Hoppa till innehållet

Stockholmsbörsen lockar utländska bolag

Den svenska aktiemarknaden lockar allt fler internationella tech-företag. Bland annat är det kunskapen om spelsektorn som attraherar bolagen. 

Från vänster: Lars-Erik Sjöberg, chef för Carnegies svenska och finska corporate finance-avdelning, och Adam Kostyál, noteringschef på Nasdaq.
Från vänster: Lars-Erik Sjöberg, chef för Carnegies svenska och finska corporate finance-avdelning, och Adam Kostyál, noteringschef på Nasdaq.Foto: Carnegie/Oskar Omne

Techsektorn är populär i Sverige och allt fler internationella tech-företag överväger nu att börsnotera sig i Stockholm.

”Internationellt finns ett stort intresse för det som händer här i Norden. Många techsektorer är globala och vi ser fler och fler bolag som är intresserade av att notera sig i Sverige”, säger Adam Kostyál, noteringschef på Nasdaq. 

Läs mer: Fortsatt hunger efter techbolag på Stockholmsbörsen

Ett bolag som nyligen valde att notera sig i Stockholm är det Maltabaserade spelbolaget Aspire Global som i juli gjorde entré på First North. Förra veckan stod det även klart att Lazada-grundaren Christopher Brinkeborn Beselin ska noterar sitt vietnamesiska bolag Fram på First North i oktober.  

”Det är en starkare kapitalmarknad i Sverige, framförallt för mindre, digitala bolag. I Vietnam har vi fortfarande få exempel på framgångsrika exits inom tech”, sa Christopher Brinkeborn Beselin till Di Digital om valet av First North. 

Läs mer: ”Sunda magplask på börsen i maj” 

Det ekonomiska klimatet med låga räntor och höga värderingar på världens börser har drivit på antalet noteringar de senaste åren. Men enligt Adam Kostyál är det inte bara det ekonomiska klimatet som gör Stockholm attraktivt för internationella tech-bolag.

”Det ekonomiska klimatet är ungefär detsamma på många platser i världen. Det är ekosystemet i Sverige som är extra gynnsamt. Här hittar de media, analytiker, investerare och liknande bolag på börsen. Det finns inte på samma sätt i resten av Europa just nu”, säger han. 

Sett till antal invånare har Stockholm producerat fler techbolag med miljardvärdering än någon annan stad. Förra året utsågs Stockholm till världens näst bästa ekosystem för startups av riskapitalbolaget Sparklabs. Med sju techföretag värderade till mer än en miljard dollar placerade sig Stockholm tvåa på listan efter Silicon Valley. 

Läs mer: Så mycket kammar storägaren hem när Rovio går till börsen 

”Inom tekniksektorn är det framför allt dataspels- och spelbolag som vill till den svenska marknaden. Investerarna kan den sektorn väl och det finns en kunskap och förståelse för den här typen av bolag i Sverige”, säger Lars-Erik Sjöberg, chef för Carnegies svenska och finska corporate finance-avdelning.

Vad är riskerna med att internationella bolag noteras i Sverige?

”Ibland räcker det inte att man gör analysen och får siffrorna rätt utan man måste också ha koll på personerna. Det är klart att ju längre ifrån Sverige man kommer desto svårare är det att göra de kontrollerna så det är klart att det finns en något högre sådan risk”, säger Lars-Erik Sjöberg. 


Mer om vågen av tech-noteringar i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kannagontankaskopaspotify-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera