Annons

Dags för lite mer management by dance

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Klarnachefens platta organisation och Cristina Stenbecks tuffa managementstil. Om det, och Niklas Adalberths rejv, handlar veckans ”brus” med Di Digitals dansanta nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Di Digital träffade Sebastian Siemiatkowski på tech-konferensen Slush i Helsingfors var han på mycket gott humör. Han svarade utförligt på diverse frågor om allt ifrån noteringsplanerna till klagomålen från Konsumentverket. Trots ett bandagerat finger hjälpte Klarnas vd även till att möblera om i intervjurummet så att Di:s fotograf kunde fånga honom på bästa sätt.

Den enda gången under intervjun som han hade svårt att hålla känslorna inom sig var när vi ställde frågor om hur mycket pengar Klarna egentligen tjänar på försenade krediter. Då började han använda hela kroppen för att förstärka svaret: ”Jag är fortfarande här, har varit det i femton år och tar mitt ansvar.”

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski var på topphumör på Slush.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski var på topphumör på Slush. Foto: Josefine Stenersen

Sedan flera år tillbaka har bolaget arbetat hårt med att tvätta bort bilden av att ”den bästa kunden är den som inte betalar direkt”, vilket Klarnas medgrundare Niklas Adalberth sagt till investerare under ett event som spelades in för tv.

Ett återkommande samtalsämne är utmaningen att få ett bolag att växa från startup till scaleup för att sikta på att bli en enhörning, bolag med en värdering på över 1 miljard dollar. Den entreprenöriella och innovativa andan som har byggt tillväxten blir svårare att hålla kvar när antalet anställda växer. Di startade nyligen ett program för att coacha bolag som vill fortsätta växa, Di Scaleup. Förhoppningen är att det blir en grogrund till fler Gaseller. 

Läs mer: Klarnas vd: Måste ordna upp i USA före börsnotering 

Klarna har varit en Gasell i nio år nu och jobbar hårt för att behålla startupkulturen. Men kanske det blir paus i Gaselleriet då Klarna inte tror de kommer göra vinst i år. 

”Det är ett väldigt medvetet beslut, i och med att vi gör kraftiga investeringar. Jag är lite orolig över vår Gasell-titel i år”, sa Sebastian Siemiatkowski i intervjun. 

Sebastian Siematkowski ska personligen haft svårt att anpassa sig till att Klarna blev ett allt större bolag. Det gav upphov till mycket frustration hos vd:n. 

Deras lösning ska ha landat i att medarbetarna nu är uppdelade i över 300 små autonoma arbetslag på sex till åtta personer. Varje team äger sina egna frågor utan inblandning av andra. Teamen utvecklas organiskt efter behoven och ombildas ständigt. Ledarskapet blir därför platt och styrs genom olika kpi:er, varje månad genomgår teamen en översyn där de visar upp hur de levererar och kan begära extra resurser.

”Vad är meningen med att ha 3 000 anställda om vi inte kan göra 3 000 saker samtidigt”, kommenterar Sebastian Siemiatkowski.

Vois nya finanschef Mathias Hermansson.
Vois nya finanschef Mathias Hermansson. Foto: Joey Abrait

Ett annat bolag som ännu inte är en enhörning, men som gasar på, är Voi. Elscooterbolaget nådde en värdering på 4 miljarder kronor i senaste rundan på över 800 miljoner kronor. Frågan är vad vd:n Fredrik Hjelm tänker göra med sin välfyllda kassa, satsa allt på expansion eller är det bäddat för uppköp av en konkurrent? Något att ta tag i för den nya finanschefen och vice vd:n Mathias Hermansson

Läs mer: Veoneer-profil blir ny toppchef på elscooterbolaget 

Han har en lång bakgrund inom Kinnevik-sfären där han tillbringande 17 år på MTG. 2016 gick han vidare för bland annat styrelseuppdrag i Catena Media och Paradox Interactive. Sedan början av förra året har han varit finanschef på börsnoterade bilsäkerhetsbolaget Veoneer. Hans erfarenhet inom mobilitet bör komma väl till pass på Voi. 

Mattias mobilnummer har drag av numerologi med många likadana siffror, men det har han inte haft i så många år. Tydligen ska han ha haft i sitt exit-avtal att få med sitt gamla nummer när han lämnade MTG, men Kinnevik-magnaten Cristina Stenbeck ska ha satt stopp för det. Det kanske säger något om kulturen på Kinnevik, där man sägs hålla på sina saker – en noggrannhet som vi hört går ned till hur kontorsmaterial används.

Sophia Bendz.
Sophia Bendz. Foto: Josefine Stenersen

Vi pratade en del i veckans avsnitt av Digitalpodden om hur het investeringsmarknaden är just nu. Ett antal fonder på sistone har plockat in rekordstora belopp. Bland annat Northzone, med närmare 5 miljarder kronor, EQT Ventures med 7 miljarder och sedan tidigare Creandum med knappt 3 miljarder. Men nu kanske toppen är nådd – flera aktörer pratar om ett ”före och efter Wework” med tanke på de problem som japanska riskkapitaljätten Softbank haft.

På Slush intervjuade vi även techprofilen Sophia Bendz som leder Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomicos Nordeninvesteringar sedan ett år. Enligt henne träffar de omkring 2 000 bolag per år, men väljer bara ut tio att investera i. Sophia Bendz kom tidigt in i Spotify och ska ha fått med sig en större summa som hon nu investerar privat. Läs intervjun om du är nyfiken på vilka bolag hon väljer.

Läs mer: Zennströms stjärninvesterare pekar ut sina favoritbolag 

Länk till acast

Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud uttryckte att han höll på att ”tappa monoceln i punschglaset” när jag i onsdags kom in på redaktionen iklädd tajt klänning och burlesk glitterkreation runt halsen. Det rörde sig inte om någon ny dresscode, utan berodde på att jag hade varit på Norrskens rejv på morgonen. 

Är det affärsmässigt med rejv? Det kan man kanske fråga sig. Men klart är att det var bättre mingel på Norrskens dansgolv kl 7 morgonen än på till exempel Sup46 gala i förra veckan. Allt handlar såklart om att bygga rätt varumärke och här går det rakt in i målgruppen. 

Data är inte den nya oljan utan det nya heroinet.

Faktum är att jag ofta stöter på techmänniskor ute på undergroundklubbarna - deras hjärtan möts i techno och sedan uppstår affärsmässiga samarbeten. En som sägs gilla att dansa är Norrskens grundare Niklas Adalberth. 

Norrskens ”management by dance” verkar vara lyckat i alla fall. En grundare avbröt vårt samtal för att prata med en manager. Hans mål: att flytta sitt bolag från Wework till Norrsken. På kvällen var jag på middag på startupkollektivet K9 på Östermalm i Stockholm. Där mötte jag ytterligare två entreprenörer som var för sig tog upp att de tidigare blivit guidade på Norrsken, och nu var beredda att ansöka om plats där. 

Länk till facebook

I tisdags modererade jag ”Di Strategisk It-säkerhet” i fullsatta Spegelsalen på Grand Hôtel. Slutsatsen är att hoten ökar – det handar inte länge om du kommer bli hackad utan när. På scen hade jag bland andra Säpo-chefen Klas Friberg och inrikesministern Mikael Damberg. Mest utmärkande var ”kvinnan med en av nycklarna till internet”, Ann-Marie Eklund Löwinder, som sa: ”Data är inte den nya oljan utan det nya heroinet.” Med digitalisering och tillgång till mer data så blir vi alltmer sårbara.

Läs mer: Sverige måltavla för cyberattacker – kompetensen undermålig

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer