Hoppa till innehållet

Ytterligare två spelbolag lotsas in i börsens miljardklubb

Idag blev Stillfront börsens femte spelbolag med en miljardvärdering. Imorgon, fredag spås spelutvecklaren Mag Interactive bli det sjätte.
Båda affärerna har rattats av aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik.

Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud och Stillfronts spel Unravel.
Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud och Stillfronts spel Unravel.Foto: Kollage

Efter många år av gnetande har förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt på aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik seglat upp som börsens okrönta spelkungar. Kring en fjärdedel av deras aktieportfölj på cirka 14 miljarder kronor består nu av spelutvecklare (se tabell nedan). Och de har en nyckelroll i nästan varenda spelnotering på Nasdaq Stockholm.

Läs mer: Stillfront köper tysk speljätte i miljardaffär – rusar på börsen 

Parhästarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt var bland annat en nyckelspelare bakom Stillfronts köp av den onoterade, tyska spelutvecklaren Goodgame Studios för hela 2,7 miljarder kronor under torsdagen. Affären finansierades av dem, ihop med Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder och Carnegie Fonder.

Beskedet fick Stillfronts aktie att rusa - och Stillfront att nå miljardvärdering under torsdagsmorgonen. Vid 10-tiden hade aktien stigit med drygt 30 procent, från ett börsvärde kring 900 Mkr till 1,17 miljarder kronor. Följ kursen här.

Det är inte första gången Swedbank Robur Ny Teknik är med och stödjer köpet av ett onoterat spelbolag. Så sent som i oktober gick fonden in med 80 miljoner kronor för att finansiera spelutvecklaren Mag Interactives köp av FEO Media för cirka 110 miljoner kronor.

Läs mer. MAG Interactive till börsen – värderas till drygt en miljard

När affären skedde var bägge bolagen onoterade. Men nu på fredag, den 8 december, noteras Mag Interactive på First North. Värderingen uppges uppgå till drygt en miljard kronor, inklusive pengarna som tas in i nyemissionen.

När röken har lagt sig bör antalet svenska spelbolag med en miljardvärdering på börsen ökat från fyra till sex. 

Miljardklubben består då av:
Paradox, med ett börsvärde på 9,3 Mdkr  
THQ Nordic, med ett börsvärde på 5,8 Mdkr
Starbreeze, med ett börsvärde på 2,2 Mdkr
G5 Entertainment, med ett börsvärde på 2,1 Mdkr
Stillfront, med ett börsvärde på 1,2 Mdkr
och Mag Interactive, med ett börsvärde på en dryg miljard.

Swedbank Robur Ny Teknik har därmed gjort verklighet av sin ambition att bygga ett spelkluster på Stockholmsbörsen. De har samlat en rad investerare omkring sig och uppnått en kritisk massa. Detta gör det betydligt lättare för svenska spelutvecklare att dels ta steget till börsen och dels finansiera förvärv av konkurrenter med hjälp av nyemitterade aktier. Fler affärer är förmodligen att vänta. I alla fall så länge intresset för medelstora spelutvecklare och -förläggare håller i sig. 

An så länge har investeringarna varit mycket lyckade för Swedbank Robur Ny Teknik. Fonden har stigit med 27 procent hittills under 2017. De senaste tre åren är uppgången 147 procent.

Läs mer: Rysk-svenska börsraketen G5 vill utmana Candy Crush

Swedbank Roburs spelportfölj är värd 4,5 miljarder kronor och ser ut såhär:

Namn                 Belopp               Andel

Take Two          779m                  1,0%
Paradox            772m                  8,2%
CD Projekt       718m                  4,8%
Rovio                  650m                  9,1%
THQ Nordic      552m                  8,6%
Frontier Dev.  440m                  6,3%
Starbreeze       240m                  9,8%
G5 Ent.              189m                  8,9%
MAG Int.          90m                    8,6%
Stillfront            77m                    7,7%
Next Games    60m                    3,5%
Nitro Games   11m                    9,7%

Källa: Swedbank Robur

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera