Hoppa till innehållet

Göran Hägglund hyllar Doktor.se:s kupp med gratisvård: ”Otroligt bra”

Healthtech-bolagen kommer tjäna rejält med pengar på digitaliseringen av svenska vården, tror Göran Hägglund när Di Digital träffar honom i Almedalen. Samtidigt varnar för detta KD-ledaren för att utvecklingen går långsamt och att konkurrensen  om vårdmiljonerna kommer bli stenhård.

Göran Hägglund ser goda utsikter för den som köper aktier i vårdbolag.
Göran Hägglund ser goda utsikter för den som köper aktier i vårdbolag.Foto: TT

(Di Digital/Visby) Den före detta socialministern Göran Hägglund har sedan en tid tillbaka engagerat sig i svensk e-hälsa. Han har bland annat tagit plats i börsnoterade Frisqs styrelse.

Frisq utvecklar digitala plattformar för journalsystem och system som ska underlätta för patienters kontakter med apotek och vårdgivare. Nyligen tog man in strax över 50 miljoner kronor för att expandera till flera Europeiska länder och USA.

Läs mer: Healthtech-bolaget Frisq tar in nytt kapital – ska ta sig ut i Europa och USA 

Hittills har det i mångt och mycket varit de privata vårdaktörerna som drivit digitaliseringen av vården i Sverige. Sveriges kommuner och landsting digitaliserar, men det går ganska trögt.

Därför kräver nu Göran Hägglund att staten tar över digitaliseringsansvaret från landstingen, som han tycker arbetar för långsamt med frågan.

”Hittills går det ganska långsamt, jag tror att staten behöver ta ett större ansvar för att driva på utvecklingen”, säger han.

Ibland är det bolagen som skyndar på digitaliseringen av svensk vård. Ett exempel är Doktor.se, som genom en okonventionell lösning kunde erbjuda gratis digital vård till alla i Sverige.

Läs mer: Doktor.se ger gratis digital vård – här är kvittot för landstingen 

Fenomenet väckte stor debatt när det kom och det tvingade också SKL att gå ut med en generell rekommendation om en ny patientavgift för digitala vårdbesök. Exemplet med Doktor.se är också något Göran Hägglund lyfter när Di Digital pratar med honom under politikveckan i Almedalen.

”Jag tycker att det är otroligt bra att det initiativet togs av privata aktörer. Det har tvingat offentliga sektorn att ta ett långt snabbare steg än vad de annars hade gjort”, säger han.

Doktor.se skapade ju en del debatt, var deras taktik bra?

”När de slog sig in var det jobbigt för många inblandade, men i efterhand tvingade det fram beslut som annars inte hade tagits inom rimlig tid.”

Göran Hägglunds förhoppning är att de privata aktörerna ska kunna få fler affärsmöjligheter i takt med att staten driver på digitaliseringen. Men i och med att digitaliseringen i offentliga sektorn gått så trögt menar Göran Hägglund att bolagen måste sitta med foten på bromsen redo att stoppa projekt, eftersom man inte får tydliga anvisningar från landstingen om vad det är de vill ha för nya vårdlösningar.

”Man skapar en osäkerhet. Ju mindre som är klart med själva strukturen i vårdsystemet, desto färre vågar investera. Det handlar helt enkelt om att det kan visa sig vara bortkastade pengar”, säger han och fortsätter:

”Det behövs åtminstone mer ramar från det offentliga som möjliggör för aktörer att investera på området. Ramarna ska inte styra teknikutvecklingen men det ska vara en fingervisning om vart man är på väg. Då räcker det inte med en vision som säger att man ska vara bäst i världen på digitalisering 2025, det måste bli mer konkret.”

Frisq är inte ensamma om att se potentialen och pengarna som finns att hämta ur vårdkakan. Flera svenska healthtech-bolag har under en ganska kort tid växt och tagit in stora mängder kapital.

Läs mer: Kry tar in en halv miljard – värderingen tripplas 

Med sin styrelseplats i Frisq ser Göran Hägglund stora möjligheter att tjäna rejält med pengar på digitaliseringen av vården. Därför är också investeringar i digitala vårdbolag en säker investering just nu, enligt förre socialministern. Det finns mycket pengar att hämta i takt med att vården i Sverige och andra länder digitaliseras mer och mer.

”Det är en bra investering att gå in i digitala hälsobolag just nu för vi står på tröskeln till väldigt stora förändringar. Här finns fantastiska möjligheter att ta i anspråk potential både i Sverige och internationellt. Sveriges teknikvana gör att vi kan ligga långt fram i utvecklingen”, säger han.

Hur är det med den egna plånboken, har du gjort några köp i digitala vårdbolag?

”Jag ligger lågt med den informationen just nu.”

Så det finns inga digitala bolag i din portfölj?

”Nej, det gör det inte. Men jag är involverad i flera företag där vi jobbar hårt med detta och jag ser fantastiskt goda möjligheter på de här områdena. Alla företag kommer inte bli vinnare, men de företag som kan leverera bra produkter kan ge fantastiskt goda möjligheter.”

Så du ger tummen upp till aktieköp i digitala vårdbolag?

”Absolut, det gör jag. Här finns ju en sådan enorm potential, så absolut.”


Lyssna på Digitalpoddens specialavsnitt från Almedalen här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/andersborgbliraffarsangeliettalltmertech-inriktatalmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

 

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera