Hoppa till innehållet

Duon skulle utmana Storytel och Audible – går i konkurs

Med knep från kinesiska bokappar ville grundarna bakom Bookself ge Amazons Audible och Storytel en match i Sverige. Nu går bolaget i konkurs. 

Miles Scherrer och Jessica Mansourati grundade Bookself.
Miles Scherrer och Jessica Mansourati grundade Bookself.Foto: Press.

En social bokapp som knyter samman läsare med varandra och författare. Det var affärsidén bakom det svenska startupbolaget Bookself. 

Bolagets engelskspråkiga app lanserades för ett år sedan och lockade drygt 3 000 användare i USA, Sverige och ett 70-tal andra länder på några veckor.

”Jag fick idén när jag jobbade på Sweet Studio, som startades av King-grundarna. Sweet Studio investerar i bolag i idéstadiet och vi tittade mycket på kinesiska konsumentappar”, sa Miles Scherrer, vd för Bookself, till Di Digital i oktober i fjol.

Han sökte sig sedan till startupgeneratorn Antler där han träffade Jessica Mansourati. De grundade Bookself i januari 2019 och tog in en miljon kronor i riskkapital från Antler. Nio månader lanserade de första versionen av sin app.

Årsredovisningen för 2019 visar att bolagets förlust uppgick till en dryg miljon 2019, med en omsättning på 72 000 kronor. 

För ett år sedan letade Bookself riskkapital för att bygga vidare appen och anställa folk.

Men nu har alltså bolaget begärts i konkurs vid Stockholms tingsrätt. Konkursförvaltare är Lars Eric Gustafsson vid Advokatfirman Schødt. 

Exakt vad som gick fel vill Jessica Mansourati inte säga.

”Det stämmer att vi lämnat in en konkursansökan avseende Bookself. Vi har i dag inga ytterligare kommentarer än vad som framgår av handlingarna”, skriver hon till Di Digital per sms.

Av handlingarna framgår att bolaget är på obestånd och inte kan betala sina skulder. Dessa uppgår till 200 000 kronor. Bland fodringsägarna nämns endast Almi Företagspartner.

Läs mer: Antler har gjort 58 investeringar under krisen

Bookselfs ambition var att bygga en tjänst där användarna skulle bygga en ”bokhylla” med titlar på böcker de hade läst, eller vill läsa. 

Nästa steg skulle bli att användarna tipsar sina vänner på Facebook och Twitter, för att hitta likasinnade läsare runt om i världen. Efter det skulle användarna börja följa författare och kolla in Bookselfs egna listor över vad förebilder som Bill Gates läser. 

Affärsidén gick ut på att sälja e-böcker och ljudböcker, både via mikrobetalningar och prenumerationer. Fokus var på affärs- och fackböcker.

Inspirationen kom från den kinesiska marknaden. 

”I Kina har sociala läsappar förändrat långformatsläsning för över 600 miljoner användare. De läser och lyssnar på böcker i apparna medan de diskuterar sin läsning och upptäcker nya böcker baserat på vad vänner, influencers och författare rekommenderar”, förklarade medgrundaren Jessica Mansourati då. 

Läs mer: Miljardärskaparen Storytel STORY B +0,49%Dagens utveckling – de blir stenrika på kursraketen 

Som exempel på kinesiska tjänster som grundarna inspirerats av nämnde hon QQ Reading, en social läsapp startad av teknikjätten Tencent, och Weread, en annan tjänst från Tencent som kombinerar social läsning och ”spelifiering”. 

Jessica Mansourati lyfte fram flera intressanta trender från Kina som: 

– Möjligheten att diskutera med och ge dricks till författare.

– Möjligheten att ge feedback på boken medan den fortfarande skrivs. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera