Hoppa till innehållet

Hennes AI ska snabba på forskningen: ”Det som kan ta forskare flera månader tar oss två dagar”

”Vårt slutliga mål är att bygga en AI-forskare som kan forska med människor och för människor”, säger Iris.ai:s grundare Anita Schjøll Brede till Di Digital. Nu tar det norska bolaget in 17 miljoner kronor för att effektivisera forskningen hos universitet och företag.

Anita Schjøll Brede, medgrundare och vd för Iris.ai.
Anita Schjøll Brede, medgrundare och vd för Iris.ai.Foto: Jesper Frisk

”Vi semi-automatiserar forskarnas jobb. Det som kan ta flera månader för forskare att göra tar för vår AI två dagar”, säger Anita Schjøll Brede, som är vd och medgrundare av Iris.ai, när Di Digital träffar henne på tech-eventet Slush i Helsingfors. 

AI-bolaget hjälper forskare att skära igenom den digra vetenskapliga litteraturen, hittar det som är relevant och gör sedan en läslista

På Slush släppte det norska bolaget nyheten att de i dagarna mottagit en investering på motsvarande 17 miljoner kronor där riskkapitalbolaget Nordic Impact ledde rundan.

Med pengarna ska Iris.ai anställa fler AI-forskare och utvecklare på ett kontor i Sofia i Bulgarien, och satsa på kommunikation.

Läs även: Ny nordisk miljardfond ska satsa på AI-bolag

På kundlistan i dag finns bland annat energiföretag, rymd- och flygbolag och läkemedelsföretag. Men tjänsten vänder sig även till individuella forskare.

”Vår tjänst passar på stora forsknings- och utvecklingsavdelningar där det finns en tröghet och forskarna måste leta igenom vad andra har gjort tidigare”, säger hon och tillägger att spetsen i dag finns i naturvetenskapen.

Planen är att automatisera fler delar av forskarnas värv.

”Det vi gör i dag är bara det första, lilla steget. Vårt slutliga mål är att bygga en AI-forskare som kan forska med människor och för människor”, säger hon och fortsätter:

”Det finns för mycket kunskap i världen och våra hjärnor kan inte hantera allt. Vi vill bygga en AI-forskare som kan gå igenom all befintlig forskning, hitta en hypotes och och ge den till mänskliga forskare”, säger hon.

Anita Schjøll Bredes bakgrund finns i teatervärlden berättar hon:

”Men 2009 hoppade jag med huvudet först in i Silicon Valley”. 

Därefter läste hon även en master i entreprenörskap på Chalmers i Göteborg. Iris.ai är det fjärde företaget hon grundar. Medgrundare är ett gäng deltagare på startupskolan Singularity University i Kalifornien som pluggade tillsammans för två år sedan.

Läs även: Hon tar Silicon Valleys hetaste skola till Skandinavien

Hon är från Norge medan Iris.ai:s övriga tre grundare, Maria Ritola, Jacobo Elosua och Victor Botev är från Finland, Spanien respektive Sverige. Bolaget har i dag 12 anställda och sitter utspridda i Europa. Två sitter till exempel i Göteborg, två i Berlin, en i Helsingfors och några stycken i Ukraina. 

”På Singularity University blir man utmanad att ta fram idéer som kan påverka vardagen positivt för 1 miljard människor”, säger Anita Schjøll Brede, som i dag tillhör fakulteten på Singularity Universitys nyöppnade filial i Köpenhamn, och fortsätter:

"Jag är besatt av att man ska lösa riktiga problem. Det är så tråkigt med startups som sysslar med AI för ad-tech till exempel."

Läs även: AI-teknik en utmaning för investerarna 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera