Annons

Stillfront köper tysk speljätte i miljardaffär – rusar på börsen

Jörgen Larsson, vd på Stillfront.
Jörgen Larsson, vd på Stillfront.
Börsraketen Stillfront köper den tyska spelutvecklaren Goodgame Studios i en miljardaffär som får aktien att rusa. Förvärvet finansieras av ett flertal institutioner med aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik i spetsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik sitter i förarsätet när deras portföljbolag Stillfront köper tyska Altigi, som äger Goodgame Studios, för 2,7 miljarder kronor (270 miljoner euro) på kontant- och skuldfri basis. Beloppet är nästan tre gånger högre än Stillfronts börsvärde på 920 miljoner kronor vid onsdagskvällen.

Vid 09.40-tiden på torsdagen var Stillfronts aktie upp drygt 30 procent. Följ aktien på DI.se. De senaste 12 månaderna har Stillfronts aktie därmed stigit med hela 154 procent, sett till kursen på torsdag morgon.

Det värderar bolaget till mindre än tio gånger EBIT, vilket är ett mycket attraktivt pris för Stillfronts ägare.

Inom 12 månader efter förvärvet avser Stillfront att byta marknadsplats från First North till Nasdaq Stockholms huvudlista, meddelar bolaget.

Läs mer: Ytterligare två spelbolag lotsas in i börsens miljardklubb

”Goodgame Studios och Stillfront passar varandra perfekt ur ett strategiskt perspektiv och bildar ett ledande europeiskt spelbolag med tilltalande kompletterande spelportföljer och operativa synergier. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att växa ytterligare och för att utveckla verksamheten”, säger Jörgen Larsson, vd på Stillfront.

Han får medhåll av Erik Sprinchorn, en av de två förvaltarna av aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik.

"Goodgame är en av Tysklands största spelutvecklare. De har en historik av framgång bakom sig, med spel som Empire som har 93 miljoner användare på nätet och 77 miljoner användare i mobilen. Bolaget växte för fort en tid, men omstrukturerades i fjol. Nu är de lönsamma igen och har god tillväx”, säger han.

Spelet Empire har 93 miljoner användare på nätet och 77 miljoner användare i mobilen.

Goodgame Studios beskrivs som en av de ledande spelutvecklarna av så kallade free-to-play spel.

För att finansiera köpet har Stillfronts styrelse beslutat att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om en apportemission av knappt 16,9 miljoner aktier samt beslutat att emittera ytterligare 390 miljoner kronor inom ramen för Stillfronts befintliga företagsobligationslån. 

De institutionella investerarna som har förbundit sig att förvärva aktier i placeringen är Första AP-fonden (som köper aktier för 250 miljoner kronor), Swedbank Robur (230 miljoner kronor), Handelsbanken Fonder (145 miljoner kronor) och Carnegie Fonder (125 miljoner kronor). Därutöver har ägarna till Altigi gett Carnegie Investment Bank möjligheten att placera upp till 1 000 000 aktier. Således uppgår det maximala antalet aktier som kan säljas genom placeringen till knappt 8,4 miljoner aktier.

Det är ett elegant sätt för Goodgame Studios att ta sig in på börsen.

Efter transaktionen kommer ägarna till Altigi att äga cirka 36,5 procent av de utestående aktierna och rösterna i Stillfront.

Hur kommer det sig att det förhållandevis lilla Stillfront köper detta bolag?

”Det är ett elegant sätt för Goodgame Studios att ta sig in på börsen. Det fins inte samma förståelse för spelbolag på börsen i Tyskland. I Sverige har vi aktiva småbolagsinvesterare och en större förståelse för spelbolag”, säger Erik Sprinchorn.

Han anser att 2,7 miljarder kronor är ett bra pris för Goodgame Studios. 

”Det värderar bolaget till mindre än tio gånger EBIT, vilket är ett mycket attraktivt pris för Stillfronts ägare. Priset är tre gånger Stillfronts börsvärde, men innebär att omsättningen mer eller mindre tiofaldigas”, säger han. 

Läs mer: Stillfronts tillväxt: 108 procent

Transaktionen är bland annat villkorad av godkännande av extra bolagsstämman i Stillfront. Till den extra bolagsstämman föreslås att Dr. Christian Wawrzinek, grundare och vd för Goodgame Studios, väljs till styrelseledamot. Efter slutförandet ska Stillfront att inleda en process med målet att noteras på Nasdaq Stockholms huvudlista inom tolv månader.

Transaktionen bekräftar Stillfronts långsiktiga strategi.

Förvärvet beskrivs som i linje med Stillfronts kommunicerade strategi att aktivt identifiera, utvärdera och förvärva intressanta mobil- och browserbaserade spelbolag i genren strategispel.

”Den föreslagna transaktionen är ett viktigt steg, och bekräftar Stillfronts långsiktiga strategi att bygga en diversifierad portfölj av oberoende kreatörer, utgivare och distributörer av digitala spel”, säger Annette Brodin Rampe, ordförande för Stillfront.

Den nya koncernen får en nettoomsättning för perioden januari till september 2017 om 794 miljoner kronor. Stillfront bedömer att Goodgame Studios ensamt kommer att bidra till den nya koncernens nettoomsättning och EBIT med 120-130 miljoner euro respektive 25-30 miljoner euro under 2018.

Det är inte första gången Swedbank Robur Ny Teknik är med och stödjer köpet av ett onoterat spelbolag. Så sent som i oktober gick fonden in med 80 miljoner kronor för att finansiera spelutvecklaren Mag Interactives köp av FEO Media för cirka 110 miljoner kronor. Mag är känt för mobila ordspel som Ruzzle, medan FEO Media gjort succé med mobilspelet Quizkampen.

När affären skedde var båda bolag onoterade. Men nu på fredag, den 8 december noteras Mag Interactive på First North.

Läs mer: Ruzzle-utvecklaren Mag köper Quizkampens FEO Media 

Swedbank Robur Ny Teknik har seglat upp som en riktig maktfaktor inom spelsektorn det senaste året. Kring en fjärdedel av portföljens fondförmögenhet på knappt 14 miljarder kronor består idag av spelutvecklare med bas i Norden, men även andra delar av världen. 

Aktiefonden är bland annat delägare i samtliga nordiska spelbolag med ett marknadsvärde på över en miljard kronor: det vill säga Paradox Interactive, THQ Nordic, G5 Entertainment, Starbreeeze och finska Rovio.

Fonden har stigit med närmare 30 procent hittills under 2017. De senaste tre åren är uppgången 150 procent.

Läs mer: Rysk-svenska börsraketen G5 vill utmana Candy Crush

Swedbank Roburs spelportfölj är värd 4,5 miljarder kronor och ser ut såhär:

Namn                 Belopp               Andel

Take Two          779m                  1,0%
Paradox            772m                  8,2%
CD Projekt       718m                  4,8%
Rovio                  650m                  9,1%
THQ Nordic      552m                  8,6%
Frontier Dev.  440m                  6,3%
Starbreeze       240m                  9,8%
G5 Ent.              189m                  8,9%
MAG Int.          90m                    8,6%
Stillfront            77m                    7,7%
Next Games    60m                    3,5%
Nitro Games   11m                    9,7%

Källa: Swedbank Robur

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer