Hoppa till innehållet

”Det är lite mer Vilda västern i Kina”

Bristen på riskkapital till kvinnor, valkampanjer i de sociala mediernas tidevarv, AI i skolan, hot och möjligheter i Kina och AI-revolutionen i finansvärlden. Det var ämnena som avhandlades under premiären av Di:s techsöndag i Almedalen.

Tom Xiong, som driver startupen Move Shanghai och Di Digitals Mimi Billing.
Tom Xiong, som driver startupen Move Shanghai och Di Digitals Mimi Billing.Foto: Joey Abrait.

Dagens industri rivstartade Almedalsveckan med en eftermiddag vigd åt tech och innovation i regi av Di Digital. Första ämnet som avhandlades var den nya tidens valkampanjer i ljuset av sociala mediers framväxt.

Per Schlingmann, tidigare kommunikationschef för Moderaterna som var med och stöpte om partiet inför valet 2006, hade tänkt annorlunda i dag berättade han, eftersom partierna har tappat kontroll över frågorna.

”Du måste våga etablera din egen berättelse och ha ett maskineri bakom dig. Svara på saker på sociala medier. I dag måste du vara regissör och ingenjör på samma gång.”

Undersökningsföretaget Meltwater har undersökt hur partiledarna lyckas på sociala medier. I topp hamnar Centerpartiets Annie Lööf, konstaterade Sophie Hedestad som är marknadsföringschef på Meltwater.

”Hon hänger med influencers och publicerar privata inlägg. Det känns som att C har haft en kongress kring detta. Så fort något händer i partiet så lajkas och retweetas det.”

Läs mer: Löser digital vård tillgängligheten? Di Digital sänder live från Almedalen

Gustav Fridolin, ett av Miljöpartiets språkrör, får däremot bakläxa. 

”Han presterar sämst i sociala medier överlag. Han är inte tillgänglig, inte omtyckt och engagerar inte väljarna helt enkelt”, säger Sophie Hedestad.

Hanna Stjärne, vd på SVT, förklarade hur nyhetsorganisationen ska beskriva hela Sverige och undvika fokuset på Stockholm:

”Vi har ett fyrtiotal fler reportrar i Sverige än vid förra valet. Vi lyssnar av vad som händer. En lokal fråga i Piteå kan vara högst relevant för hela landet. För första gången gör vi också duellen mellan Kristersson och Löfven utanför Stockholm – i Norrköping.”

Nästa panel diskuterade hur innovationsklimatet i Sverige kan stärkas för kvinnliga grundare. Magnus Liungman, grundare och vd av det digitala vårdbolaget Doctrin som har tagit in över 200 miljoner kronor i riskkapital, sade att han förmodligen hade bemötts annorlunda som kvinna:

”När jag startade Doctrin var jag den enda som jobbade heltid och ingen av oss hade teknisk bakgrund. Jag fick inga frågor om det. Om jag hade varit kvinna hade jag nog fått det.”

Läs även: Anna Urombi: ”Det är så mycket kompetens vi aldrig får se skymten av” 

Möjligheterna med artificiell intelligens i skolan var nästa fråga som avhandlades under techsöndagen.

Hubert Kjellberg, från Nationalencyklopedin som samarbetar med startupbolaget Sana Labs kring edtech, sade att Sverige har kommit långt när det gäller den digitala infrastrukturen i skolan, det vill säga bredband och datorer.

”Men vi har inte riktigt applicerat det. Det är som att vi kör häst och vagn på en digital motorväg. 90 procent av läromedlen som köps in är tryckta böcker”, sade han och efterlyste ny teknik som kan avlasta lärarna.

Matilda Wiklund, som är lektor i pedagogik vid Örebro universitet, varnade dock för riskerna när undervisningen individualiseras, bland annat med hjälp av AI.

”Det finns en risk att vi inte får med det kollektiva och samarbetet med elever i hela grupper.”

Det är nytt att bankerna är teknikledande

Serieentreprenören Tom Xiong berättade om den kinesiska jättemarknadens lockelsekraft. Han flyttade för några år sedan till Shanghai för att jobba på ett relativt stort bolag, men valde snart att hoppa av för att grunda en digital träningstjänst.

”Det är så sjukt det som händer i det här landet. Efter någon månad inser man att man måste vara på med den resan.”

Konkurrensen är tuffare i Kina än Europa konstaterade han.

”Det är lite mer Vilda västern. Någon kan komma in på ditt kontor när du är borta och ge all personal dubbla lönen om de lämnar direkt.”

Läs mer: Startupgrundaren Tom Xiong sommarpratar i Sveriges Radio 

Tom Xiong är en av årets sommarpratare i P1. Men det imponerar föga på hans kinesiska vänner.

”De sade ungefär: ’Vadå radio? Vadå Sverige?’ Det håller ned hybrisen”, sade han till publikens skratt.

Sist ut under techsöndagen var tidigare finansministern Anders Borg som numera bland annat är senior rådgivare för det amerikanska teknikbolaget Ipsoft. Artificiell intelligens är något som lockar finanssektorn i dag, sade han.

”Det är nytt att bankerna är teknikledande”, sade Anders Borg.

Läs mer: Anders Borg blir techinvesterare 


Mer på detta ämne i Digitalpoddens specialavsnitt från Almedalen:

https://embed.acast.com/digitalpodden/andersborgbliraffarsangeliettalltmertech-inriktatalmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera