Annons

”Det ser mörkt ut för Uber, vars mörkaste hemlighet kallas Greyball”

Portat från London och sågat av den egna ägarkretsen. Och ju mer vi får veta om det hemliga programmet Greyball, desto värre ser det ut för Uber, skriver Di Digitals Sven Carlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter en rad kontroverser är Ubers värdering på cirka 570 miljarder kronor hotad.

Det handlar inte om att bolaget går med förlust eller inte växer tillräckligt fort. Saken gäller Ubers välkända fäbless för kontroversiella, och i vissa fall kanske olagliga, sätt att göra affärer.

Läs mer: Ubers kris sätter skyhög värdering i gungning

En av Ubers delägare, en pensionsfond för brandmän i Texas, menar att aktierna har tappat 15 procent i värde sedan det framkom att Uber anklagas för en rad allvarliga övertramp.

Stämningsansökan är som en katalog över alla anklagelser som har haglat över Uber det senaste året. Uber och dess anställda ska till exempel ha stulit affärshemligheter grån Google, spionerat på konkurrenter och stulit patientjournalen från en kvinna som anklagade en Uber-chaufför för sexuella trakasserier.

Greyball är själva sinnebilden för hur aggressivt Uber kan agera

Dessutom tar stämningen upp den mycket kontroversiella funktionen ”Greyball” som Uber i flera fall har använt för att vilseleda till exempel poliser.

Greyball är själva sinnebilden för hur aggressivt och kontroversiellt Uber kan agera. Funktionen har varit Ubers vapen i kriget mot konkurrenter och poliser i städer där Ubers tjänster varit förbjudna.

Läs mer: Så stora är Uber i Sverige 

Greyball avslöjades av New York Times och går i praktiken till så här:

  • Uber tittar på användarens kreditkortsuppgifter eller geografiska plats för att göra antaganden om kunden. Någon som befinner sig nära en polisstation kan till exempel antas vara polis.
  • Om Uber är förbjudet i staden, som en av Ubers tjänster en gång var i amerikanska Portland, visar bolaget upp en fejkversion av appen i polisens telefon.
  • I den versionen får polisen bara se bilar som inte går att beställa, eller så skickar Uber ut varningar till förarna när polisen lägger en beställning.
  • På det sättet har Uber kunnat expandera aggressivt med tjänster som inte är tillåtna. Detta eftersom Greyball-funktionen vilseleder oönskade användare.

Uber menar att Greyball kartlägger användare som strider mot appens användaravtal. Och Uber har använt Greyball för att till exempel skydda sina förare från konkurrerenternas hot och trakasserier.

Men listan över städer där Uber använt Greyball för att vilseleda myndigheter är längre än bara Portland. Boston, Paris, och Las Vegas kan läggas till – liksom länder som Australien, Kina och Sydkorea, enligt New York Times.

Det går inte att utesluta att Uber har använt metoden för att ducka från polisen i Stockholm, där budgettjänsten Uber Pop ledde till att 80 drygt förare dömdes i tingsrätten.

Uber är en populär tjänst – men ett odrägligt företag

Det var just Greyball som Londons transportmyndighet lyfte fram när staden nyligen fattade beslutet att dra tillbaka Ubers licens. Ett beslut som kan visa sig förödande för Uber. London är en av bolagets mest lukrativa marknader.

Drygt 800 000 personer – eller åtminstone 800 000 mejladresser – har skrivit på ett upprop i protest mot förbudet i London. Uber är helt klart en populär tjänst.

Problemet är att Uber också har varit ett odrägligt företag.

Nya vd:n Dara Khosrowshahis enda val är att börja sälja in sitt Uber som ett snällt transportbolag. Karmakontot ligger minst sagt på minus.

Läs mer: Tillsatt som Ubers nya vd – efter tips från Daniel Ek 

Mer om Uber i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/angrybirds-bolagetskrokigavagtillborsen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer