Hoppa till innehållet

Hans gratisapp för bokföring håvar in användare – tar in 42 miljoner

Den svenska bokföringsappen Bokio, med 80 000 användare, tar in ytterligare kapital. Den här gången rör det sig om 4 miljoner euro, drygt 42 miljoner kronor. ”Vi ska inte låta något annat företag komma ikapp”, säger vd:n Viktor Stensson.

Viktor Stensson, vd för Bokio.
Viktor Stensson, vd för Bokio.Foto: Press.

”Det handlar om att fortsätta göra det vi gör, fast bättre och i ett högre tempo”, säger Bokios vd Viktor Stensson om vad det nya kapitalet kommer att användas till.

”Vi ska hålla högt tempo i produktutvecklingen och inte låta något annat företag komma ikapp”, fortsätter han.

Appen Bokio är en automatiserad bokföringstjänst som lanserades 2015, och som främst vänder sig till små och medelstora företag. Sedan april i år finns appen även tillgänglig i Storbritannien.

I dagsläget har Bokio runt 80 000 användare, fördelade i både Sverige och Storbritannien. Det är en ökning med 2 000 användare sedan september i år, när Di Digital senast pratade med Viktor Stensson.

Jag vet inte exakt när vi blir lönsamma. Nu satsar vi på att växa, det kostar pengar.

Inför framtiden har företaget satt ribban högt – målet är att appen ska ha hela 100 miljoner användare.

”Det är en bit kvar men vi växer allt snabbare. Vi har inte satt något exakt datum för när det målet ska vara nått. Det är mer för att visa vart vi är på väg och vilket ‘mindset’ vi har”, berättar Viktor Stensson.

Nu tar Bokio in 4 miljoner euro, drygt 42 miljoner kronor, i en nyemission. Merparten av pengarna kommer från riskkapitalbolaget Creandum samt bank- och finansgruppen Svea Ekonomi. Även några externa affärsänglar, däribland Chris Adelsbach, har varit med och investerat.

”Chris har ett bra kontaktnät i Storbritannien där vi nu är och jobbar. Sedan har Inbox Capital varit med och investerat igen. Det känns kul att de väljer att fortsätta stötta oss.”

Bokio har tidigare tagit in pengar från bland annat Vinnova, Chalmers Ventures och affärsänglarna Mattias Miksche och Sophia Bendz.

Läs mer: Zennströms stjärninvesterare Sophia Bendz pekar ut sina favoritbolag

I samband med rundan tar Bokio även in två nya personer i ledningsgruppen. Förstärkningarna består av Pernilla Fornbäck, som närmast kommer från Cevt, och Ingemar Rask, tidigare på McKinsey.

Bokio har tidigare samarbetat med redovisningsbyrån Fortner. Under 2019 har företaget samlat på sig ett antal nya samarbetspartners, men några företagsnamn går de inte ut med. Det är genom dessa avtal som Bokio tjänar sina pengar, då appen är helt gratis att använda.

Läs mer: Bokio tecknar storavtal med Fortner

Har ni några fler samarbetspartners på ingång?

”Vi har en del spännande dialoger, både Sverige och Storbritannien. Men det är inget som är officiellt ännu.”

Har ni planer på att lansera Bokio i fler länder?

”I sinom tid. Nu fokuserar vi på att vinna de marknader vi redan är på”, berättar Viktor Stensson.

Företaget har hittills aldrig varit lönsamt. 2018 gjorde Bokio en förlust på 16,4 Mkr, vilket var 10 Mkr mer än under 2017. Omsättningen landade på 1,2 Mkr i fjol. Hur 2019 års siffror ser ut, och när Bokio blir lönsamt, vill Viktor Stensson inte gå in på i detalj.

”Jag vet inte exakt när vi blir lönsamma. Nu satsar vi på att växa, det kostar pengar men ekonomin bakom det ser bra ut. Vi kommer mångdubbla omsättningen i år, mer än så vill jag inte säga.”

Läs mer: Förlusterna ökar för bokföringsappen – ”Vi växer snabbare nu” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera