Hoppa till innehållet

Göteborg går från industribastion till technav: ”Det märks att det bubblar”

Göteborg är på väg att förvandlas till en startupstad, enligt företagsinkubatorn Chalmers Ventures. ”Man ser att det är många som tycker att det är kul att dra igång nya bolag”, säger vd:n Linnéa Lindau.

Linnea Lindau, vd på företagsinkubatorn Chalmers Ventures.
Linnea Lindau, vd på företagsinkubatorn Chalmers Ventures.Foto: Cicci Jonson
Linnea Lindau, vd på företagsinkubatorn Chalmers Ventures.
Linnea Lindau, vd på företagsinkubatorn Chalmers Ventures.Foto: Cicci Jonson

I Göteborg har stora teknikbolag länge haft en framträdande roll i näringslivet. Under 1900-talet fostrade staden bland annat svenska industriklenoder som Volvo och SKF.

Men nu håller Göteborg på att byta skepnad, enligt Stina Linge som är ansvarig för startupprogrammet på företagsinkubatorn Chalmers Ventures, som är ett helägt dotterbolag till Chalmers Tekniska Högskola.

”Det märks att det bubblar i Göteborg. En viktig del är förvandlingen från en stad med stort fokus på industri till att bli ett nav för deep-tech och business-to-business-bolag”, säger hon.

I portföljen har Chalmers Ventures ett sjuttiotal Göteborgsbaserade startupbolag, däribland de medialt uppmärksammade 1928 Diagnostics (NTL), Bokio (NTL) och Sigmastocks (NTL).

Linnéa Lindau, som är vd för Chalmers Ventures, vill knyta ihop Göteborgs äldre industri med de framväxande techbolagen.

”Vi glömmer ibland bort att vi har coola multinationella teknikbolag i Göteborg. Vi kan bli bättre på att koppla ihop startupscenen med de stora industriella bjässarna. Det är något vi har börjat med”, säger hon.

Läs även: 1928 Diagnostics: ”Vi är kaxiga och säger att vi vill vara med och rädda världen” 

Förarlösa fordon är ett teknikområde där hon tycker att Göteborg ligger i frontlinjen.

”Vi borde definitivt bli bättre på att lyfta fram allt det häftiga som händer här och våga skryta mer”, säger hon.

Närvaron av de riktigt stora företagen skapar en kultur av entreprenörskap i regionen genom att de knoppar av bolag eller för att deras anställda drar igång något nytt, enligt Linnea Lindau.

Dessutom kan de stora bolagen vara en språngbräda för nystartade företag.

”Genom dem kan man få globala testkunder och piloter redan från början. Alltid är det någon som känner någon som kan skapa en ingång till det där viktiga första mötet”, säger hon.

”Jag tycker att göteborgare är lite mer avslappnade och vill hjälpa andra. Vi har definitivt en kultur av det vi kallar co-creation, det vill säga att vi hjälper varandra att komma framåt.”

En sak hon tycker utmärker stadens startupbolag är att de ofta är inriktade på att sälja till företag.

”Jag brukar skoja om att det är mer verkstad i Göteborg. Ofta säljer bolagen till andra företag snarare än till konsumenter.  Det gör att de är mindre kända medialt samtidigt som det är stora samhällsförändrande bolag som vi får ut på marknaden”, säger hon.

Läs även: Bokio fyller på kassan – vill bli ”global standard” för gratis bokföring

Från sin position som vd för en företagsinkubator tycker Linnéa Lindau sig märka att intresset för entreprenörskap har ökat i staden de senaste åren.

”Man ser att det är många som tycker att det är kul att dra igång nya bolag”, säger hon.

Tillgången på riskkapital är dock inte på topp i staden, enligt Linnéa Lindau.

”De stora pengarna finns inte i Göteborg. Men här finns affärsänglar och sedan finns vi. Därför handlar det om att hitta finansiärer i Stockholm och utomlands. Vi jobbar mycket med att våra bolag ska hitta nästa finansiär och jobbar alltid med saminvesteringar”, säger hon.

Läs även: Jakten på Sveriges hetaste startupbolag är i gång – anmäl din startup till Di Startup Tour 2018  

Den 24 oktober kommer Di Digital Startup Tour till Göteborg. Vinnaren direktkvalificeras till finalen i Stockholm den 28 november. Vinnaren i den tävlingen får bland annat en miljon kronor för marknadsföring i Bonnier News kanaler. Anmäl ditt företag senast den 24 september eller säkra en plats i publiken här! 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera