Annons

”Det är lite mer Vilda västern i Kina”

Tom Xiong, som driver startupen Move Shanghai och Di Digitals Mimi Billing.
Tom Xiong, som driver startupen Move Shanghai och Di Digitals Mimi Billing. Foto: Joey Abrait.
Bristen på riskkapital till kvinnor, valkampanjer i de sociala mediernas tidevarv, AI i skolan, hot och möjligheter i Kina och AI-revolutionen i finansvärlden. Det var ämnena som avhandlades under premiären av Di:s techsöndag i Almedalen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Dagens industri rivstartade Almedalsveckan med en eftermiddag vigd åt tech och innovation i regi av Di Digital. Första ämnet som avhandlades var den nya tidens valkampanjer i ljuset av sociala mediers framväxt.

Per Schlingmann, tidigare kommunikationschef för Moderaterna som var med och stöpte om partiet inför valet 2006, hade tänkt annorlunda i dag berättade han, eftersom partierna har tappat kontroll över frågorna.

”Du måste våga etablera din egen berättelse och ha ett maskineri bakom dig. Svara på saker på sociala medier. I dag måste du vara regissör och ingenjör på samma gång.”

Undersökningsföretaget Meltwater har undersökt hur partiledarna lyckas på sociala medier. I topp hamnar Centerpartiets Annie Lööf, konstaterade Sophie Hedestad som är marknadsföringschef på Meltwater.

”Hon hänger med influencers och publicerar privata inlägg. Det känns som att C har haft en kongress kring detta. Så fort något händer i partiet så lajkas och retweetas det.”

Läs mer: Löser digital vård tillgängligheten? Di Digital sänder live från Almedalen

Gustav Fridolin, ett av Miljöpartiets språkrör, får däremot bakläxa. 

”Han presterar sämst i sociala medier överlag. Han är inte tillgänglig, inte omtyckt och engagerar inte väljarna helt enkelt”, säger Sophie Hedestad.

Hanna Stjärne, vd på SVT, förklarade hur nyhetsorganisationen ska beskriva hela Sverige och undvika fokuset på Stockholm:

”Vi har ett fyrtiotal fler reportrar i Sverige än vid förra valet. Vi lyssnar av vad som händer. En lokal fråga i Piteå kan vara högst relevant för hela landet. För första gången gör vi också duellen mellan Kristersson och Löfven utanför Stockholm – i Norrköping.”

Nästa panel diskuterade hur innovationsklimatet i Sverige kan stärkas för kvinnliga grundare. Magnus Liungman, grundare och vd av det digitala vårdbolaget Doctrin som har tagit in över 200 miljoner kronor i riskkapital, sade att han förmodligen hade bemötts annorlunda som kvinna:

”När jag startade Doctrin var jag den enda som jobbade heltid och ingen av oss hade teknisk bakgrund. Jag fick inga frågor om det. Om jag hade varit kvinna hade jag nog fått det.”

Läs även: Anna Urombi: ”Det är så mycket kompetens vi aldrig får se skymten av” 

Möjligheterna med artificiell intelligens i skolan var nästa fråga som avhandlades under techsöndagen.

Hubert Kjellberg, från Nationalencyklopedin som samarbetar med startupbolaget Sana Labs kring edtech, sade att Sverige har kommit långt när det gäller den digitala infrastrukturen i skolan, det vill säga bredband och datorer.

”Men vi har inte riktigt applicerat det. Det är som att vi kör häst och vagn på en digital motorväg. 90 procent av läromedlen som köps in är tryckta böcker”, sade han och efterlyste ny teknik som kan avlasta lärarna.

Matilda Wiklund, som är lektor i pedagogik vid Örebro universitet, varnade dock för riskerna när undervisningen individualiseras, bland annat med hjälp av AI.

”Det finns en risk att vi inte får med det kollektiva och samarbetet med elever i hela grupper.”

Det är nytt att bankerna är teknikledande

Serieentreprenören Tom Xiong berättade om den kinesiska jättemarknadens lockelsekraft. Han flyttade för några år sedan till Shanghai för att jobba på ett relativt stort bolag, men valde snart att hoppa av för att grunda en digital träningstjänst.

”Det är så sjukt det som händer i det här landet. Efter någon månad inser man att man måste vara på med den resan.”

Konkurrensen är tuffare i Kina än Europa konstaterade han.

”Det är lite mer Vilda västern. Någon kan komma in på ditt kontor när du är borta och ge all personal dubbla lönen om de lämnar direkt.”

Läs mer: Startupgrundaren Tom Xiong sommarpratar i Sveriges Radio 

Tom Xiong är en av årets sommarpratare i P1. Men det imponerar föga på hans kinesiska vänner.

”De sade ungefär: ’Vadå radio? Vadå Sverige?’ Det håller ned hybrisen”, sade han till publikens skratt.

Sist ut under techsöndagen var tidigare finansministern Anders Borg som numera bland annat är senior rådgivare för det amerikanska teknikbolaget Ipsoft. Artificiell intelligens är något som lockar finanssektorn i dag, sade han.

”Det är nytt att bankerna är teknikledande”, sade Anders Borg.

Läs mer: Anders Borg blir techinvesterare 


Mer på detta ämne i Digitalpoddens specialavsnitt från Almedalen:

https://embed.acast.com/digitalpodden/andersborgbliraffarsangeliettalltmertech-inriktatalmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer