Hoppa till innehållet

Daniel Wellington om larmet från Kina-fabrikerna: "Finns arbete kvar att göra"

För långa arbetspass, inga försäkringar och dålig koll på underleverantörer. Det är tre av slutsatserna som utredare drog efter att ha granskat Daniel Wellingtons fabriker i Kina. Nu tar bolaget bladet från munnen och kommenterar larmen.

Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander har blivit mångmiljonär på klockorna från Kina.
Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander har blivit mångmiljonär på klockorna från Kina.Foto: Jack Mikrut

I går kunde Di Digital berätta om larmen som kommer från svenska klocksuccén Daniel Wellingtons fabriker i Kina.

Grundaren Filip Tysanders bolag lät tredjepartsgranskare undersöka och utvärdera underleverantörer i Kina där klockorna monteras ihop. 

Utredningarna kom bland annat fram till att arbetarna i fabrikerna arbetar för långa arbetspass, saknar försäkringar och att kontrollen av underleverantörerna har brister. 

Läs mer: Larmet om Daniel Wellingtons fabriker: Arbetarna jobbar för hårt 

Nu går bolaget ut och kommenterar bristerna i Kinafabrikerna. Enligt bolaget har man en uppförandekod som ställer krav på underleverantörerna. 

”Genom granskningar hos våra fabriker får vi en bild av hur väl leverantörerna uppfyller dessa krav, och vi arbetar sedan kontinuerligt med att följa upp och stödja leverantörerna i arbetet med att implementera förbättringar”, skriver bolagets hållbarhetschef, Alice Devine, i ett mejl till Di Digital.

Bolaget skriver vidare att man systematiskt jobbar med miljö och socialt ansvar hos våra leverantörer. Men enligt Alice Devine finns problemen med att anställda jobbar för långa arbetspass och är oförsäkrade fortfarande kvar, trots att man utrett fabrikerna under minst två år.

Läs mer: Efter nederlaget i domstol – Daniel Wellington kräver upprättelse 

”För mycket övertid samt ofullständig 'social insurance' är problem som förekommer hos kinesiska leverantörer. Vi har över tid sett förbättringar hos våra leverantörer, men det finns fortfarande arbete kvar att göra och vi arbetar hårt med att minska dessa gap”, skriver hon.

Däremot ska bolaget sedan några månader dedikerat resurser som arbetar med uppföljning och utbildning av leverantörerna i Kina, enligt Alice Devine. 

”Vårt mål är att alla leverantörer på sikt ska leva upp till våra krav”, skriver hon.

Det svenska klockbolaget har haft en enorm tillväxtresa sedan starten 2011. En viktig faktor är bolagets hängivna följarskara i sociala medier, där bolaget fått stor spridning genom marknadsföring via influencers.

Grundaren och ägaren, 33-årige Filip Tysander, kunde efter en omsättning på 2,4 miljarder kronor under förra året ta ut en vinst på 200 miljoner kronor. 

Läs mer: Klockkungens plånbok växer – 200 miljoner från Daniel Wellington 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera