom ett nära samarbete med några stora, nordiska pensionsfonder. Han vill inte uppge hur många kunder man har. Men vd:n avslöjar ändå att man redan idag tar in miljardbelopp.

”Nästa år lånar vi ut tiotals miljarder på årsbasis. Det tror jag gäller för både oss och Stabelo. Vi får väl se om Enkla lyckas lösa sin finansiering”, säger han, med en hänvisning till de två andra utmanarna på bolånemarknaden.

Uttalandet innebär att Hypoteket ser fram emot att ha tusentals kunder 2019. (Beräknat på ett snittvärde på 2,5 miljoner kronor per lån motsvarar en miljard kronor cirka 400 bolånekunder.)

Läs mer: Klarna-veteranen ska hjälpa storbankerna tackla bolåneutmanare

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera