Hoppa till innehållet

Fortsatt hunger efter techbolag på Stockholmsbörsen

Aktiemarknaden har en fortsatt god aptit på techbolag och flera av de senaste årens börsnykomlingar har rusat flera hundra procent. Bäst har det gått för nanosatelitbolaget Gomspace som är upp 720 procent. Men långt ifrån alla har fått en lyckad start och drygt hälften av bolagen har sett sina kurser backa.

Från vänster och medsols: Bild från noteringen av Bambuser, GomSpace och Cellink.
Från vänster och medsols: Bild från noteringen av Bambuser, GomSpace och Cellink.Foto: Nasdaq

Låga räntor och höga värderingar har skapat ett glödhett noteringsklimat. De senaste åren har bolagen flödat in till Sveriges börser och handelsplatser i en strid ström. Tekniksektorn är inget undantag och totalt har 66 techbolag noterats sedan den första januari 2016.

Läs mer: Stockholm lockar internationella bolag

Enligt Lars-Erik Sjöberg, chef för Carnegies svenska och finska corporate finance-avdelning, är 2017 på väg att bli ett av de starkaste noteringsåren i mannaminne.

"Normalt brukar det tredje kvartalet vara ett väldigt svalt noteringskvartal, men vi har ovanligt många börsnoteringar för september och början av oktober", säger han. 

Läs mer: Stor turbulens för börsens tech-noteringar 

Han får medhåll av Mikael Karlsson, vd för Almi Invest som under årets första sex månader slog exitrekord med 196 miljoner kronor varav börsnoteringen av nio portföljbolag stod för den största delen av kakan. 

"I grunden tycker jag det är ett fortsatt positivt noteringsklimat. Sen har det varit mer volatilt och oroligt de senaste månaderna på grund av den generella börsutvecklingen och några mindre lyckade noteringar", säger Mikael Karlsson. 

Di Digital har gått igenom samtliga technoteringar sedan den första januari 2016. Den sammanlagda kursuppgången för de 66 bolagen ligger på 53 procent. Bland de individuella bolagen skiljer utvecklingen sig dock rejält och en handfull bolag som nanosatellitbolaget Gomspace och it-säkerhetsföretaget Eyeonid drar upp statistiken med uppgångar på 720 respektive 596 procent. 

I andra änden av spektret har vi ett antal bolag som rasat med drygt 50 procent inklusive livevideobolaget Bambuser som är ner 56 procent sedan noteringen i maj, it-tjänstebolaget Transiro som är ner 56 procent och Cloud Republic som är ner hela 63 procent. 

Foto:

Läs mer: Många bränner sig på glödheta tech-noteringar

"Det finns fortfarande mycket kapital, men investerarna är mer selektiva än tidigare. Vi har också en situation där ganska många bolag har noterats som inte är kassaflödespositiva vilket innebär att många kommer behöva mer kapital de närmaste åren. Där kommer vi se en hel del utmaningar", säger Mikael Karlsson.

Är det problematiskt att bolag går till börsen utan att vara kassaflödespositiva?

"Det är ett av flera sätt att finansiera bolag i tidig fas och man måste vara väldigt noggrann med att informera investerarna var bolagen befinner sig i sin utveckling och att risknivån kan vara hög. Det blir ännu viktigare när det noterats så pass många bolag i tidig fas som under de senaste åren", säger Mikael Karlsson. 

Adam Kostyál, noteringschef på Nasdaq OMX, menar att tillväxtbolag och en tillväxtresa aldrig är spikrak.

"Det är viktigt med tålamod och förståelse. Vill man ha en mer stabil utvecklingskurva så kanske man inte ska investera i de här bolagen", säger han.

Nasdaq OMX noteringschef tycker sig se ett fortsatt högt tempo då det kommer till nynoteringar även under 2018.

"Vi har ingen kristallkula och vi är inte immuna mot oroligheter i marknaden, men 2017 ser fortsatt bra ut och vi ser även intresse inför 2018", säger han. 

Noteringsbeskedet som hela tech-Sverige väntar på är Spotify som dock spås noteras i USA, men noteringsuppgifterna har även duggat tätt kring Linas Matkasse, Zound Industries och Izettle som väntas gå till börsen under 2018. 

Nyligen stod det också klart att det finska spelbolaget Rovio, som ligger bakom Angry Birds, noteras på Helsingforsbörsen.

Även Almi Invest har flera portföljbolag som är på väg till börsen. 

"Under 2017 har nio av våra portföljbolag noterats och ytterligare en handfull är på väg, bland annat Inhalation Sciences och Bibb Instruments där notering planeras under september och oktober", säger Mikael Karlsson.


Mer om vågen av technoteringar i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kannagontankaskopaspotify-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera