Hoppa till innehållet

Svenske riskkapitalisten i USA: ”Få entreprenörer väntar på en högkonjunktur”

Coronautbrottet har snabbt förändrat situationen i Silicon Valley, men Carl Fritjofsson på riskkapitalbolaget Creandum tror att den kan skilja agnarna från vetet.

Carl Fritjofsson är partner på riskkapitalbolaget Creandum och baserad i Silicon Valley.
Carl Fritjofsson är partner på riskkapitalbolaget Creandum och baserad i Silicon Valley.

(Di Digital/Silicon Valley) Världen har förändrats bara på en vecka, säger Carl Fritjofsson på telefon. Han är partner på svenska Creandum och baserad i Silicon Valley. I dag är hans sista dag på kontoret i San Francisco på ett tag.

Han kommer från och med nu att ta alla möten digitalt och har ställt in sina jobbresor. Flera av kollegorna han har pratat med på andra bolag i Silicon Valley gör detsamma. Riskkapitalvärlden bygger på relationer, vilket för tillfället kan komma komma i kläm.

”Oavsett vilken situation vi står inför med smittspridning så vet vi redan i dag att coronavirusutbrottet kommer att få ekonomiska konsekvenser”, säger Carl Fritjofsson.

För ett par veckor sedan skickade Creandum ut ett meddelande till sina portföljbolag där man uppmanade dem att se över kassaflöden och eventuellt omvärdera sina prognoser.

Läs också: Klarnas storägare i Silicon Valley: ”Coronaviruset är en svart svan”

”Bolagen bör titta på den budget som sattes inför 2020 och se hur den stämmer överens med den nya ekonomiska verkligheten vi nu står inför. Men det är viktigt att poängtera att få entreprenörer väntar på en högkonjunktur för att bygga sina bolag”, säger Carl Fritjofsson.

För trots läget har han en optimistisk syn på situationen i startupvärlden. De bästa entreprenörerna fortsätter att vara ambitiösa och tvingas ofta att bli mer innovativa under svåra tider, säger han.

På kort sikt kan en del av uppstickarbolagen lida av uteblivna affärer. Till exempel kommer i snitt 20 procent av deras affärskontakter från olika event och möten, och när allt ställs in kan det få konsekvenser.

Men på längre sikt ser Carl Fritjofsson en fördel i ett en del av det man brukar kalla ”startupturismen” försvinner. Det vill säga att en del idéer och bolag med sämre förutsättningar att lyckas inte väljer att starta bolag eller fortsätta under svåra tider.

”En positiv aspekt av ett eventuellt konjunkturskifte är att en del filtreras bort naturligt.”

Läs också: Aktieanalytiker: Digitala bolag kan gynnas av coronafrossan

Han säger dock att Creandum alltid är redo att hjälpa sina portföljbolag som står inför problem oavsett konjuktur, vilket är fördelen med en institutionell investerare.

För tillfället är många av de privata fonderna fulla med kapital som ska investeras, men en farhåga långsiktigt skulle dock kunna vara att investerarna i fonderna prioriterar annorlunda.

”Investerare i riskkapitalbolag har ju ofta en portföljstrategi där de allokerar en relativ del av kapitalet till fonder som oss, men om den publika marknaden kraschar kommer de kanske att investera mindre pengar i privata fonder”, säger Carl Fritjofsson.

Det skulle i så fall kunna innebära att riskkapitalbolagens investeringstakt blir något långsammare och att ribban för investeringar i startups i så fall höjs.

Läs också: Riskkapitalnestorn: Oron nu liknar Lehman-kraschen 2008

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera