Hoppa till innehållet

Bolagens förslag: Bygg e-kronan på blockkedjan

För att gå ett kontantlöst samhälle till mötes planerar Riksbanken att ta fram en e-krona. Nu har ett 40-tal bolag sagt sitt och flera vill se en blockkedjelösning. 

Cecilia Skingsley är vice riksbankschef.
Cecilia Skingsley är vice riksbankschef.Foto: Marko Sävälää/ TT

Det var i slutet av 2016 som Riksbanken meddelade att man undersöker hur en centralt utgiven elektronisk valuta, kallad e-krona, kan se ut. Projektet har fått stor uppmärksamhet runt om i världen och i slutet av september i fjol presenterade Riksbanken den första delrapporten. 

Men eftersom den tekniska lösningen ännu inte var bestämd öppnade Riksbanken för att externa aktörer kunde lämna förslag om hur en sådan e-krona ska vara uppbyggd. Sedan dess har Riksbanken fått in ett 40-tal bidrag från en stor bredd av aktörer rapporterar Ny Teknik

Läs även: Riksbanken presenterar detaljer kring e-kronan 

Den svenska e-kronan har även fått mycket uppmärksamhet internationellt eftersom Riksbanken är först i världen med att titta på en centralbanksutgiven digital valuta. Bland de internationella aktörerna finns bland annat det anrika amerikanska universitetet MIT som har ett program speciellt för riksbankers utformning av e-kronor.

”För vidareutvecklingen av e-kronan rekommenderar vi användningen av Cryptokernel, MIT:s egna blockkedjeverktyg. Cryptokernel är ett mellanting mellan bitcoins skriptspråk och Ethereums”, skriver Robleh Ali på MIT Media Lab i sitt förslag.

Genom att använda ett liknande språk som andra kryptovalutor men begränsa användningen för att avgöra om transaktionen är giltig eller inte, kommer man bättre kunna kontrollera den, enligt MIT.

Läs även: Så kommer blockkedjan att användas i framtidens bostadsköp 

MIT är inte ensamma om att föreslå blockkedjan som lösning för var man ska ha e-kronan. Även andra jättar som IBM anser att blockkedjan kommer att vara det bästa sättet att organisera e-kronan. Precis som MIT anser IBM att det är deras verktyg IBM Blockchain, som är en del av det gränsöverskridande projektet The Hyperledger Project, skulle vara Riksbankens bästa alternativ.

Även andra jättar, som Visa, Ericsson och SEB, har skickat in sina förslag och det har också startupbolag som blockkedjebolaget Chromaways samt ett gemensamt förslag från medgrundare av Klarna och Trustly.

Ett annat bolag som yttrat sig är Fidesmo (NTL), ett startupbolag som utvecklar mjukvara som gör det möjligt att via ett chip samla allt från bankkort, till busskort och passerkort i ett enda kort. Bolaget har sedan starten tagit in kapital från bland annat 82:an Invest, ett riskkapitalbolag som drivs av H&M:s vd Karl-Johan Persson och Wallenbergsstiftelsernas FAM.

Läs även: Deras "superkort" tar in nya miljoner från H&M:s vd och familjen Wallenberg 

”Vi känner att när man ska ta fram en ny infrastruktur för säkra kontaktlösa applikationer, där en rad olika applikationer ska kunna fungera, då är det viktigt att man designar sin lösning med det i beaktande”, säger Fidesmos vd Mattias Eld till Di Digital och fortsätter:

”Ett exempel där det inte har fungerat var när de tog fram den tidigare kollektivtrafikstandarden som inte fungerade med andra applikationer.”

För e-kronan föreslår Riksbanken en lösning som är baserad både på ett register och på en app.

 I en registerbaserad lösning skulle e-kronan vara bunden till ett konto i en databas. I en värdebaserad lösning skulle kontanta digitala medel finnas på ett särskilt betalkort eller i en app. Det skulle göra att ägaren kan få tillgång till e-kronorna även när det saknas uppkoppling till nätet.

Det är ju för användarvänligheten och för att göra det möjligt att komma åt dina e-kronor även när mobilen har dött.

”Vissa av bolagen har föreslagit väldigt avancerade lösningar och andra har som oss kommit med en lösning för en del av systemet som fungerar oberoende av vad de väljer i övrigt. Vad vi har skickat in går ut på att visa vikten av att och hur e-kronan funkar med kontaktlösa metoder”, säger Mattias Eld.

”Det är ju för användarvänligheten och för att göra det möjligt att komma åt dina e-kronor även när mobilen har dött.”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera