Hoppa till innehållet

Enhörningsbolag har mist sin glans på börsen

Enhörningar, det vill säga företag som är värderade till över en miljard dollar, har gått från att vara högoddsare till en statussymbol på dekis. Di Digitals genomgång visar att synen på senaste stora technoteringarna inte alltid går i linje med hur de värderades på den privata marknaden.

Två vd:ar och en före detta vd för enhörningsbolag: Logan Green, medgrundare och vd för Lyft, Dara Khosrowshahi vd på Uber, och Adam Neumann grundare och före detta vd för Wework.
Två vd:ar och en före detta vd för enhörningsbolag: Logan Green, medgrundare och vd för Lyft, Dara Khosrowshahi vd på Uber, och Adam Neumann grundare och före detta vd för Wework.

(Di Digital/Silicon Valley) ”Välkommen till enhörningsklubben”, skrev Aileen Lee, investerare och grundare av riskkapitalbolaget Cowboy Ventures i Silicon Valley, i en artikel på Techcrunch 2013.

Hon ställde frågan om hur sannolikt det är att ett startupbolag kan nå en värdering på över en miljard dollar? Och om det finns något att lära från stora hit-bolag som Facebook och Linkedin?

För att hitta svaren satte hon upp en databas med bolag grundade i USA som hade uppnått en värdering på över 1 miljard dollar, motsvarande nära 10 miljarder kronor i dagens penningvärde. Hon valde att kalla den ”Unicorn Club” – Enhörningsklubben. 

Cowboy Ventures hittade 39 bolag som tillhörde klubben, vilket då motsvarade runt 0,07 procent av alla riskkapitalfinansierade startupbolag inom mjukvara. 

”Det är verkligen svårt, och mycket osannolikt, att bygga eller investera i ett bolag värt 1 miljard dollar. Technyheter kan få det att verka som det föds en vinnare varje minut – men verkligheten är att oddsen ligger någonstans mellan att fånga en ”foul ball” i en baseballmatch och att blixten ska slå ned i en under sin livstid. Eller mer än 100 gånger svårare än att komma in i Stanforduniversitetet”, skriver Aileen Lee i artikeln.

De 39 bolagen i Enhörningsklubben 2013, där Facebook och Linkedin var de två högst värderade.
De 39 bolagen i Enhörningsklubben 2013, där Facebook och Linkedin var de två högst värderade.Foto: Skärmdump från Techcrunch.com

Sedan dess har oddsen blivit något lägre, men det är fortfarande en exklusiv klubb. Definitionen av en enhörning har också utvidgats från att bara gälla mjukvarubolag.

Enligt analysföretaget CB Insights finns det i dag 464 bolag som är värderade till över 1 miljard dollar på den privata marknaden. Av dem är två svenska, Northvolt och Klarna, och 217 amerikanska. 

Även Techcrunchs databas Crunchbase har sammanställt antal enhörningsbolag och fick siffran till 584 stycken i mitten av mars. Sedan dess har dock databasen tagits bort, på grund av att källan där uppgifterna kom ifrån har stängts ner.

Under 2018 slog både riskkapitalinvesteringarna i USA och antal nya enhörningsbolag rekord. Enligt Crunchbase lades det till 158 enhörningar på listan 2018. Samma siffra för 2019 var något färre med 142 stycken.

De flesta av dem kom från USA och inflödet av kinesiska bolag saktade ned rejält under 2019. Efter de två länderna kommer flest bolag från Tyskland och Brasilien.

Läs också: Techfrossa skakar Kina – investeringarna rasar

Samtidigt gjorde flera enhörningsbolag mer eller mindre misslyckade noteringar på USA-börserna i fjol. Även om taxitjänsterna Uber och konkurrenten Lyft gick in på börsen med värderingar något över de senaste kapitalrundorna på den privata marknaden, har båda tappat stora värden – både innan och under coronakrisen. 

Meddelandetjänsten Slack har också tappat en del efter sin notering, då aktien tillfälligt sköt i höjden, och ligger nu 5 procent under noteringspriset. 

I slutet av förra året talades det även om ett före och efter Wework. Kontorsbolaget skulle ha börsnoterats i september 2019, men det visade sig finnas en hel del problem bakom den stora tillväxten – som accelerande förluster och intressekonflikter. Bolaget drog tillbaka sin notering och räddades av sin japanska storägare Softbank. 

Läs också: Riskkapitalnestorn: Det finns ett före och ett efter Wework 

Softbanks massiva teknikfond Vision Fund på 100 miljarder dollar har varit med och investerat till höga värderingar på flera håll de senaste åren, bland annat i Uber och Wework, vilket bolaget nu har fått sona för. Enligt kvartalsrapporten för det sista kvartalet 2019 gick Vision Fund med en förlust på 2 miljarder dollar, motsvarande runt 20 miljarder kronor, under fjärde kvartalet i fjol vilket innebar att Softbanks vinst i princip raderades. 

I april i år gick Softbanks grundare och vd Masayoshi Son ut och sa att 15 bolag i Vision Funds portfölj kommer att gå i konkurs, när man stryper kapitalflödet. 

Under första veckan i februari i år kom ett annat exempel på en enhörnings fall på börsen, när nätmadrassförsäljaren Casper noterades. E-handelsbolaget värderades till 1,1 miljarder dollar förra året, och noterades till ett värde som var över hälften av det på 490 miljoner dollar.

Sedan coronaviruset tog fart har vi upplevt historiska tapp på USA-börserna, men i skrivande stund har S&P 500 återhämtat sig med 25 procent sedan bottennoteringen den 23 mars i år.

Adam J. Epstein är mångårig rådgivare till startups i Silicon Valley.
Adam J. Epstein är mångårig rådgivare till startups i Silicon Valley.Foto: Misti Layne

”Situationen för bland andra Uber, Lyft och Casper kommer antingen att tvinga riskkapitalister att vara mer konservativa i sina värderingar, eller att att skydda sig mot en eventuell värdeminskning vid en börsnotering, eller båda”, säger Adam J. Epstein, mångårig rådgivare till startupbolags-vd:ar och styrelser i Silicon Valley.

Han menar att även om det kommer fortsätta att finnas mycket kapital att tillgå också i sena faser, går det inte att komma ifrån att den publika marknaden i USA inte värderar enhörningar lika högt som den privata marknaden gör.

Läs även: Silicon Valley-investerare om den kommande utvecklingen av enhörningar

”Det är viktigt att komma ihåg att överflödet av kapital i sena faser på den amerikanska marknaden drivs av långvariga och onaturligt låga räntor. Så länge räntorna håller sig på historiskt låga nivåer kommer det att finnas kapitalförvaltare som söker avkastning”, säger Adam J. Epstein.

De senaste veckorna har han pratat med flera investerare som håller på att utreda hur coronapandemin påverkar deras mest framgångsrika portföljbolag när det gäller likviditet.

”När de större fonderna har fått klart för sig hur mycket pengar bolagen behöver, så förväntar jag mig att de kommer att investera mer aktivt. Historien har lärt oss att bra investeringar kan göras under tuffa finansiella perioder”, menar Adam J. Epstein.

Läs också: Efter coronasmällen – Airbnb fyller kassan med 10 miljarder

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera