Annons

EU utreder Apple efter bråk med Spotify

Daniel Ek, Spotifys vd och ena grundare.
Daniel Ek, Spotifys vd och ena grundare. Foto: Bloomberg/TT
EU-kommissionen utreder Apple sedan Spotify hävdat att elektronikjätten diskriminerar den svenska streamingtjänsten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU-kommissionen kommer att formellt utreda Apple för konkurrensbrott, rapporterar Financial Times.

Det var i mars som Spotify anmälde Apple till EU-kommissionen och hävdade att elektronikjätten hade agerat konkurrenshämmande.

Bland annat vände sig Spotify emot att Apple tar en andel av sina konkurrenters försäljning i App Store och därmed premierar egna tjänster som Apple Music.

Avgiften på 30 procent av det första årets prenumerationsintäkter gäller abonnemangstjänster som Spotify men inte till exempel tjänsteappar som Uber.

Apple besvarade anmälan genom att kritisera Spotify och påpeka att bolaget vill hindra att ersättningen till låtskrivare höjs i USA.

I en intervju med Di Digital i mars uppgav EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager att Spotifys klagomål prioriterades högt.

”Det är inget man skissar på en servett. Det tar lång tid att samla in datan vi behöver för att börja granska ett fall”, sade Margrethe Vestager då.

Läs mer: Spotify backade från svenskt miljardköp 

Apple har granskats av EU ett flertal gånger de senaste åren.

Bolaget tvingades 2017 återbetala 13 miljarder euro i irländska skattelättnader men slapp åtgärder efter förvärvet av musikidentifierinsappen Shazam 2018.

Musikbranschens skepsis till Spotifys affärsmodell, där en stor del av användarskaran lyssnar gratis, har tidigare granskats i Bryssel.

Under 2015 rapporterade flera medier att EU-kommissionen undersökte huruvida Apple hade motverkat gratistjänster som Spotify tillsammans med de stora skivbolagen. Det ledde dock inte till någon formell utredning.

Läs mer: Bokutdrag: Historien bakom Spotify 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer