Hoppa till innehållet

De kan köpa Kinneviks sorgebarn

E-handelskoncernen Qliro sålde i onsdags sin vitvaruhandel Tretti.se. Nu spekuleras det i att fler delar av koncernen är till salu. Här är de tänkbara köparna.

En rad ehandelsbolag kan vara intresserade av att komma över några av Qliros sajter.
En rad ehandelsbolag kan vara intresserade av att komma över några av Qliros sajter.

Qliro har haft problem med sin verksamhet ända sedan den tidigare ledningen lämnade bolaget 2011. Det har därför i flera år spekulerats i att en styckning av Qliro skulle vara det bästa sättet att få ut värdet ur koncernen.

I och med onsdagens försäljning av vitvarusajten Tretti.se har spekulationerna fått ny fart. Att ett så centralt innehav säljs tolkas som ett tecken på att huvudägarna Kinnevik tröttnat på att skjuta till pengar och att fler delar därför kan vara till salu. 

Det sägs visserligen att man inte ska ha ihjäl en höna som värper guldägg. Men i Qliros fall handlar det snarast om att ha ihjäl en höna som inte värper alls.

Qliro har fem huvudsakliga delar: Cdon, som säljer lite allt möjligt och fungerar som en marknadsplats, Financial Services, som är koncernens betallösning, leksakshandlaren Lekmer, modehandeln Nelly och kosttillskottshandlaren Gymgrossisten.

Läs mer: Tufft börsår för e-handelsbolag.

I försäljningen av Tretti.se ingår ett avtal som förbinder köparen att använda Cdons marknadplats och betallösning vilket tydligt pekar på att koncernen vill ha kvar och satsa på de delarna. Således bör Nelly, Gymgrossisten och Lekmer vara de bolag som kan tänkas säljas. Men vem vill köpa?

1. Nelly en munsbit för Boozt

Modesajten Nelly är störst med en försäljning på 1,2 miljarder kronor i fjol. Här finns också en köpare som matchar väl: den snabbväxande modehandeln Boozt. Boozt är i princip jämnstora med Nelly och har en målgrupp som överlappar Nellys precis lagom mycket.

Boozt ägs av ett antal riskkapitalfonder som Sunstone och Verdane samt det danska pensionsbolaget Sampension och familjeföretaget Friheden Invest. Boozts ägare har tidigare flaggat för att bolaget kan vara på väg att börsnoteras. Det skulle i så fall också kunna lösa finansieringsfrågan vid ett förvärv av Nelly.

Läs mer: Miljardboost för Boozt

2. MMSports sväljer Gymgrossisten?

Gymgrossisten omsatte i fjol 850 miljoner kronor men är till skillnad från Nelly lönsamt. Det gör att Gymgrossisten troligtvis är den mest värdefulla delen av Qliro.

Qliros huvudkonkurrent i Sverige, MMSports, ägs sedan 2014 av riskkapitalbolaget Verdane. Att de skulle köpa Gymgrossisten för att slå ihop med MMSports vore en logisk affär. Samtidigt är företagets storlek avsevärd även för en riskkapitalfond med 2 miljarder i kapital.

3. Sneglar Jollyroom på Lekmer?

Sist och minst är Lekmer som omsatte 480 miljoner i fjol och gick med förlust. Bolaget har en tydlig konkurrent i snabbväxande Jollyroom som i dag är i princip jämnstora.

Jollyroom har som ambition att omsätta en miljard år 2017 – en ambition som enkelt skulle uppfyllas genom ett förvärv av Lekmer. Jollyrooms huvudägare är grundaren Ole Sauar och mediebolaget Egmont.

Läs mer: Jollyroom siktar på miljardomsättning 2017

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera