Annons

Cool Company köper upp finsk storkonkurrent

Cool Companys vd Andreas Kullberg.
Cool Companys vd Andreas Kullberg.
Egenanställningsföretaget Cool Company förvärvar den finska konkurrenten Ukko, som funnits på den svenska marknaden sedan början av förra året. Köpet är en del i strategin att ”växa mer aggressivt”, enligt Cool Companys vd Andreas Kullberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gig-ekonomin växer i Sverige. Lika så bolagen som hjälper frilansarna att fakturera. På den svenska marknaden konkurrerar aktörer som Cool Company (NTL), Frilans Finans (NTL) och Red Flag (NTL) med löften om att eliminera pappersarbetet. Förra året kunde Di Digital rapportera hur även den finska faktureringsjätten Ukko tagit steget in i Sverige.

Men intåget blev kortvarigt. I alla fall under finsk flagga. Nu står det klart att bolagets finska del, Ukko.se, köps upp av Cool Company. Ukkos frilansare får därmed byta skepp.

”I takt med att allt fler väljer nya sätt att jobba växer vår bransch, vilket ställer krav på ständig produktutveckling. Det finns många aktörer i egenanställningsbranschen och jag ser konsolidering som en naturlig utveckling för att hålla jämn steg med användarna”, säger Cool Companys vd Andreas Kullberg, enligt ett pressmeddelande, och tillägger att bolaget är ”redo att växa mer aggressivt”.

Läs mer: Cool Company går in i Storbritannien 

Köpeskillingen för den finska konkurrenten är okänd.

I och med förvärvet tar egenanställningsföretaget ytterligare marknadsandelar på den växande marknaden. Enligt Egenanställdas Branschorganisation var 44 000 personer egenanställda i Sverige under 2017 – en ökning med 31 procent jämför med föregående år. Branschen har en årlig omsättning på över 1,2 miljarder kronor.

Cool Company startade 2009 och har i dag verksamhet även i Norge och Storbritannien. Bolaget omsatte 2016 175 miljoner kronor, med en förlust på dryga 17 miljoner kronor.

Läs mer: Därför är egenanställning nästa heta startupbransch 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies