Annons

Debatt: Därför bör Sverige gå i täten och införa en Internetombudsman

Dan Shefet, Advokat och Styrelseordförande i AAID, och Robert Wentrup, PhD och Styrelseledamot i AAID
Dan Shefet, Advokat och Styrelseordförande i AAID, och Robert Wentrup, PhD och Styrelseledamot i AAID Foto: Privata
Nätplattformarna misslyckas med att upprätthålla lagar och mänskliga rättigheter. Sverige borde därför införa en Internetombudsman i form av en institution som snabbt kan pröva ärenden och ge rekommendationer. Det menar föreningen Association for Accountability and Internet Democracy, AAID.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

#metoo-kampanjen är ett exempel på internets kapacitet att genom social media och internetplattformar som Facebook, Twitter och Flashback Forum, kunna sprida budskap och sociala rörelser med global räckvidd i en svindlande hastighet. Internets påverkan på nationell och internationell kultur saknar motstycke. 

En svensk spenderar i genomsnitt 24 timmar i veckan på internet och en stor del av tiden på internetplattformar. Nätplattformarna har blivit några av samhällets viktigaste bärare av nyheter och information och därmed viktiga maktpoler. Kraven på deras etiska ansvar kan inte nog understrykas. Men de behöver stöd i sitt etiska arbete då de oftast är privata företag med innovativa affärsmodeller inriktade på annonsförsäljning och inte riggade för att jobba för demokratisk och human samhällsutveckling. 

Läs mer debatt: ”Nordeas vd förstår inte bitcoin”

Internetplattformarna har måhända inte lägre etisk nivå än andra företag. Problemet är att de just är privata företag och att det etiska ansvaret som vilar på dem har blivit för stort. Vi önskar därför att Sverige inför en Internetombudsman som en ny neutral institution specialiserad på internetrelaterade juridiska ärenden. 

Vi bevittnar nu hur internet även blivit hatets, den anti-demokratiska rörelsens och massmanipulationens effektivaste vapen.

Internets ljuva barndom är sedan länge passé. De mörka krafterna har börjat kapitalisera på dess potential. Vi bevittnar nu hur internet även blivit hatets, den anti-demokratiska rörelsens och massmanipulationens effektivaste vapen. Internet har blivit ett nytt Frankensteins monster. 

Diktaturer och totalitära stater har lärt sig att bemästra och kontrollera invånare och opinion. Internet har blivit de anonyma illvilliga internettrollens forum där smutskastning, personkränkning och fake news har normaliserats.  På grund av internets karaktär - där man kan agera anonymt och snabbt, utan naturliga spatiala gränser, har det varit svårare att upprätthålla åtföljandet av lagar och mänskliga rättigheter. Så kan det inte fortsätta. 

Läs mer debatt: Därför är hållbar AI det nya CSR 

Precis som i andra samhällen behöver även aktörerna i internetsamhället följa lagar och respektera de mänskliga rättigheterna. Policyområdet och lagstiftningen måste etablera processer och lagar anpassade för internet med ett gränsöverskridande perspektiv. 

Internetombudsmannens viktigaste uppgift ska vara att säkerställa yttrandefriheten och samtidigt förhindra kränkning av den personliga integriteten.

Internetplattformar måste ta ett etiskt ansvar för innehåll som publiceras. Ett viktigt stöd i denna process kan ges via Internetombudsmannen som kan samarbeta med de ombudsinstitutioner som redan finns etablerade i Sverige, exempelvis Pressombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen. Internetombudsmannens viktigaste uppgift ska vara att säkerställa yttrandefriheten och samtidigt förhindra kränkning av den personliga integriteten. 

Exempelvis skulle det kunna finnas en knapp i Facebook där en användare kan anmäla ett inlägg så att det går till Internetombudsmannen direkt.

Internetombudsmannen kan bli en institution bestående av ett team av juridiskt och etiskt sakkunniga personer som behandlar inkommande ärenden från internetplattformarna och allmänheten inom ett förutbestämt tidsintervall (vi föreslår under 48 timmar). Exempelvis skulle det kunna finnas en knapp i Facebook där en användare kan anmäla ett inlägg så att det går till Internetombudsmannen direkt. Facebook ska även själv kunna anmäla för att få vägledning i publiceringsbeslut. 

Läs mer: Rysk propaganda kan ha nått 126 miljoner Facebook-användare

Därefter gör Internetombudsmannen en rekommendation som går både till personen som anmält samt till internetplattformen i fråga. Om internetplattformen följer denna rekommendation ska den senare inte kunna bli dömd för att ha tagit bort, alternativt låtit inlägget ligga kvar, då den agerat i god tro. Det övergripande arbetet ska syfta till att stävja samhällsförstörande fenomen som fake news, radikalisering och diskriminering men att främja internet som de oliktänkandes, idéernas och kreativitetens forum.

Internetombudsmannen kan replikeras på en global skala och bli ett decentraliserat internationellt nätverk för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. De pågår redan initiativ i flera andra länder som Storbritannien och Frankrike. Sverige med sitt goda renommé inom både mänskliga rättigheter och internetutveckling bör ligga i täten i detta viktiga arbete.

Dan Shefet, Advokat och Styrelseordförande i AAID 

Robert Wentrup, PhD och Styrelseledamot i AAID

AAID -  Association for Accountability and Internet Democracy är en ideell internationell förening med sitt säte i Paris (www.eaaid.eu)

Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Mejla digital@di.se!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer