Annons

Svenske riskkapitalisten i USA: ”Få entreprenörer väntar på en högkonjunktur”

Carl Fritjofsson är partner på riskkapitalbolaget Creandum och baserad i Silicon Valley.
Carl Fritjofsson är partner på riskkapitalbolaget Creandum och baserad i Silicon Valley.
Coronautbrottet har snabbt förändrat situationen i Silicon Valley, men Carl Fritjofsson på riskkapitalbolaget Creandum tror att den kan skilja agnarna från vetet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Världen har förändrats bara på en vecka, säger Carl Fritjofsson på telefon. Han är partner på svenska Creandum och baserad i Silicon Valley. I dag är hans sista dag på kontoret i San Francisco på ett tag.

Han kommer från och med nu att ta alla möten digitalt och har ställt in sina jobbresor. Flera av kollegorna han har pratat med på andra bolag i Silicon Valley gör detsamma. Riskkapitalvärlden bygger på relationer, vilket för tillfället kan komma komma i kläm.

”Oavsett vilken situation vi står inför med smittspridning så vet vi redan i dag att coronavirusutbrottet kommer att få ekonomiska konsekvenser”, säger Carl Fritjofsson.

För ett par veckor sedan skickade Creandum ut ett meddelande till sina portföljbolag där man uppmanade dem att se över kassaflöden och eventuellt omvärdera sina prognoser.

Läs också: Klarnas storägare i Silicon Valley: ”Coronaviruset är en svart svan”

”Bolagen bör titta på den budget som sattes inför 2020 och se hur den stämmer överens med den nya ekonomiska verkligheten vi nu står inför. Men det är viktigt att poängtera att få entreprenörer väntar på en högkonjunktur för att bygga sina bolag”, säger Carl Fritjofsson.

För trots läget har han en optimistisk syn på situationen i startupvärlden. De bästa entreprenörerna fortsätter att vara ambitiösa och tvingas ofta att bli mer innovativa under svåra tider, säger han.

På kort sikt kan en del av uppstickarbolagen lida av uteblivna affärer. Till exempel kommer i snitt 20 procent av deras affärskontakter från olika event och möten, och när allt ställs in kan det få konsekvenser.

Men på längre sikt ser Carl Fritjofsson en fördel i ett en del av det man brukar kalla ”startupturismen” försvinner. Det vill säga att en del idéer och bolag med sämre förutsättningar att lyckas inte väljer att starta bolag eller fortsätta under svåra tider.

”En positiv aspekt av ett eventuellt konjunkturskifte är att en del filtreras bort naturligt.”

Läs också: Aktieanalytiker: Digitala bolag kan gynnas av coronafrossan

Han säger dock att Creandum alltid är redo att hjälpa sina portföljbolag som står inför problem oavsett konjuktur, vilket är fördelen med en institutionell investerare.

För tillfället är många av de privata fonderna fulla med kapital som ska investeras, men en farhåga långsiktigt skulle dock kunna vara att investerarna i fonderna prioriterar annorlunda.

”Investerare i riskkapitalbolag har ju ofta en portföljstrategi där de allokerar en relativ del av kapitalet till fonder som oss, men om den publika marknaden kraschar kommer de kanske att investera mindre pengar i privata fonder”, säger Carl Fritjofsson.

Det skulle i så fall kunna innebära att riskkapitalbolagens investeringstakt blir något långsammare och att ribban för investeringar i startups i så fall höjs.

Läs också: Riskkapitalnestorn: Oron nu liknar Lehman-kraschen 2008

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer