Hoppa till innehållet

Citi Ventures: ”Alla etablerade aktörer borde vara oroliga”

Storbanken Citis riskkapitalgren lägger miljardbelopp på unga fintechbolag. Bankerna som somnar vid ratten riskerar att gå förlorande ur det pågående teknikskiftet, varnar Citi Ventures riskkapitalchef Luis Valdich.

Luis Valdich är chef för riskkapitalverksamheten på Citi Ventures, som investerar cirka tio bolag per år.
Luis Valdich är chef för riskkapitalverksamheten på Citi Ventures, som investerar cirka tio bolag per år.Foto: Jonas Eng

Ingen av världens storbanker vill framstå som trögrörlig på en marknad under snabb förändring. Det är bland annat därför det har varit på modet att bilda egna riskkapitalbolag som ska hitta nästa techsuccé.

I Sverige investerar SEB Venture Capital (NTL), Swedbank (NTL) och nybildade Nordea Ventures (NTL) i unga teknikbolag. Citi Ventures – som bildades 2007 – gör samma sak på större skala.

Den amerikanska storbankens riskkapitalgren deltar i kapitalrundor i miljardklassen och har på senare år ökat sin investeringstakt markant.

”Alla etablerade aktörer borde vara oroliga och noggrant följa den förändring som pågår”, säger Luis Valdich, chef för riskkapitalverksamheten på Citi Ventures, i en intervju med Di Digital.

Han beskriver det han ser som en turbulent tid för storbolagen inom finansbranschen.

”När vi om 20 år ser tillbaka på den här perioden i finanstjänstesektorn kommer vi att kunna skriva fallstudier om de startupbolag och storbolag som kom vinnande ur omställningen. Bland de etablerade aktörerna blir det de som varit mest delaktiga i förändringen, inte de som somnat vid ratten.”

En av förändringarna som kommer på tal är EU:s nya betaltjänstdirektiv, där bankerna tvingas dela med sig av sin värdefulla kunddata till exempelvis startupbolag.

Läs mer: Swedbank gör sig redo inför att dataslussarna öppnas 

Citi Ventures investerar framför allt i fintechbolag. Ofta rör det sig om tjänster som kretsar kring privatekonomi. Redan 2014 investerade man i Betterment, robotrådgivaren som Kinnevik skulle köpa in sig i två år senare.

Ett välprofilerat exempel är det numera börsnoterade betalbolaget Square, svenska Izettles främsta konkurrent. Citi Ventures deltog när bolaget tog in cirka 1,4 miljarder kronor 2012.

När Di Digital träffar Luis Valdich har Citi Ventures nyligen investerat i Clarity Money, en app som sköter användarens privatekonomi genom att sortera utgifterna, säga upp överflödiga prenumerationer och se över ens betal- eller kreditkortsupplägg.

Bolaget, som grundades 2016 i New York, använder artificiell intelligens för att sålla i all data som kundernas konsumtion genererar.

”På den gamla tiden kunde en bankman verkligen lära känna dig. Men hur många av kunderna känner egentligen tjänstemannen när affären börjar skalas upp? Då kan en maskin lära känna dig bättre än vad människan kan på en bråkdel av sin arbetstid”, säger Luis Valdich.

Han medger att det närmast råder feber kring begreppet AI.

”Hajpcykeln kring AI har gått varvet runt flera gånger. Det jag är allra mest spänd på är AI med mänsklig input. Om du diskuterar din pension med en dator kanske den tolkar dig och råder dig att fatta aggressiva investeringsbeslut. En mänsklig finansiell rådgivare kanske i stället varnar dig och ber dig tänka om.”

Läs mer: Nischbanken satsar på AI: ”Det är ett nytt Nordnet vi bygger” 

”Det finns mycket som talar för kombinationen AI och människa”, säger Luis Valdich.

Han ser också optimistiskt på robotens inträde i vår vardag.

”Sedan den industriella revolutionen – och till och med tidigare än så – har vi sett att ny teknik frigör nya områden där människor kan bidra och bli mer effektiva. Jag tror att samma sak kommer att hända nu.”

Som representant för en av världens största banker ser han med tillförsikt på deras chans att klara det pågående tekniska skiftet.

”En del startupbolag har insett att det är svårt och dyrt att skaffa sig kunder. Ett alternativ har blivit att ställa om siktet något. Man går från en modell där man säljer direkt till sina kunder till en där man samarbetar med banker eller försäkringsbolag. De kan hjälpa techbolagen med försäljningen och samtidigt sänka kostnaden för kundanskaffning.”

Läs mer: Finansmarknaden rusar till AI – här är tio svenska robotrådgivare 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera